Relatie met een cokegebruiker

Man en vrouw lopen omarmd op helling omhoog met blauwe lucht op de achtergrond.

Je hebt niet voor niets online gezocht naar dit specifieke onderwerp, een relatie met een cokegebruiker. Want je hebt een gevoel of misschien zelfs wel bewijs dat jouw partner coke gebruikt. Heb jij last van dit gebruik? Wil je dat je partner ermee stopt? Jouw antwoorden op deze vragen kunnen zorgen voor ongemakkelijke situaties en een druk op je relatie. Zo kan jouw dierbare langzaam verslaafd zijn geraakt aan deze drugs waardoor hij of zij zich anders gedraagt. Je herkent degene niet meer waar je zo van houdt. Weet dat wij er ook zijn voor jou wanneer je een relatie met een cokegebruiker hebt. We kunnen je advies en ondersteuning geven als jij dit nu nodig hebt.

Herkenbaar? Je partner gebruikt coke en blijft hier maar over liegen.

Een relatie heeft als basis liefde en vertrouwen nodig. Maar wanneer je partner verslaafd is geraakt aan cocaïne en niet meer zonder kan, zien we soms dat hij of zij gaat liegen over het cokegebruik. Ze kunnen liegen over de hoge uitgaven die de cocaïneverslaving met zich meebrengt en over hun onverklaarbare afwezigheid. De vaak defensieve houding van de verslaafde als je op zoek gaat naar de waarheid, in combinatie met het gebrek aan verantwoordelijkheid en loyaliteit naar jou kunnen de relatie sterk onder druk zetten. Door een verstoord inschattingsvermogen en gebrek aan impulsbeheersing, kan dit soms ook gepaard gaan met agressie, vernederende of intimiderende uitspraken en manipulatie. Hierdoor wordt ook jij in de neerwaartse spiraal meegenomen die bij een verslaving hoort. Er kan zelfs een patroon van codependency ontstaan, waardoor jij verslaafd raakt aan deze relatie en deze verbreken onmogelijk lijkt.

Hier kun jij cocaïnegebruik aan herkennen

Naast liegen en hoge uitgaven kun je cokegebruik herkennen aan onderstaande signalen:

 • verwijde pupillen
 • veel praten, maar slecht luisteren 
 • vaak overmoedig en egoïstisch
 • krabben, vanwege zogenaamde ‘cocaïne bugs’
 • geïrriteerd en opvliegend
 • dag na gebruik vaak extreem moe en last van depressief gevoel
 • gewicht verliezen
 • pijnlijke neus door het snuiven

Dit zijn maar een paar kenmerken en vaak gaat het om een combinatie van factoren zoals snel boos zijn, sterk afvallen én geldproblemen. Heb jij twijfels en wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze professionals. Zij kunnen jou de juiste antwoorden geven.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie cocaïneverslaving

De ziekte die verslaving heet

Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Vaak gaat het langzaam en heeft je partner het helemaal niet door. Ontkenning hoort bij deze ziekte. Want zo zien wij verslaving: als een ziekte waar professionele hulp voor nodig is om duurzaam van te herstellen. Daarom wordt een specialistische behandeling in onze afkickkliniek ook vergoed vanuit je zorgverzekering wanneer je partner de controle is verloren over zijn of haar cokegebruik. Het kan zijn dat er onderliggende problematiek ten grondslag ligt aan de reden waarom jouw partner is gaan gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er een neerwaartse spiraal ontstaat wanneer deze niet wordt aangepakt. Wij zijn gespecialiseerd om juist ook deze problematiek aan te pakken.

Een verslaving heb je nooit alleen

Je partner kan dan verslaafd zijn geraakt aan coke, maar ook jij hebt te maken met alle gevolgen die dit met zich meebrengt. Daarom zijn wij er ook voor jou als partner en bieden wij ons familieprogramma aan. Dit is onderdeel van iedere behandeling en zorgt dat jij de juiste hulp krijgt in deze situatie. Zo kunnen we zorgdragen voor een gezonde relatie wanneer jouw partner weer terugkeert uit onze afkickkliniek. Weet dat je niet alleen staat. Connection SGGZ is er voor jou! Deel jouw verhaal met ons team. Zij luisteren en kunnen je helpen wanneer je in deze situatie bent beland.

Wat kun jij doen?

Vaak horen we dat de partner van een verslaafde zich schuldig voelt en last heeft van schaamte. Weet dat het niet jouw schuld is en dat jij dit probleem ook niet voor je partner kunt oplossen. Tijdens een intake wordt er gekeken naar de situatie die is ontstaan en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Maar je kunt je partner niet dwingen om deze afspraak te maken. Wel kun jij contact met ons opnemen. Wacht daarom niet en deel je zorgen over jouw relatie met een cokegebruiker.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Foto van het herstelverhaal van Linda die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Ik heb het niet meer nodig om te gebruiken, omdat ik heb geleerd om te vertrouwen op mezelf.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over een relatie met een cokegebruiker

Wat doet coke met je relatie?
Heb jij een relatie met een partner die coke gebruikt?
Hoe praat je met een cokegebruiker in een relatie?
Hoe kan jij jouw partner laten stoppen met coke gebruiken?