Gevolgen van alcohol voor je lichaam

Man heeft last van de gevolgen van alcohol drinken en ligt in bed met handen op het hoofd.

Wanneer je alcohol drinkt komt het via je slokdarm, maag en dunne darm in je bloed terecht. Je bloed verspreidt het vervolgens door je hele lichaam. Door een slokje alcohol te drinken, ontstaan er allerlei lichamelijke en geestelijke reacties met uiteenlopende gevolgen. Zo kan je hartslag erdoor omhoog gaan of jij kan je er juist heel ontspannen door gaan voelen. De gevolgen van alcohol zijn voor iedereen verschillend. Hieronder delen wij de belangrijkste met jou.

Wat zijn de korte termijn gevolgen van alcohol voor jou?

Alcohol is voor de één een genot en voor de ander een straf. Want de een ervaart bijna geen negatieve gevolgen van alcohol, terwijl de ander er flink last van heeft en bewust kiest om niet meer te drinken. Hoe lang alcohol in je bloed blijft, is persoonlijk en afhankelijk van veel factoren. Onderstaande kortetermijneffecten kan je tijdens of na het drinken van alcohol ervaren:

 • braken door overmatig alcohol drinken
 • bewusteloos raken, out gaan, vaak bij het zogenaamde bingedrinken
 • kater: hoofdpijn, moe, misselijk, geen licht of geluid kunnen verdragen
 • slechte nachtrust en slaapproblemen 
 • naar alcohol ruikende adem
 • verlaging van het testosteron en libido
 • alcoholvergiftiging met soms zelfs een coma als gevolg

Wanneer je vaak alcohol drinkt, kan je ook een alcoholverslaving ontwikkelen. Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Neem dan contact op met ons team. Zij geven je de antwoorden die je nu nodig hebt. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Gevolgen van alcohol op de lange termijn 

De mogelijke positieve gevolgen van alcohol wegen echter niet op tegen de nadelige effecten. De gevolgen van alcohol op de lange termijn kunnen bij overmatig gebruik zeer ernstig zijn voor je lichaam. Ze kunnen zelfs leiden tot ernstig en blijvend letsel aan je lichaam.

Hersenen

Alcohol zorgt ervoor dat zenuwcellen minder goed contact maken met elkaar. Dit leidt tot concentratie- en geheugenproblemen. De zogenaamde remmingen verdwijnen op de korte termijn. Daarnaast sterven hersencellen af wanneer je alcohol drinkt. Deze afbraak kan niet worden hersteld en kan zelfs leiden tot geheugenverlies, dementie en Korsakov. 

Lever

Je lever zuivert je lichaam en moet hard werken om de alcohol af te breken. Door overmatig drinken kun je vetlever, alcoholhepatitis, en levercirrose ontwikkelen. Hierdoor kun je dit orgaan onherstelbaar beschadigen. Ook kan je hierdoor te maken krijgen met geel oogwit

Nieren

Alcohol stimuleert je nieren om meer urine te produceren, wat kan leiden tot uitdroging. Langdurig en overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op nierziekten, zoals nierfalen, ontstekingen en littekenvorming. Bovendien kan alcohol je bloeddruk verhogen, wat een extra belasting voor je nieren betekent. 

Maag

Je maag kan onrustig worden van alcohol. Je ervaart dan een opgeblazen gevoel, zuurbranden, oprispingen of je kan zelfs gaan braken. Op de lange termijn kan je maag gaan ontsteken door overmatig alcoholgebruik. Je maagvlies doet dan niet meer zijn beschermende werk en zo kan je een maagzweer ontwikkelen. 

Hart en bloedvaten

Uit onderzoek is gebleken dat alcohol ook een beschermend effect heeft op je hart en bloedvaten. De kans op hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk door alcoholgebruik is echter vele malen hoger dan het beschermende karakter. Daarnaast zet je lichaam alcohol om in vetzuren, wat weer zorgt voor een verhoogd cholesterolpercentage in je lijf. 

Gewicht

Alcoholhoudende dranken bevatten vaak veel calorieën. Ook remt alcohol de vetverbranding, waardoor je lichaam deze extra calorieën eerder omzet in vet. Hierdoor kan je gewicht door de jaren heen toenemen. Vaak verandert dit na langdurig alcoholmisbruik in het tegenovergestelde: je vermagert. Je lijf ervaart door de alcohol geen honger meer en je gaat steeds minder eten. Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen en je algemene weerstand en gezondheid nemen hierdoor af.

Overmatig alcoholgebruik: gevolgen waar je misschien niet bij stilstaat als je drinkt

Gevolgen en bijwerkingen van alcohol die minder bekend zijn:

 • kanker; uit onderzoek is gebleken dat alcohol de kans op mond-, keel-, strottenhoofd- en slokdarmkanker vergroot. Vrouwen hebben daarnaast een verhoogd risico op borstkanker 
 • vruchtbaarheidsproblemen; dit geldt voor zowel mannen als vrouwen 
 • psychoses en depressies
 • heftige afkickverschijnselen wanneer je niet drinkt

Wacht daarom niet met het vragen van hulp als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent geraakt over jouw alcoholgebruik. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen staat klaar voor jou. 

Beïnvloeden de gevolgen van alcoholisme jouw leven?

Alcohol heeft een lichamelijk en geestelijk verslavende werking. De gevolgen van een alcoholverslaving hebben vaak invloed op je dagelijks leven. Zo kan ‘willen’ drinken langzaam veranderen in ‘moeten’ drinken. Hierdoor lukt het je niet meer om te voldoen aan je verplichtingen, zoals werk. Daardoor kunnen er financiële problemen ontstaan. Zo kan jij in een vicieuze cirkel belanden waardoor jij juist steeds meer behoefte krijgt aan drank. Het kan moeilijk zijn de symptomen van alcoholisme te herkennen. Maak jij je zorgen over jezelf of een dierbare? Wacht dan niet en deel je verhaal. Wij luisteren naar je zonder oordeel. 

Zet de eerste stap: vraag hulp

Wil jij stoppen met alcohol? In onze afkickkliniek kunnen we je hierin begeleiden. Dit doen we met een op jouw situatie afgestemde behandeling. Tijdens een intake bespreken we jouw mate van verslaving en stellen we het behandelplan op. Zet vandaag nog de eerste stap en neem contact met ons op. Wij weten dat deze eerste stap zetten moed vraagt. Wij weten ook dat een leven zonder verslaving en de gevolgen van alcohol bestaat, ook voor jou!

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Foto van het herstelverhaal van Edwin die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Ik kreeg twee gezichten: de vrolijke en de soms verdrietige Edwin. De verdrietige en negatieve Edwin liet ik aan bijna niemand zien.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: