Leveraandoeningen door alcohol

Man op de bank met hand over zijn buik en mond vanwege buikpijn door leveraandoening door alcohol.

Je lever is een vitaal orgaan dat verantwoordelijk is voor de afbraak en eliminatie van schadelijke stoffen uit je lichaam zoals alcohol. Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstige leveraandoeningen, zoals leververvetting, hepatitis, leverfibrose en uiteindelijk levercirrose. Je lever is in staat om een bepaalde hoeveelheid alcohol per uur af te breken. Wanneer je alcoholgebruik jouw afbraakcapaciteit overschrijdt, kan dit blijvende schade toebrengen aan je lever en gezondheid.

Rol van je lever bij de afbraak van alcohol

Je lever speelt een cruciale rol bij de afbraak van alcohol. Wanneer je alcohol drinkt, wordt deze afgebroken door enzymen in de lever. Het belangrijkste enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van alcohol is alcoholdehydrogenase (ADH). Dit enzym zet alcohol om in acetaldehyde, een giftige stof die op zijn beurt verder wordt afgebroken tot azijnzuur door het enzym aldehydedehydrogenase (ALDH). Azijnzuur wordt vervolgens omgezet in water en kooldioxide, waarna het via de urine en uitademing weer uit je lichaam verdwijnt.

4 stadia van leveraandoeningen

Wanneer je te vaak en te veel alcohol drinkt, dan loop je het risico klachten aan je lever te ontwikkelen. Deze ontwikkeling verloopt in 4 stadia waarvan de laatste onomkeerbaar is. De stadia zijn:

 1. leververvetting
 2. leverontsteking
 3. leverfibrose
 4. levercirrose

Levercirrose is een risicofactor voor het ontstaan van leverkanker.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Heftige symptomen van levercirrose door alcohol

Levercirrose is een vergevorderd stadium van leverziekte. Symptomen hiervan zijn zeer ernstig, zoals misselijkheid, geelzucht, geel oogwit, ascites (ophoping van vocht in de buikholte), kleine spinvormige bloedvaatjes op de borst en bovenarmen, vermoeidheid, jeuk, verlies van eetlust, gewichtsverlies en geheugenproblemen. Levercirrose kan ook leiden tot leverfalen, waarbij je lever niet meer in staat is om zijn normale functies uit te voeren.

Het leven en de lever van een alcoholist

Het leven van een alcoholist kan sterk worden beïnvloed door levergerelateerde problemen. Want naast de negatieve invloed op je gezondheid zorgt een alcoholverslaving ook vaak voor sociale, emotionele en financiële problemen. Heb jij het gevoel dat je de controle over je alcoholgebruik langzaam bent kwijtgeraakt? Deel dan je zorgen met ons team. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt om de kans op herstel te vergroten.

Detox en behandeling

Wanneer je besluit om te stoppen met alcohol dan bespreken we in een intake jouw situatie en mate van verslaving. Vervolgens start je met een op maat gemaakte behandeling en een detox van alcohol. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen begeleidt je op ieder moment van dit proces. Je gaat te maken krijgen met lichamelijke en geestelijke ontwenningsverschijnselen en op deze momenten sta je er niet alleen voor. We laten je pas weer los als je de controle helemaal terug hebt over jouw leven en gezondheid. 

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Wil jij stoppen met alcohol?

Alleen jij weet of je bereid bent om te stoppen met alcohol. Wij zijn er voor je om je de persoonlijke behandeling te geven zodat jij duurzaam kan herstellen van een alcoholverslaving. Ook bieden wij hulp voor familie en naasten van alcoholisten. Een verslaving heb je namelijk nooit alleen, weten wij uit ervaring. Wacht daarom niet als je problemen ervaart aan je lever door alcohol. Bel en maak een afspraak voor een intake.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: