Functionerende alcoholist

Mannelijke alcoholist zittend met fles drank tegen hoofd en een glas alcohol in zijn andere hand.

Een functionerende alcoholist lukt het om zijn of haar alcoholprobleem lang voor de buitenwereld geheim te houden. Omdat hij of zij relatief normaal kan functioneren als het gaat om dagelijkse bezigheden zoals werk, school en relaties onderhouden. In tegenstelling tot het stereotype beeld van een alcoholist, lijkt een hoogfunctionerende alcoholist vaak oppervlakkig gezien succesvol en productief. Herkenbaar? Weet dat er een leven zonder verslaving bestaat. Ook voor jou! Connection SGGZ kan jou de ondersteuning geven die je nu nodig hebt om duurzaam te herstellen.  

Is er niets aan de hand?

Wanneer je een hoogfunctionerende alcoholist bent, dan heb je vaak het vermogen om jouw alcoholgebruik te rationaliseren of te rechtvaardigen. Zo kan jij je probleem ontkennen en minimaliseren. Want je hebt toch nog steeds een goede baan en een mooi huis, dus niets aan de hand. Maar wanneer ben je dan een alcoholist? Vaak zien we dat wanneer je afhankelijk bent geworden van alcohol, je te maken hebt met een alcoholverslaving. Het lukt je niet meer om te stoppen met drinken, ook al heb je meerdere pogingen ondernomen. Het doorbreken van deze vicieuze cirkel vraagt specialistische hulp. Dit kan ons team van professionals en ervaringsdeskundigen je bieden.   

Dit zijn kenmerken van stiekem drinken

Bij een alcoholprobleem hoort vaak stiekem drinken. Je verbergt je drankprobleem voor anderen, waardoor dit onzichtbaar is voor de buitenwereld. Kenmerken van stiekem drinken zijn; het verbergen van alcoholische dranken op ongebruikelijke plaatsen, drinken in het geheim wanneer niemand anders in de buurt is, het verbergen van lege flessen of blikjes, het vermijden van sociale activiteiten waar alcohol niet beschikbaar is en liegen over je drinkgedrag. Herken je dit bij jezelf of een dierbare? Durf dan hulp te vragen en doorbreek de neerwaartse spiraal van een verslaving.

Alcoholisme en liegen

Een hoog functionerende alcoholist liegt om zo zijn of haar alcoholisme verborgen te houden. Vaak worden de bekende trucjes van een alcoholist toegepast of ontstaan er problemen in de relatie. Door te liegen wil jij je drinkgedrag rechtvaardigen, je wilt je schaamte verbergen en je denkt zo de controle over de situatie te behouden. Aan dit gedrag kan onderliggende problematiek ten grondslag liggen. Ook dit behandelen we in onze afkickkliniek zodat jij de controle weer echt terug krijgt over jouw leven. 

Persoonlijke behandeling op maat

Wanneer je te maken hebt met verslaving, dan is het belangrijk om een behandeling op maat te krijgen. In een intake bespreken we jouw persoonlijke situatie. Hierin kijken we samen naar jouw mate van verslaving en welke behandeling passend is. Ook bieden we hulp voor familie en naasten van alcoholisten. Want een verslaving heb je nooit alleen. Ons team staat voor je klaar wanneer jij de eerste moedige stap zet en hulp vraagt. 

Stoppen met alcohol

Wil je stoppen met alcohol, maar lukt dit niet? Dit herkennen wij. En vaak volgt op je zoveelste stoppoging een periode van wanhoop, schaamte en soms nog meer drinken. Wij hebben veel respect voor het moment dat je besluit om onze hulp aan te nemen. Vanaf dat moment gaan we samen werken aan jouw herstel. Wacht daarom niet en deel je zorgen wanneer jij een functionerende alcoholist bent.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie alcoholverslaving

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: