Trucjes alcoholist

Naar zichzelf wijzende man die schuldig kijkt.

Alcoholproblemen zijn niet gebonden aan leeftijd, sekse, culturele achtergrond of sociale status. Maar één dingen hebben alcoholisten gemeen: ze kennen vele manieren om het drinken verborgen te houden. Net als bij alle andere verslavingen, zal ook iemand die te veel drinkt dit zolang mogelijk verborgen willen houden voor zijn omgeving. Van het verstoppen van lege flessen en eindeloze smoesjes tot manieren die de afbraak van alcohol zouden versnellen, er zijn vele trucjes die een alcoholist zal inzetten. 

Verstoppen van drank

Een alcoholverslaving veroorzaakt veranderingen in de hersenen, waardoor het verlangen naar drank heel groot wordt en continu aanwezig is. Er mag niets of niemand tussen jou en het drinken komen. Daarom proberen verslaafden altijd zolang mogelijk het gebruik geheim te houden, want dan voorkom je dat anderen het je moeilijk maken om weer te drinken. Een alcoholist blinkt uit in vindingrijkheid om het geheim in stand te houden. Een van de vele trucjes van een alcoholist is het verstoppen van alcohol in huis, van een plek onder het bed tot flessen verstoppen in de gereedschapskist in de garage. Zodra dan ‘de kust veilig is’, wordt er snel een fles achterover geslagen. 

Liegen en bedriegen

Met het verstoppen van drankflessen begint het liegen en het bedenken van smoesjes. Dat wordt een sterk ontwikkelde vaardigheid die onlosmakelijk met alcoholisme is verbonden. Ook wordt het drinken vaak gerechtvaardigd met redenen waarom ‘het nu wel even kon of mocht’. Een van de trucjes van een alcoholist is het proberen te verbergen van dranklucht met bijvoorbeeld kauwgom of pepermunt. Maar hiermee kun jij je omgeving niet heel lang voor de gek houden, aangezien de alcohol natuurlijk effect heeft op je hele gedrag.

Afbraak alcohol versnellen

De afbraak van alcohol proberen te versnellen is ook een bekend trucje. Dit wordt gedaan om sneller nuchter te worden, zodat de omgeving niet in de gaten heeft dat hun naaste weer gedronken heeft. Een paar voorbeelden:

 • koffie of energiedrankjes drinken
 • koude douche nemen
 • wandeling in de frisse lucht
 • speciale ontnuchteringsmiddeltjes gebruiken
 • heel veel water drinken

Misschien heb je dit allemaal een keer geprobeerd en ben je er al achter dat dit niet helpt. Oké, je voelt je misschien even een beetje beter - frisse lucht doet iedereen goed - maar het blijft een feit dat het alcoholgehalte in je bloed er niet van daalt. 

Ontkenning

Vaak wordt een verslaving heel lang ontkent. En als je het dan eenmaal aan jezelf wil toegeven, dan is het vaak een nóg grotere barrière om je omgeving in te lichten. Vaak probeer je zelf eerst nog het een en ander, zoals alleen nog maar in de weekenden drinken. Of je laat de sterke drank staan en houdt het bij wijn en bier. Maar toch lukt het niet om geen alcohol meer te drinken. Herken jij jezelf daarnaast ook in de typische trucjes van een alcoholist? Dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen, neem nu contact op. Connection SGGZ helpt.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie alcoholverslaving

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: