Afkicken alcohol cold turkey

Depressieve man met hoofd in de handen, zichtbaar door semi-weerspiegelend raam.

Wanneer je cold turkey wilt afkicken van alcohol, dan stop je van het ene op het andere moment met drinken. Dit kan als voordeel hebben dat je door een relatief korte afkickpijn gaat en de verslaving niet verder wordt gevoed. Het nadeel van deze methode is dat de ontwenningsverschijnselen vaak nog heftiger zijn en soms zelfs levensbedreigend. Connection SGGZ kan je de ondersteuning bieden die je nodig hebt om duurzaam te herstellen van problematisch drankgebruik. 

Cold turkey stoppen met alcohol en ontwenningsverschijnselen

Wanneer je cold turkey wilt stoppen met alcohol is het belangrijk dat je niet alleen bent. Want de afkickverschijnselen van alcohol moet je niet onderschatten en de kans op terugvallen in je oude gewoontes ligt op de loer. Fysiek kan je de eerste dagen last krijgen van nachtmerries, zweten, hoge bloeddruk, prikkelbaarheid, angst en depressie. Daarnaast kan je het gevoel van een heftige kater hebben – vaak nog sterker dan je bent gewend – trillen je handen of heb je waarnemingsstoornissen. 

Er kunnen zich ook ontwenningsverschijnselen voordoen die heftiger zijn en die je gezondheid kunnen bedreigen. Denk hierbij aan epilepsie of een delirium tremens, waarbij je bij laatstgenoemde geen onderscheid meer kunt maken tussen werkelijkheid en waanbeelden. Hierdoor kan je in situaties terechtkomen waarbij jij de controle compleet verliest en je accuut de juiste medische hulp nodig hebt. 

Verslaving en onderliggende problematiek

Bij een alcoholverslaving ben je de controle over je drankgebruik kwijtgeraakt. Dit gebeurt vaak langzaam en ongemerkt. Hieraan kan onderliggende problematiek ten grondslag liggen. Wanneer je vervolgens cold turkey wilt stoppen met alcohol ben je erg kwetsbaar. De meeste verslavingen beginnen met het gevoel dat je iets wilt verdoven en juist niet wilt herbeleven. Als je stopt met alcohol drinken, kan dit in alle hevigheid terugkomen. Ben je bijvoorbeeld ooit begonnen met drinken omdat je te kampen hebt met depressieve gevoelens? Dan kunnen deze weer in alle heftigheid terugkomen wanneer je stopt.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Vangnet is onmisbaar

Om het afkicken van alcohol cold turkey te doorstaan, is het sterk aan te raden dat je een vangnet hebt in de vorm van familie en vrienden die voor je klaarstaan. Lotgenotengroepen en professionele begeleiding van Connection SGGZ bieden je ook de onmisbare steun die je nodig hebt in dit proces. Je hoeft het afkicken van je alcoholverslaving niet alleen aan te gaan. Ons team staat klaar voor jou!

Voordelen van onze behandelingen

Ook na de afkickperiode is professionele therapie en coaching van groot belang. Wanneer je kiest voor een behandeling in onze afkickkliniek ben je verzekerd van de juiste begeleiding op ieder moment van je afkickproces. Dit begint met een detox in Nederland, waarbij ons team medische hulp biedt om deze fase op een verantwoorde manier te ondergaan. Vervolgens kan je starten met een behandeling in onze klinieken in Nederland of Zuid-Afrika. Maak vandaag nog een afspraak voor een intake om te ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen. 

Samen werken aan jouw duurzame herstel

Soms kunnen bepaalde emoties de overhand nemen wanneer je hebt besloten dat je cold turkey wilt stoppen met alcohol. Je schaamt je, je vindt dat je het zelf moet kunnen of je voelt je juist sterk en denkt dat het je deze keer wel alleen gaat lukken. Het maakt niet uit wat je ervaart, weet dat onze specialisten er voor je zijn wanneer jij hulp nodig hebt. Stel ons je vragen of deel je zorgen als jij of een dierbare wilt afkicken van alcohol op de cold turkey manier. 

Informatie alcoholverslaving

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: