Verslaving

Onderliggende problematiek

Donkere foto van een depressieve man op bruine bank met het hoofd in de hand.

Verslaving is een ziekte. Onderliggende problemen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan die vaak moeilijk zelf is te doorbreken. Want drink je nu te veel om je problemen te vergeten of heb je problemen omdat je te veel drinkt? In de praktijk zien we dat onderliggende problematiek grote invloed heeft op verslavend gedrag en hoe verslavingsgevoelig je bent. Maak jij je zorgen over jezelf of een dierbare? Deel je verhaal met ons team. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt.

Wat is onderliggende problematiek?

"Onderliggende problematiek" betekent eigenlijk de diepere problemen die de echte oorzaak zijn van bepaalde symptomen of gedrag waar je last van hebt. Deze kernproblemen zijn misschien niet meteen zichtbaar, maar zorgen er bijvoorbeeld wel voor dat je te veel drinkt of gokt. Onderliggende problematiek is persoonlijk. Of deze zorgt voor verslavend gedrag, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals biologische, psychische en sociale aspecten. Dit maakt de ziekte verslaving complex. Daarom is het belangrijk dat jij de juiste hulp krijgt als je wilt stoppen met je verslavende gedrag.  

Hoe ontstaan onderliggende problemen?

  • Onderliggende problematiek kan ontstaan doordat je:
  • een constante drang ervaart om te presteren, alsof er altijd een innerlijke wedstrijd is die je moet winnen
  • streeft naar perfectie, waarbij elke fout voelt als een persoonlijk falen
  • een zekere terughoudendheid hebt in sociale situaties, alsof je constant op je hoede moet zijn
  • door een diepgewortelde onzekerheid wordt achtervolgd, zelfs in de kleinste beslissingen die je maakt
  • altijd de behoefte hebt om aardig gevonden te worden, alsof je eigenwaarde afhangt van de goedkeuring van anderen
  • gevoelig bent voor stress, waarbij elke uitdaging aanvoelt als een mogelijke bron die je kan overweldigen

Heb jij last van onderliggende problematiek?

Hoe jij de wereld ervaart, is persoonlijk. Zo kan jij een situatie als stressvol ervaren, terwijl een ander hier geen last van heeft. Daarnaast kan jij te maken hebben met een burn-out, psychotische kwetsbaarheid, persoonlijkheidsstoornis, borderline of een trauma. Dit kan allemaal invloed hebben op het ontwikkelen van verslavend gedrag. In de praktijk zien we een relatie tussen comorbiditeit en verslaving

Daarom geloven wij niet in een standaardbehandeling die voor iedereen hetzelfde is. Wij weten dat dit niet werkt, omdat iedereen anders is. Daarom werkt ons specialistisch team, dat bestaat uit verschillende disciplines, nauw samen om jou de juiste zorg te kunnen geven, zodat jij duurzaam kan herstellen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Voorbeeld uit het echte leven 

Je ervaart druk op je werk, want je baas laat je niet met rust. Het is nooit goed genoeg. Je hebt ontdekt dat je stress minder wordt en het wel lukt om in slaap te vallen, wanneer je een glas alcohol drinkt aan het einde van je dag. Alleen, dat glas verandert langzaam in steeds meer glazen die nodig zijn om het scherpe randje van de dag af te krijgen. En de ochtenden worden steeds zwaarder, omdat je problemen als een boemerang terugkomen, met daarbovenop een kater. Hierdoor sta je met 1-0 achter en je werkdag moet dan nog beginnen. Zo kom je terecht in een neerwaartse spiraal die zich langzaam kan ontwikkelen tot een verslaving. Dit geldt ook voor onverwerkte trauma. Wanneer je dit niet aanpakt, zal dit zich soms door verslavend gedrag kenbaar maken in je leven. 

Hoe herken je een verslaving?

Een verslaving houd je lange tijd vaak prima verborgen. Sterker nog, je hebt er zelfs alleen maar plezier van. Jij bepaalt wanneer je een middel gebruikt en je geniet van het gevoel dat het je geeft. Je bent “in control”, denk je. Maar er komt een punt dat je aan niets anders meer kunt denken dan aan bijvoorbeeld alcohol, drugs, medicijnen, gamen of gokken. Je gaat je leven aanpassen, zodat jij zo snel mogelijk weer kunt gebruiken. 

Vanaf dat moment ben je compleet afhankelijk geworden van het middel of gedrag. Je bent verslaafd. Vaak herken je dit niet bij jezelf. Het vraagt om een vorm van alertheid die je juist met de verslaving uitschakelt. Daarom zijn het vaak mensen in je directe omgeving die de verslavingsproblematiek herkennen, omdat je gedrag, lichaam en leven zijn veranderd op een negatieve manier. Luister daarom naar de signalen vanuit je omgeving en herken de signalen bij jezelf als je niet meer zonder het middel of gedrag kan leven.

Verslaving is de enige ziekte die je laat geloven dat je niet ziek bent

“Ik heb geen probleem! Dat hebben jullie.” Herken jij jezelf in deze zin? Hoor jij jezelf dit zeggen als iemand aangeeft dat het zo niet langer kan? Je weet zelf wat het antwoord is. Het vraagt moed om te luisteren en actie te ondernemen. Want je voelt je vaak alleen, boos en onbegrepen. Ze snappen je toch niet en er is toch eigenlijk helemaal geen probleem. 

Wij zien dat wanneer je verslaafd bent, je jezelf kunt vergelijken met een auto waarvan de rem niet meer werkt. Je bent de controle compleet verloren en rijdt roekeloos door het leven. Er komt een moment dat je zelf op de rem trapt en zegt: nu is het genoeg. Nu ga ik hulp zoeken en wil ik mijn echte leven terug. Wij helpen je hier graag bij, want je redt het vaak niet met alleen wilskracht. Het leren omgaan met je onderliggende problematiek is een proces. En je krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen die zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Daarom is professionele hulp essentieel bij het aanpakken van verslaving. 

Hoe kan Connection SGGZ jou helpen?

Onze professionals en ervaringsdeskundigen zijn gespecialiseerd in het behandelen van onderliggende problematiek en verslaving. Zij kunnen jou op ieder moment van je herstelproces de juiste zorg geven. Allereerst maak je een afspraak voor een intake. Hierin bespreken we jouw situatie en geven we aan wat jij mag verwachten. Vervolgens kan je starten met je op maat gemaakte behandeling

Wij hebben zowel ambulante behandellocaties in het centrum van Eindhoven en Utrecht als een gespecialiseerde afkickkliniek in Meerlo en Zuid-Afrika. Het verblijf en de behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast zijn onze wachtlijsten kort.

Neem contact op en zet stap voor stap weer koers richting een leven zonder verslaving en onderliggende problematiek.

"Het tegenovergestelde van verbinding is verslaving. Wanneer je verslaafd bent, heb je geen verbinding meer met wat je echt nodig hebt."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: