Hulp bij een verslaving

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
 
Hulp bij een verslaving

Wil jij hulp bij een verslaving?

Je kunt een verslaving zien als een chronische ziekte met biologische, persoonlijke en sociale oorzaken én gevolgen. Connection SGGZ is gespecialiseerd in het behandelen van verslaafden. Welke vorm van hulp we bieden, is afhankelijk van diverse factoren. Iedereen is uniek en de ernst en duur van de verslaving spelen ook mee. We kijken naar de persoonlijke omstandigheden van onze cliënten en stemmen de behandelingen af op de persoonlijke situatie.

Wat is een verslaving eigenlijk?

Niet iedereen die regelmatig gokt of alcohol of drugs gebruikt, is direct verslaafd. Je spreekt pas van verslaving als er zich een toestand voordoet waarin je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent van een middel of van een gewoonte. Je verliest als gebruiker de controle over het gebruik en dat gaat ten koste van je normale dagelijkse activiteiten. Als je dit ervaart, vraag dan zo snel mogelijk hulp bij je verslaving door te bellen met een van onze gespecialiseerde medewerkers: 040-3035023.

Soorten verslaving

Er bestaan twee soorten verslavingen: aan stoffen (alcohol en drugs zoals cocaïne) en gedrag (gok- en gameverslaving). Alcohol- en drugsverslaving bestaan al eeuwen, de afgelopen jaren zijn daar nieuwe vormen bijgekomen, denk aan gamen en medicijn. Denk je dat jij of een naaste (te) afhankelijk is geworden van een van deze middelen of gewoontes? Zoek je hulp en wil je afkicken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Connection SGGZ voor deskundige begeleiding en ondersteuning.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Bel ons, wij helpen

040-3035023

Verslavingsproblemen

Je drinkt gedurende langere tijd regelmatig veel alcohol, je gebruikt al een tijd lang regelmatig drugs of je gokt of gamed te veel. Hier kun je niet meer zelfstandig mee stoppen en je belandt in steeds grotere problemen, zoals schulden of werkeloosheid. Je ziet ook dat het effect van de drug of het gedrag steeds korter wordt. Daarnaast merk je dat je meer gebruikt of langer doorgaat dan je je eerst had voorgenomen. Een groot deel van de dag staat in het teken van je verslavingsbehoefte en de dagelijkse bezigheden lijden hieronder. Neem de eerste stap richting het doorbreken van dit destructieve patroon van je verslaving en zoek professionele hulp.

 

Fysiek en geestelijk afkicken

Om je te laten afkicken, kijken we bij Connection SGGZ zowel naar de fysieke als geestelijke aspecten. Als je lichaam de stof waaraan je verslaafd bent geraakt moet loslaten, treden er in sommige gevallen ontwenningsverschijnselen op.  Want waarom blijf je eigenlijk gevoelig voor een verslaving? Tijdens een detox raakt je lichaam de verslavende stoffen kwijt. Lichamelijk ben je dan in principe afgekickt, maar de geestelijke verslaving is nog niet verdwenen. Een terugval na verslaving komt dan ook helaas vaak voor. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder de stof of het gedrag waaraan je verslaafd was. Dit is lastig, maar wij gaan je helpen!

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stel een vraag

Afkicken voor een leven zonder verslaving

Afhankelijk van jouw situatie, richten we de behandeling op het stoppen van het gebruik, de onderliggende problematiek en het leren voorkomen van een terugval. Durf die eerste stap te zetten en vraag onze hulp om van je verslaving af te komen. De ambulante behandellocaties van afkickkliniek Connection SGGZ zijn gelegen in het centrum van Eindhoven of Utrecht. Wanneer tijdens de intake blijkt dat een klinische behandeling het best passende traject is, dan bieden we deze mogelijkheid in onze gespecialiseerde afkickkliniek in Zuid-Afrika en in de in Meerlo. Onze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bovendien werken we niet met lange wachtlijsten.

 

Er is kracht en moed voor nodig om de eerste stap te zetten, dat begrijpen we als geen ander. Herstellen van een verslaving is wel degelijk mogelijk. Neem contact op en zet stap voor stap weer koers richting een leven zonder verslaving.

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Verslaving


Verslaafd of niet?
Niet iedereen die regelmatig gokt of alcohol of drugs gebruikt, is direct verslaafd. Je spreekt pas van verslaving als er sprake is van een toestand waarin je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent van een middel of van een gewoonte. Je verliest als gebruiker de controle over het gebruik en dat gaat ten koste van je normale dagelijkse activiteiten.

Zoek hulp
Als je dit ervaart, vraag dan zo snel mogelijk hulp bij je verslaving door te bellen met een van onze gespecialiseerde medewerkers: 040-3035023.

Twee soorten
Er bestaan twee soorten verslavingen: aan stoffen (alcohol en drugs zoals cocaïne) en gedrag (gok- en gameverslaving). Alcoholisme en drugsverslaving bestaan al eeuwen, de afgelopen jaren zijn daar nieuwe vormen van verslaving bijgekomen, zoals gameverslaving en medicijnverslaving.

Zoek hulp bij het afkicken
Denk je dat jij of een naaste (te) afhankelijk is geworden van een van deze middelen of gewoontes? Zoek je hulp bij je verslaving en wil je afkicken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Connection SGGZ Verslavingszorg voor deskundige begeleiding en ondersteuning.

Afhankelijk
Niet iedereen die drugs gebruikt of vaak gamed, is direct verslaafd. Je spreekt pas van verslaving als er sprake is van een toestand waarin je fysiek en mentaal afhankelijk bent van een middel of van een gewoonte. Je verliest als gebruiker de controle over het gebruik en dat gaat ten koste van je normale dagelijkse activiteiten.

Zoek hulp
Als je dit ervaart, vraag dan zo snel mogelijk hulp bij je verslaving aan je huisarts, familie, vrienden of bel met een van de gespecialiseerde medewerkers van Connection SGGZ: 040-3035023.

Al onze behandelingen worden vergoed
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZa vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling.
 

Bijkomende kosten
Voor eigen rekening zijn de ticket- en comfortkosten. Deze zijn afhankelijk van de locatie van je behandeling en vind je terug op onze pagina over kosten en vergoedingen. Het enige wat wij verder vragen van jou is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met jouw volledige inzet.


Fysiek en geestelijk
Om je te laten afkicken, kijken we bij Connection SGGZ zowel naar de fysieke als geestelijke aspecten. Als je lichaam de stof waaraan je verslaafd bent geraakt moet loslaten, treden er in sommige gevallen ontwenningsverschijnselen op.

Detox
Tijdens deze detox raakt je lichaam de verslavende stoffen kwijt. Lichamelijk ben je dan in principe afgekickt, maar de geestelijke verslaving is nog niet verdwenen. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder de stof of het gedrag waaraan je verslaafd was. Connection SGGZ helpt je hierbij.

Symptomen verslaving:
  • Verlies van controle over gebruik van de drug of andere substantie.
  • Stemmingswisselingen en irrationeel gedrag.
  • Bij drugsverslaving: pijnlijke of rode ogen met verwijde of vernauwde pupillen; onregelmatige ademhaling; trillende handen; jeukende of lopende neus; misselijkheid.
  • Tot ontwenningsverschijnselen bij drugs horen onder andere hunkering, depressie, rusteloosheid, gapen, zweten en kippenvel.
  • Iemand heeft steeds meer nodig van een middel om hetzelfde effect te krijgen (tolerantie).
  • Wanneer iemand direct stopt treden er, afhankelijk van het middel, lichamelijke ontwenningsklachten op. De soort en ernst van ontwenningsklachten zijn afhankelijk van het middel.
  • Mensen gebruiken langer of meer dan ze vooraf gepland hadden.
  • Het lukt iemand niet om te stoppen of minderen, ondanks pogingen hiertoe en de wetenschap dat het middel of gedrag meer nadelen dan voordelen heeft. Bijvoorbeeld doorgaan met alcohol drinken ondanks leverproblemen die door de alcohol veroorzaakt worden.
  • Het gebruik van het middel zorgt ervoor dat iemand niet meer functioneert op sociaal- of werkvlak, of ernstig lijdt aan de bijwerkingen of gevolgen ervan (bijvoorbeeld depressieve gevoelens).

Verschillende oorzaken
Er zijn vaak verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van een verslaving. Zo kunnen er psychische, erfelijke en omgevingsoorzaken zijn. Een psychische oorzaak van een verslaving is bijvoorbeeld een depressie. Ook stress, verveling of angst zijn vaak psychische oorzaken van een verslaving. Vaak is verslaving het gevolg van een gebrek aan gezonde manieren om met psychische pijn om te gaan.

Omgeving
Naast psychische en erfelijke factoren hebben omgevingsfactoren meestal ook een grote invloed op het ontwikkelen van een verslaving. Denk hierbij aan de gezinssituatie, woonomgeving en vrienden.

Biologische factor
Een biologische factor is het vrijkomen van dopamine in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je je goed voelt bij het nemen van het verslavende middel of uitvoeren van het verslavende gedrag. Omdat dit gevoel veel sterker is dan het gevoel dat je krijgt bij ander gedrag, raak je als verslaafde al snel helemaal in de ban hiervan. Daarnaast gaat je lichaam steeds meer hunkeren naar het middel of de gewoonte, waardoor je afhankelijk wordt en zelfs niet meer kan functioneren zonder.

Zelfstandig stoppen
Je drinkt gedurende langere tijd structureel veel alcohol, je gebruikt al een tijd lang regelmatig drugs of je gokt of gamed te veel. Hier kun je niet meer zelfstandig mee stoppen en je belandt in steeds grotere problemen, zoals schulden of werkeloosheid. Je ziet ook dat de perioden van gelukzaligheid steeds korter worden en je merkt dat je meer gebruikt dan je je eerst had voorgenomen.

Negatieve invloed
Een groot deel van de dag staat in het teken van gebruik en je dagelijkse bezigheden lijden hieronder. Daarnaast heeft verslaving een negatieve invloed op je gezondheid.

Professionele hulp
Neem de eerste stap richting het doorbreken van dit destructieve patroon van je verslaving en zoek professionele hulp: 040-3035023.

Je raakt niet zomaar verslaafd
Mensen raken niet zomaar verslaafd. Of je verslaafd raakt, hangt onder andere af van: de eigenschappen van het middel en de manier hoe het middel gebruikt wordt;de eigenschappen van de persoon; de omgeving van de persoon.

Verschillende fases
Daarnaast zijn er verschillende fases van gebruik te onderscheiden: van experimenteel/incidenteel gebruik tot chronisch verslaafd. De behandelstaf van Connection SGGZ is gespecialiseerd in het behandelen van allerlei verslavingssoorten. Voor meer informatie bel: 040-3035023.

In gesprek
Ga in gesprek met de verslaafde op een goed gekozen moment, dus niet als hij of zij gebruikt heeft. Breng het gebruik op een niet-beschuldigende manier ter sprake. Vraag hoe de verslaafde zelf het liefste gesteund wil worden en maak aan de hand daarvan afspraken voor de toekomst. Uit je waardering voor wat er wel goed gaat.

Stress
Dichtbij iemand staan die verslaafd is, zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is.

Luisterend oor
Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.

Verloop van verslaving
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het ontstaan en bij het verdere verloop van verslaving, delen van de hersenen betrokken zijn, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex. Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent is dus helemaal niet simpel omdat je eigen hersencellen je dwarszitten.

Verandering
Bovendien zorgt langdurig gebruik van verslavende middelen voor een definitieve verandering: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt iemand nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je verslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.

Erfelijk
Volgens onderzoeken lijkt drugsgebruik erfelijk te zijn. Het hoeft echter niet te betekenen dat jij ook verslaafd wordt als een van je ouders dit is of was. Omgevingsomstandigheden kunnen het effect van verhoogde vatbaarheid doen afnemen.

Familieziekte
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten van een verslaving.

Contact
Meer weten over onze programma's? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.