• Verslaving
  • Wanneer ben je verslaafd?

    Donkere foto van een depressieve man op bruine bank met het hoofd in de hand.

    Verslaving wordt omschreven als een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken. Dit verlangen wordt ook wel ‘craving’ genoemd. Maar we kunnen ons voorstellen dat je deze omschrijving nogal breed vindt. Wanneer ben je dan echt verslaafd? Dat is eigenlijk het moment dat het verlangen, is omgeslagen in een noodzaak. Je kunt niet meer zonder de drugs of de alcohol, zowel lichamelijk als psychisch ben je er afhankelijk van geraakt, want als je probeert te stoppen met gebruiken, dan heb je te kampen met vaak heftige ontwenningsverschijnselen.  

    Sociaal gebruik of verslaving?

    Het precieze moment aanwijzen wanneer sociaal gebruik omslaat in verslaving is eigenlijk niet te doen. Van gebruik voor de lol tot een heftige verslaving zit natuurlijk een periode die per persoon verschilt. Je kunt zo nu en dan drugs gebruiken, dan heb je het over experimenteel gebruik. Als je ieder weekend gebruikt of altijd met een bepaalde groep vrienden, kun je het sociaal gebruik noemen. Ga je echter steeds meer de grenzen opzoeken en gebruik je steeds vaker, dan treedt er na verloop van tijd afhankelijkheid op. Er gaan zich ook steeds meer problemen voordoen en voor je het weet heb je te kampen met een serieuze verslaving.

    Waarom heb je een verslaving?

    Waarom hebben mensen eigenlijk een verslaving? Het gebruik van drugs of overmatig drinken van alcohol begint altijd omdat er een voordeel uit te halen valt. Het levert bijvoorbeeld positieve gevoelens op; je hebt plezier als nooit tevoren bij het uitgaan bijvoorbeeld. Een ander effect kan zijn dat jij je minder verlegen voelt en de drempels om nieuwe contacten te leggen wegvallen. Maar vaak gebruiken mensen ook bij veel stress, omdat drugs of alcohol spanningen onderdrukken. Drugsgebruik verstoort echter wel het natuurlijke evenwicht van negatieve en positieve gevoelens. Daarom heb je steeds meer nodig van het middel waaraan je verslaafd bent geraakt om je goed te voelen. 

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Bel ons, wij helpen

    De een wel, de ander niet

    Je vraagt je misschien af waarom iemand verslaafd is of wordt, terwijl anderen zonder moeite nee kunnen zeggen tegen verslavende middelen. Is verslaving dus een ziekte? Komt het door iemands zwakke persoonlijkheid of gebrek aan wilskracht? Of denk je dat het een sociaal probleem is en vooral voorkomt bij mensen die omringd worden door verkeerde vrienden? Meestal is het een samenloop: hoe gevoelig ben je voor verslaving, welke keuzes maak je en hoe gaat de omgeving ermee om? In die zin zou je kunnen zeggen dat iedereen wel een risico loopt om verslaafd te raken. Ons behandelteam ziet in ieder geval vaak dat onderliggende problematiek een grote rol speelt.

    Behandelen van een verslaving

    Soms nemen mensen contact met ons op omdat ze zich afvragen of ze verslaafd zijn. Ons deskundige team staat altijd voor je klaar als jij met dit soort vragen zit. In een gesprek kunnen we samen op zoek gaan naar de antwoorden op een paar vragen over jouw welbevinden:

    • Hoe gaat het op school of op je werk? 
    • Hoe is je financiële situatie?
    • Hoe zit je sociale leven in elkaar?
    • Kwam je al een keer in contact met politie of justitie?
    • Hoe is je gezondheid?

    Ik wil advies

    "Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

    Waarom ben je ooit begonnen?

    Daarnaast is het voor de behandeling belangrijk om te weten waarom je ooit bent begonnen met drugs of te veel alcohol drinken. Welke angst of pijn heeft het bij je weggehaald of verzacht? En waarom ben je doorgegaan met gebruiken, ondanks alle bijkomende problemen waar je nu waarschijnlijk mee te kampen hebt. We begrijpen dat het niet makkelijk is om deze zoektocht naar antwoorden zelf aan te gaan. Heb je daarbij hulp nodig? Aarzel dan niet en neem contact op.

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: