Meer en meer Nederlanders kampen met een medicijnverslaving. Ben jij afhankelijk geraakt aan deze pijnstiller en vraag jij je af: is oxycodon verslavend? Dit medicijn is namelijk twee keer sterker dan morfine, extreem verslavend, maar gewoon te verkrijgen bij de huisarts. Het is een prima middel bij het onderdrukken van pijn, maar als de behandeling is geëindigd, begint vaak de ellende. Vooral voor verslavingsgevoelige patiënten vormt het gebruik een groot risico.
Is oxycodon verslavend?
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Wat is oxycodon?
Oxycodon, ofwel oxy, is een sterke opioïde met vaak als neveneffect dat je niet meer in slaap kunt komen. Je hele dag-nachtritme raakt verstoord. Daarom is het geen uitzondering dat je al snel andere medicatie erbij gaat nemen, zoals oxazepam, voor een rustgevende en ontspannende werking. Zo kom je al snel in een negatieve spiraal terecht van overmatig gebruik van medicijnen. Als je teveel aan oxycodon binnenkrijgt, kun je ademhalingsproblemen krijgen, in coma raken of zelfs overlijden.
Waar gaat het mis?
Meestal krijg je als patiënt dit zware middel mee bij de apotheek omdat je huisarts het voor dat moment de meest geschikte pijnstiller voor jou vond. Het gaat vaak mis bij het herhalen van het recept. Hier is soms geen controle op vanuit de apotheek en zo krijg je de pillen keer op keer gewoon mee. Het gaat ook regelmatig verkeerd bij mensen met een verleden in de verslavingszorg. Die zouden een middel als oxycodon eigenlijk nooit voorgeschreven mogen krijgen. Voor hen is oxycodon zeer zeker verslavend. Artsen zijn hier echter niet altijd even alert op als ze het middel voorschrijven.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik heb hulp nodig
Gevaarlijk medicijn
Oxycodon is een pijnstiller met een morfineachtig karakter. Daarvan weten we dat ze verslavend werken. Wanneer het middel korte tijd wordt gebruikt is dit prima, maar bij langere periodes werkt het medicijn verslavend. En niet onbelangrijk: als je oxycodon gebruikt, mag je de eerste twee weken niet autorijden, omdat sufheid kan optreden. Ook het gebruik van alcohol wordt sterk afgeraden als je dit medicijn gebruikt, omdat het de werking kan versterken. Het is dus een gevaarlijk medicijn als je niet alert bent. Heb je het medicijn niet meer strikt nodig? Bouw het dan zo snel mogelijk af in overleg met je arts. Men kan hierbij last krijgen van hartkloppingen, rillingen, duizeligheid en onrust. Meestal wordt langzaam gestart met een minder sterke pijnstiller. Gezien de verslavende werking wordt het afgeraden om plotseling te stoppen met dit medicijn.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stoppen met oxycodon
Bij lang gebruik neemt bij veel mensen de effectiviteit van het medicijn af en kan de pijn zelfs toenemen. Ondanks dat, is het vaak lastig te stoppen. Iedereen die oxycodon langdurig gebruikt, zal moeite hebben met het stoppen door het optreden van ontwenningsverschijnselen. Schaam je dus niet als dit ook bij jou het geval is en zoek hulp als dit je niet lukt. Merk je dat je toch telkens naar manier zoekt om het recept bij de apotheek te herhalen zodat je verder kunt gaan met gebruiken? Praat er dan met iemand in je omgeving over of neem contact op. Wij helpen bij medicijnverslaving.