Wat is 3-MMC?

Wandelende vrouw met donker haar die richting een tunnel in de bergen loopt, over een gele streep.

De volledige naam van 3-MMC is 3-methylmethcathinone, in de volksmond beter bekend als poes of 3M. Het is een nieuwe psychoactieve stof (NPS) die sinds 2012 op de drugsmarkt is. In dit jaar werd namelijk 4-MMC, ook wel mephedrone en 'miauw miauw genaamd, verboden en kwam 3-MMC als nieuwe ‘legale’ variant op de markt. Sinds oktober 2021 is ook 3-MMC opgenomen in de Opiumwet en daarmee illegaal. De werking van deze designerdrugs is opwekkend en wordt meestal verkocht als wit poeder of kristal. Het is in een razendsnel tempo een populaire drug geworden omdat deze zo lang legaal verkrijgbaar was.

Zo gebruik je poes

De 3-MMC kristallen en de poedervorm worden gemaakt in illegale laboratoria. Deze verkopen ze vervolgens met labels: ‘stoffen voor laboratoriumgebruik’ en ‘niet voor menselijke consumptie te gebruiken’. 3M wordt vaak gesnoven. Maar je kunt kristallen ook likken of nemen in een capsule of als ‘bommetje’. Bij deze laatste wordt 3-MMC poeder in een vloeipapiertje gerold en in zijn geheel doorgeslikt. 

Intense werking van 3M

3-MMC werkt stimulerend en bewustzijnsveranderend. De werkingsduur van 3-MMC is tussen de 3 tot 6 uur. Het effect lijkt op een combinatie van MDMA, XTC en cocaïne. Je voelt je blij, alert en ervaart totaal geen vermoeidheid. Hierdoor kun je dagen en nachten doorgaan. Ook heb je vaak meer behoefte om contact te maken met anderen en heb je soms meer zin in seks. Want je ervaart meer zelfvertrouwen wanneer je onder invloed bent. Vanwege al deze effecten kun je er heel snel afhankelijk van worden. Je krijgt last van zogenaamde cravings die erg heftig kunnen zijn. De snelheid waarmee je hierdoor een verslaving kunt ontwikkelen, is typerend voor 3-MMC. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Negatieve bijwerkingen waar je niet bij stilstaat

Lichamelijke bijwerkingen van 3-MMC zijn: stijging van bloeddruk, verhoging van je lichaamstemperatuur, verhoogde spierspanning, zweten, droge mond, grote pupillen en tandenknarsen. Geestelijke, negatieve bijwerkingen zijn: angst, wantrouwende gedachten, hallucinaties en rusteloosheid. Je zult hoe dan ook last krijgen van een hevige kater, wanneer de drug is uitgewerkt. Door onvoldoende slaap en weinig eten raak je oververmoeid. Je lichaam moet zich herstellen en dit zorgt voor de zogenaamde ‘dinsdagdip’.

Kans op verslaving is een heftig risico

Naast bovengenoemde negatieve bijwerkingen loop je ook een hoog risico op het ontwikkelen van een 3MMC-verslaving. Want door de werkzame stoffen in deze drugs kunnen je hersenen zeer snel afhankelijk worden. Hierdoor kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen die kenmerkend is voor een verslaving en alle risico’s die hierbij horen. Daarnaast zijn de langetermijnrisico’s van deze drugs nog niet bekend. Wel ervaren veel mensen klachten zoals depressie, suïcidegedachten, epileptische aanvallen, neurologische schade en psychotische ervaringen.

3-MMC en de wet

Vanaf 28 oktober 2021 staat 3-MMC op lijst II van de Opiumwet. Dit betekent dat het een softdrug is waarvan bezit, productie en handel zijn verboden. Omdat deze drug zo lang legaal verkrijgbaar was, werd het middel vaak onterecht gezien als een ‘onschuldige’ designerdrug. Zeker in bepaalde regio’s en onder studenten is deze drug zeer gewild vanwege de lage prijzen en laagdrempelige manier waarop je die kan verkrijgen. De overheid is bezig met een nieuw wetsvoorstel om alle NPS op te nemen in de Opiumwet. Hiermee hopen ze een einde te maken aan het eeuwigdurende kat-en-muisspel tussen de makers van deze designerdrugs en de overheid.

Afkicken van 3-MMC

Wanneer jij je geen leven meer zonder 3-MMC kan voorstellen, dan kan het zijn dat je verslaafd bent geraakt aan deze drugs. De heftige ontwenningsverschijnselen die horen bij het stoppen met 3M hebben hier vaak ook grote invloed op. Vraag jij je af of je verslaafd bent geraakt? Bel dan met het team van Connection SGGZ. Zij kunnen al jouw vragen over 3-MMC beantwoorden.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Foto van het herstelverhaal van Bart die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn verslaving was op zijn hoogtepunt en gebruik stond bovenaan mijn lijst van levensbehoeften.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over wat is 3-MMC?

Wat is 3-MMC?
Is 3-MMC een softdrugs?
Is 3-MMC legaal?
Waarom is 3-MMC verslavend?