Is alcohol drugs?

Vraagtekens op houten ondergrond getekend met drank, met daarnaast een flesje drank.

Alcohol is een van de meest gebruikte en sociaal geaccepteerde psychoactieve stoffen ter wereld. Veel mensen beschouwen alcohol als alledaags, zonder erbij stil te staan dat het eigenlijk een drug is. In deze tekst beantwoorden we je vraag: is alcohol drugs? Hiervoor moeten we eerst begrijpen wat drugs zijn en hoe alcohol in deze definitie past.

Definitie van drugs

Drugs zijn stoffen die chemische veranderingen in je lichaam veroorzaken en invloed hebben op je zenuwstelsel, hersenen en andere lichaamsfuncties. Ze kunnen leiden tot veranderingen in bewustzijn, stemming, perceptie en gedrag. Er zijn verschillende soorten drugs, waaronder legale en illegale drugs en geneesmiddelen.

Alcohol als drug

Alcohol, zoals ethanol, is een psychoactieve stof die van nature voorkomt in dranken zoals bier, wijn en sterke drank. Deze hebben het vermogen om je centrale zenuwstelsel te beïnvloeden en leidt tot veranderingen in je gedrag, coördinatie en bewustzijn. Deze eigenschappen voldoen aan de definitie van drugs, waardoor alcohol als een drug kan worden beschouwd.

Alcohol volgens de wet bepaald

Alcohol valt niet onder de Opiumwet en wordt door de overheid niet gezien als harddrugs of softdrugs. Wel wordt alcohol volgens de wet in de meeste landen gereguleerd en gecontroleerd vanwege de potentiële gezondheidsrisico's. De wettelijke bepalingen variëren echter van land tot land. Leeftijdsrestricties, zoals de minimumleeftijd voor alcoholconsumptie, worden vastgesteld om de volksgezondheid en veiligheid te waarborgen. Dit geldt met name om jongeren te beschermen tegen de risico's van alcoholgebruik.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Alcohol, de legale harddrug

Alcohol heeft een breed scala aan gevolgen voor je lichaam en geest. Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en alcoholverslaving. Dit zijn heftige effecten, terwijl deze drug gewoon legaal verkrijgbaar is. Daarom wordt alcohol toch vaak benoemd als een legale harddrug. 

Kans op verslaving

Een belangrijk kenmerk van drugs is dat ze verslavend zijn; alcohol vormt hierop geen uitzondering. Alcohol staat zelfs in de top 5 van meest verslavende drugs. Je kan zowel fysiek als psychisch afhankelijk worden van alcohol. Langzaam kan je zo tolerantie opbouwen. Dit houdt in dat je steeds meer alcohol nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Herken je dit bij jezelf of een dierbare? Deel dan je zorgen met ons team. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt. 

Conclusie

Op basis van de definitie van drugs kunnen we concluderen dat alcohol een drug is. Wil jij stoppen met alcohol? Maar lukt je dit niet alleen? Neem dan contact op met onze professionals en ervaringsdeskundigen. Zij leggen je graag uit hoe Connection SGGZ je kan begeleiden naar een leven zonder verslaving.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: