Alcoholverslaving bij vrouwen

Vrouw met alcoholverslaving heeft een glas drank in haar hand en kijkt naar beneden.

Alcoholverslaving bij vrouwen, het komt vaker voor dan je misschien denkt. Genoeg vrouwen drinken dagelijks een wijntje na het werk om te ontspannen of ze borrelen regelmatig met collega’s of vriendinnen. Een druk sociaal leven of stress geeft ze een excuus om te drinken. Daar komen ook vaak de vele zorgtaken bij, zoals de combinatie met het gezin en andere verplichtingen die zij zichzelf opleggen. De meeste vrouwen leggen de lat voor zichzelf nu eenmaal erg hoog en willen op alle vlakken goed presteren.

Drinken in het geheim

Nog steeds wordt er meer door mannen dan door vrouwen overmatig gedronken, zoals blijkt uit de gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid en Zorg. Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen), of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). Maar alcoholverslaving bij vrouwen wordt vaak onderschat. Voor mannen is het meestal nog wel stoer als ze veel drinken, maar voor vrouwen is het een groot taboe. Daarom houden vrouwen het drinken meer verborgen voor de buitenwereld en drinken ze vaker alleen. Er is sprake van heel veel schaamte, wat ze belemmert om hulp te zoeken. 

Zo’n leuke vrouw, waarom zou zij drinken?

Vaak begint het drinken ver voor de wettelijk toegestane leeftijd. Onzekerheid speelt daarbij een hoofdrol, met dat ene biertje laat je de onzekerheid zo van je afglijden. In de studententijd en daarna in de werkomgeving, kun je denken dat je de alcohol nodig hebt om te presteren. Hetzelfde geldt als je een gezin hebt, veel sociale verplichtingen en constant stress ervaart. Er wordt steeds meer van je verwacht. Je moet mooi, grappig en slim zijn én je moet werken, carrière maken, kinderen krijgen. 

Alcohol is in eerste instantie een middel om dat vol te houden, maar als je zo jaren achtereen drinkt, verlies je op een gegeven moment grip op je leven en kan er sprake zijn van een serieuze alcoholverslaving. De ellende begint zich op te stapelen, je belandt misschien een keer op de eerste hulp, wordt vergeetachtig, krijgt last van paniekaanvallen of wordt depressief. 

Vrouwen hebben meer last van alcohol

Alcoholverslaving bij vrouwen uit zich anders dan bij mannen omdat ze alcohol minder snel afbreken. Dit komt omdat ze minder van het enzym ‘alcohol dehydrogenase’ aanmaken dan mannen. Bij dezelfde hoeveelheid drank nemen vrouwen dus meer alcohol op dan mannen van gelijke lengte en gelijk gewicht. Omdat vrouwen gemiddeld ook nog kleiner en lichter zijn dan mannen, zijn zij sneller dronken. 

Vrouwen reageren ook anders op alcohol en worden vaak angstig, terwijl het zich bij mannen dikwijls uit in antisociaal gedrag. Dit maakt het drinken voor vrouwen eigenlijk extra gevaarlijk, omdat dronkenschap nu eenmaal veel risico’s met zich meebrengt. Wil je voorgoed breken met de afhankelijkheid van alcohol? Neem dan nu contact op met Connection SGGZ.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie alcoholverslaving

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: