Alcohol en benzo's een riskante mix

Donkere foto van een depressieve man op bruine bank met het hoofd in de hand.

De risico’s die horen bij de combinatie van benzodiazepinen en alcohol zijn nog niet bij iedereen bekend. Daarom delen wij hier deze informatie. Want wij zien in de praktijk dat een alcohol-en-benzo’s-mix kan leiden tot gevaarlijke situaties. Alcohol en benzodiazepinen, ofwel slaap- en kalmeringsmiddelen, versterken namelijk elkaars verdovende werking. Dit betekent dat de gevolgen onvoorspelbaar kunnen zijn en zelfs tot een coma of de dood kunnen leiden. Natuurlijk kan dit nooit de bedoeling zijn. Want je neemt per slot van rekening benzo’s om andere problemen op te lossen en niet om nog meer problemen te krijgen. Heb jij vragen over jouw benzo- of alcoholgebruik? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij geven je graag de antwoorden die je nu nodig hebt.

Wat er gebeurt wanneer je alcohol en slaap- en kalmeringsmiddelen combineert

Benzodiazepines zijn medicijnen die zorgen voor een gevoel van kalmte en ontspanning door de prikkels in je centrale zenuwstelsel te vertragen. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn; oxazepam, lorazepam, Xanax of temazepam. De namen eindigen meestal op pam, daarom worden ze ook wel ‘pammetjes’ genoemd. Een arts kan deze kalmeringsmiddelen voorschrijven wanneer je last hebt van angst, paniekaanvallen of slaapproblemen. De bijwerkingen van deze middelen zijn heftig, daarom mag je ook niet deelnemen aan het verkeer wanneer je deze neemt. Combineer je ze vervolgens met alcohol, dan creëer je een onnodig hoog risico voor jouw gezondheid. Want zowel de alcohol als de benzo’s moeten door je lever worden afgebroken. Dit kan door de combinatie langzamer gaan, waardoor er een te hoge dosis van het medicijn of drug in je bloed ontstaat. Dit zorgt op de korte termijn voor bijwerkingen zoals oriëntatieproblemen, geheugenverlies, moeheid en ernstige ademhalingsproblemen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Het 2 + 2 = 5 effect van alcohol en benzo’s op de lange termijn

Omdat alcohol en deze slaappillen elkaars dempende werking versterken, ontstaat er een riskante situatie. Dit noemen we het zogenaamde 2 + 2 = 5 effect, waardoor er onvoorspelbare agressieve reacties in je lichaam kunnen optreden. Want de combinatie kan zorgen voor black-outs en kan zelfs leiden tot coma of de dood. Ook is de kans groot om op de lange termijn een alcoholverslaving en medicijnverslaving te ontwikkelen. De vicieuze neerwaartse spiraal waar je dan in terecht kunt komen is vaak moeilijk zelf te doorbreken. Connection SGGZ kan jou de hulp bieden die nodig is wanneer je in deze situatie bent beland.

Is de combinatie van oxazepam en alcohol dodelijk?

Oxazepam is ook wel bekend als Seresta en wordt voorgeschreven bij slaapproblemen, angst en epilepsie. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven als alcoholontwenningsmedicatie wanneer iemand aan het stoppen is met alcohol. Het is in Nederland een van de meest voorgeschreven kalmeringsmiddelen, met name voor vrouwen. Pak je de oorzaak niet aan waarom je dit middel krijgt voorgeschreven en gebruik je het langdurig en vaak, dan ontstaat de kans op een verslaving. Daarnaast werkt oxazepam relatief snel en dit geldt ook voor alcohol. Combineer je deze twee, dan wordt de versuffende werking versterkt. Bij hoge doseringen neem je ook het risico dat je lijf ermee ophoudt en je stopt met ademhalen. Ben je voor jouw gevoel de controle aan het kwijtraken als het gaat om jouw oxazepam- en alcoholgebruik? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Hoe Connection SGGZ jou kan helpen

In onze afkickkliniek kunnen wij jou de behandeling bieden die jij nodig hebt om duurzaam te herstellen van een verslaving. Ons team bespreekt samen met jou de mogelijkheden en jij staat hierin altijd centraal. Onze op maat gemaakte begeleiding duurt zo lang jij het nodig hebt. Wacht daarom niet en bel vandaag met 040-2409078 voor het maken van een afspraak voor een intake. Jij kunt dit nummer ook bellen wanneer jij alleen advies wilt over alcohol en benzo’s.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over de combinatie van alcohol en benzo's:

Hoe lang duurt het voordat de benzo’s uit je lijf is en je wel alcohol kan drinken?
Mag ik alcohol drinken als ik benzo’s zoals oxazepam neem?
Wat is het risico van de combinatie benzodiazepinen en alcohol?
Hoe weet ik of ik verslaafd ben geraakt aan alcohol en benzo’s?