Terugval alcohol

Foto van herfstig bos met rode, gele en oranje bladeren op de grond en aan de bomen, met het zonnetje op de achtergrond.

Het pad naar blijvend herstel van alcoholverslaving is er vaak een die vele uitdagingen kent. Op deze weg kan je te maken krijgen met een terugval. Wat is een terugval? Dit is het hernieuwd gebruiken van alcohol na een periode van onthouding. Terugval na alcoholverslaving is een fase die zowel frustrerend als ontmoedigend kan zijn. Begrip van de factoren die tot terugval kunnen leiden, en het ontwikkelen van effectieve strategieën om hiermee om te gaan, is van cruciaal belang voor duurzaam herstel. Connection SGGZ kan je de begeleiding geven die je hierbij nodig hebt.

Jouw weg naar duurzaam herstel

Alcoholverslaving is een ziekte waar onderliggende problematiek aan ten grondslag kan liggen. Hiervan duurzaam herstellen is mogelijk met onze specialistische behandeling. Onderdeel van onze behandeling is het leren omgaan met een relapse oftewel terugval. Erkennen dat dit er bij kan horen en leren hoe je hiermee kan omgaan, zorgt dat je inzicht krijgt in je gedrag. Dit helpt je om aan het roer van je leven te blijven staan.  

Uitdagingen op jouw pad

Iedereen krijgt na een behandeling van verslaving te maken met uitdagingen. Zo kan je te maken krijgen met stressvolle situaties, sociale druk, emotionele problemen en onverwachte gebeurtenissen. Op deze momenten is het belangrijk dat je je bewust bent van je persoonlijke triggers en valkuilen. Zelfreflectie en het herkennen van deze signalen zijn de eerste stap om een terugval te voorkomen. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Herken je gedrag

Elk gedrag volgt een vast patroon. Het begint met een trigger, een externe gebeurtenis die de keten in gang zet. In iedere fase van deze gedragsketen kan je actief werken aan het voorkomen van een terugval. Sta bewust stil bij welke mensen, plaatsen en zaken je kwetsbaar maken voor een terugval. Probeer zoveel mogelijk afstand te houden van deze triggers. Mocht je met een trigger worden geconfronteerd, maak dan gebruik van de handvatten die we je hebben gegeven tijdens onze behandeling. Laat de trigger niet leiden tot oude gewoonten. Sta stil en kijk: wat is waar en wat niet.

Voorkom terugval na alcoholverslaving

 • Erken persoonlijke triggers: ben je bewust van welke specifieke situaties, emoties of omgevingen jouw verlangen naar alcohol kunnen aanwakkeren.
 • Ontwikkel gezonde copingstrategieën: leer positieve manieren om met stress, angst en andere uitdagende emoties om te gaan zonder terug te vallen op alcoholgebruik. 
 • Bouw een sterk supportnetwerk: omring jezelf met mensen die jouw herstel ondersteunen. Familie, vrienden of medeleden van een supportgroep kunnen van onschatbare waarde zijn tijdens moeilijke momenten.
 • Stel haalbare doelen: zet realistische doelen voor jezelf, zowel op korte als lange termijn. Het behalen van kleine successen kan je zelfvertrouwen vergroten en je herstel bevorderen.
 • Leer van terugvalmomenten: als je toch een relapse hebt, beschouw het dan als een leermoment. Reflecteer op de omstandigheden en gebruik deze ervaring om je plan aan te passen en sterker terug te komen.
 • Zo kan het delen van ervaringen en het leren van anderen die soortgelijke uitdagingen hebben overwonnen, een krachtig hulpmiddel zijn om veerkracht op te bouwen.

Een terugval is een leermoment

Een terugval moet je niet zien als een teken van mislukking, maar als een kans voor verdere groei en begrip. Het is belangrijk om na een terugval de draad van herstel weer op te pakken, waarbij je leert van de ervaring en de oorzaken van de terugval aanpakt. Wil je hier hulp bij? Wacht dan niet en deel je verhaal met ons team. Onze specialisten en ervaringsdeskundigen geven jou graag het advies dat je nu nodig hebt. 

Connection SGGZ is er voor jou

Wanneer je bent gestopt met alcohol heb je het eerste gedeelte van je herstelreis gemaakt. En of je nu aan het begin van deze reis staat of al verder gevorderd bent, het voorkomen van terugval is mogelijk. Ons team staat voor je klaar in onze afkickkliniek om je te ondersteunen bij elke stap op jouw weg naar een alcoholvrij leven. Neem contact met ons op en stel ons je vragen over terugval bij alcoholverslaving.

Informatie alcoholverslaving

Foto van het herstelverhaal van Edwin die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Ik kreeg twee gezichten: de vrolijke en de soms verdrietige Edwin. De verdrietige en negatieve Edwin liet ik aan bijna niemand zien.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: