Cross addiction

Depressieve jonge vrouw zit met de benen opgetrokken op de bank en heeft met haar hand haar hoofd vast.

Cross addiction houdt kort gezegd in dat je de ene verslaving inruilt voor een andere. Zo kan je duurzaam zijn hersteld van een alcoholverslaving en nu te maken hebben met een gokverslaving. Omdat het gedrag onderliggend aan de verslaving niet voldoende is behandeld en geheeld, kan je een terugval krijgen in de vorm van een ander type verslaving. Dit gebeurt vaak onbewust en Connection SGGZ biedt jou de persoonlijke behandeling om blijvend duurzaam te herstellen van verslavend gedrag en weer te kunnen genieten van je leven.

Ontwikkeling van cross addiction 

Cross addiction wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals je genetische aanleg, neurochemische reacties in je hersenen en psychologische en sociale invloeden. De ontwikkeling van cross addiction begint vaak met het gebruik van één verslavende stof of gedrag, zoals alcohol, drugs, gokken en medicijnen. Wanneer je hiermee stopt kan er een onbedwingbaar verlangen ontstaan naar nieuwe ervaringen en stimulansen om toch hetzelfde effect te ervaren. Hieraan ligt je neurologische beloningsrespons in je hersenen ten grondslag. Deze wil worden geactiveerd ongeacht de specifieke stof of gedraging.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Waaraan kan je cross addiction herkennen?

 • Het ontwikkelen van nieuwe verschillende verslavingen: Je was verslaafd aan een bepaald middel of gedrag en je hebt vervolgens langzaam een nieuwe afhankelijkheid gecreëerd aan ander verslavend gedrag of nieuwe verslavende middelen.
 • Verhoogde tolerantie: Je hebt steeds grotere hoeveelheden of intensere ervaringen nodig om het gewenste effect te bereiken in het beloningscentrum van je hersenen. Dit kan een signaal zijn van cross addiction, waarbij je continu op zoek gaat naar nieuwe prikkels.
 • Onvermogen om te stoppen: Ondanks pogingen om te stoppen of te minderen met het gebruik van een verslavende stof of gedrag, blijf je terugvallen. Het is moeilijk om controle te behouden over je gebruik en gedrag.
 • Verwaarlozing van andere aspecten van je leven: Aan je werk, familie, relaties, financiën en persoonlijke verantwoordelijkheden besteed je geen of weinig aandacht meer. Omdat je obsessief bezig bent met je verslavende gedrag.
 • Veranderingen in je stemming en gedrag: Bij cross addiction kan je te maken krijgen met stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angstgevoelens, rusteloosheid, geheimzinnigheid, defensiviteit, ontkenning of veranderingen in je sociale contacten en activiteiten.

Heb je hulp nodig?

Herstel is een levenslang proces

Het herstel van cross addiction is een levenslang proces dat inzet, toewijding en voortdurende ondersteuning vereist. Het doel van het herstelproces is niet alleen om te stoppen met het gebruik van de verslavende stof of het verslavende gedrag, maar ook om de onderliggende problematiek en patronen van verslaving aan te pakken. Dit is een uitdagend proces, met ups en downs, en geeft jou de mogelijkheid om een gezond, gelukkig en evenwichtig leven te leiden. 

Persoonlijke behandeling bij verschillende verslavingen

In onze afkickkliniek bieden we jou de op maat gemaakte behandeling die je begeleidt naar een leven zonder de ziekte verslaving. Want zo zien wij verslavend gedrag, als een ziekte waarvoor de juiste op jouw situatie afgestemde behandeling noodzakelijk is. In een intake bespreken we jouw mate van verslaving. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op waarin jij alle zorg krijg die je nodig hebt om duurzaam blijvend te herstellen. Zo bieden we ook nazorg en een familiebijeenkomst aan, omdat je een verslaving nooit alleen hebt. 

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Toegeven dat je weer bent teruggevallen in verslavend gedrag vraagt moed. Je zult je kwetsbaar moeten opstellen om te kunnen werken aan je herstel. Wij hebben hier heel veel respect voor. Onze ervaringsdeskundigen en professionals begeleiden je graag omdat ze weten dat een leven zonder verslaving en cross addiction bestaat, ook voor jou!

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: