Geel oogwit door alcohol

Close-up van mannelijke gezicht met gele ogen door alcohol.

Het ontstaan van een gele huid en geel oogwit door alcohol is meestal gerelateerd aan een aandoening genaamd geelzucht, icterus. Als je dit of een gele verkleuring van je huid en ogen opmerkt na het drinken van alcohol, is het raadzaam om onmiddellijk medisch advies in te winnen. Ervaar jij deze of andere problemen door jouw alcoholgebruik? Deel dan je zorgen met ons team. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt. 

Symptomen geelzucht en je ogen

Geelzucht zelf is geen ziekte, maar eerder een symptoom van een onderliggende aandoening. De onderliggende oorzaken kunnen leveraandoeningen zijn door alcohol, zoals leververvetting, hepatitis of cirrose. Niet iedereen die alcohol drinkt, zal automatisch geelzucht ontwikkelen. De gevoeligheid voor leverbeschadiging is persoonlijk. Deze is afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid alcohol die je drinkt, de duur van je alcoholgebruik, genetische aanleg en de algehele gezondheid van je lever.

Dit is de oorzaak van gele ogen

Gele ogen en geelzucht treden op wanneer je een abnormale ophoping van bilirubine in je bloed en lever hebt. Wanneer je rode bloedcellen afbreekt, komt bilirubine vrij als een bijproduct. Normaal gesproken filtert je lever bilirubine uit je bloed en verwijdert het via je ontlasting. Echter, bij leverbeschadiging als gevolg van overmatig alcoholgebruik, kan je lever zijn functie niet goed vervullen. Hierdoor hoopt bilirubine zich op in je lichaam met alle gevolgen van alcohol die hierbij horen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Feiten geelzucht en alcohol op een rijtje

 1. Leverbeschadiging: Een van de belangrijkste oorzaken van geelzucht door alcohol is de schade die alcohol toebrengt aan je lever.
 2. Leverziekten: Geelzucht als gevolg van alcoholgebruik kan een teken zijn van onderliggende leveraandoeningen. Deze kunnen optreden als gevolg van chronisch en overmatig alcoholmisbruik.
 3. Verhoogd bilirubinegehalte: Alcohol kan de rode bloedcellen beschadigen, wat leidt tot een toename van de afbraak van hemoglobine en de productie van bilirubine. Als je lever niet goed werkt, kan het niet snel genoeg bilirubine uit je bloed verwijderen, waardoor het zich ophoopt en de gele verkleuring veroorzaakt.

Belangrijke waarschuwing

Het optreden van geel oogwit door alcohol is dus een belangrijk waarschuwingssignaal dat er leverproblemen kunnen zijn als gevolg van je alcoholgebruik. Een tijdige diagnose en behandeling kunnen de ernstige gevolgen van leverbeschadiging verminderen. Wacht daarom niet wanneer je te maken hebt met alcoholisme. Connection SGGZ kan jou de begeleiding geven die je nodig hebt om duurzaam te herstellen van een alcoholverslaving.  

Behandeling die past bij jouw situatie

Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen begrijpt als geen ander dat verslavingsgedrag een complexe uitdaging is. In onze persoonlijke op maat gemaakte behandeling sta jij altijd centraal. Maak jij je zorgen over je gele ogen en huid? Of heb je andere vragen over je alcoholgebruik? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar je verhaal en begeleiden je graag naar een leven zonder alcohol en gele ogen en alle andere gevolgen die dit met zich meebrengt.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: