Detox alcohol

Houten scrabble blokjes spellen het woord detox op een grove ondergrond.

Wil je jouw leven vrijmaken van de schadelijke effecten van overmatig alcoholgebruik? Ontdek hoe het ontgiften van alcohol je kan helpen om een nieuwe start te maken en je gezondheid te verbeteren. Connection SGGZ biedt een persoonlijke detox van alcohol met medische en mentale ondersteuning om veilig en duurzaam te kunnen starten met herstellen.

Wat is een alcoholdetox? 

Een alcoholdetox, of ontgifting van alcohol, is het proces waarin je lichaam wordt ontdaan van de giftige stoffen die zich hebben opgehoopt als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Het is het eerste deel van onze persoonlijke behandeling wanneer je te maken hebt met alcoholverslaving. Als je stopt met alcohol drinken, zal dit een grote impact op je lichaam hebben. Je lichaam verwacht namelijk de dagelijkse dosis binnen te krijgen en raakt uit balans als je hiermee stopt. Goede begeleiding is dus nodig om in de gaten te houden hoe je lichaam reageert. Ons team biedt jou de noodzakelijke ondersteuning om het afkicken zonder risico’s te laten slagen.

Ontgiften alcohol: symptomen om rekening mee te houden

Ontgiften van alcohol gaat gepaard met verschillende afkickverschijnselen. Houd er rekening mee dat de detoxverschijnselen van alcohol een dag of drie tot een week kunnen aanhouden. Denk daarbij aan zware hoofdpijn, nachtzweten, hoge hartslag, bibberen en misselijkheid. Heftige ontwenningsverschijnselen kunnen ook optreden, zoals hallucinaties en epileptische aanvallen. Het nauwkeurig herkennen en behandelen van symptomen tijdens je ontgiftingsproces is daarom essentieel. Naast de vereiste medische hulp, wordt er in onze kliniek goed voor je gezorgd; we doen alles om het herstel te bevorderen. Denk hierbij aan gezonde, verse maaltijden, het drinken van voldoende water, bewegen en sporten. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Hoe snel kan je lichaam ontgiften van alcohol?

De snelheid waarmee je lichaam en lever ontgiften van alcohol is persoonlijk. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid alcohol die je dronk, de duur van je alcoholgebruik, je algehele gezondheid, genetische factoren en meer. Kleine hoeveelheden alcohol kunnen vrij snel uit je lichaam worden verwijderd. Bij overmatig drankgebruik of langdurig alcoholisme kan het ontgiftingsproces langer duren. Het ontgiften van je lever kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van je omstandigheden.

Welke soorten detox behandelingen van alcohol zijn er?

In een intake bespreken we jouw situatie en wordt er gekeken naar de best passende behandeling. Vaak is klinisch ontgiften de beste optie, wanneer de verwachting is dat je onthoudingsverschijnselen ernstig zullen zijn of als je aan meerdere middelen verslaafd bent. Detoxen bieden we alleen aan in Nederland en in combinatie met een behandeling in onze afkickklinieken in Nederland en Zuid-Afrika. Zo kan je starten met een detox in Nederland en vervolgens je behandeling in Zuid-Afrika voorzetten, wanneer dit medisch verantwoord is. De tijdsduur van je verblijf in onze kliniek is persoonlijk. Je kan op ieder moment van je verblijf rekenen op de juiste begeleiding. Deze is belangrijk, omdat plotseling zelfstandig stoppen, cold turkey afkicken, gevaarlijk kan zijn.

Voorbereiden voor je behandeling

Voordat we beginnen aan je behandeling om voorgoed af te kicken, moet je lichaam helemaal vrij zijn van alcohol en andere verslavende middelen. Tijdens je intake bespreken we hoe je je hierop kan voorbereiden. We nemen samen de risico’s en symptomen door van wat je kan verwachten bij het ontgiften. Bij deze voorbereiding nemen we natuurlijk ook tijd voor het beantwoorden van de vragen van je partner, vrienden en familie.

Zet de eerste stap: vraag hulp bij detox van alcohol

Wanneer je hebt besloten dat je wilt stoppen met alcohol heb je de belangrijkste stap gezet. Alleen jij kan deze eerste stap zetten. Vanaf daar kan ons team van professionals en ervaringsdeskundigen je begeleiden bij het voorbereiden voor je behandeling, detoxificatie en de afkickperiode die daarop volgt. 


Het is belangrijk dat je het ontgiften niet op eigen houtje gaat proberen en hulp zoekt om het te laten slagen. Neem daarom vandaag nog contact op of meld je direct aan. We hebben korte wachttijden voor alcoholdetox.

Foto van het herstelverhaal van Edwin die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Ik kreeg twee gezichten: de vrolijke en de soms verdrietige Edwin. De verdrietige en negatieve Edwin liet ik aan bijna niemand zien.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: