Afkicken van GHB

Depressieve vrouw zittend tegen een witte muur met het hoofd in haar hand.

Gamma Hydroxy Butyraat, ofwel GHB, is een stof die vaak wordt gebruikt als partydrug. Het is een zeer verslavende harddrug en kan ernstige afkickverschijnselen veroorzaken wanneer je ermee wilt stoppen. Afkicken van GHB vraagt dan ook om de juiste professionele begeleiding. Connection SGGZ is gespecialiseerd in het behandelen van verslaving en helpt je graag wanneer jij de controle terug wilt over jouw leven.

Eerste afkickverschijnselen van GHB

De ontwenning van GHB is zeer moeilijk. Je krijgt namelijk te maken met heftige ontwenningsverschijnselen. Deze treden op wanneer je abrupt stopt met gebruiken of wanneer jij je dosering verlaagt na langdurig gebruik. GHB-afkickverschijnselen kunnen zich ontwikkelen binnen enkele uren tot enkele dagen na het stoppen van je gebruik. De eerste symptomen zijn: 

 • trillen
 • slapeloosheid
 • zweten
 • misselijkheid
 • braken
 • rusteloosheid
 • angstgevoelens

Wat doet GHB met je op de lange termijn?

 • Schade aan het centrale zenuwstelsel: langdurig GHB-gebruik kan je centrale zenuwstelsel beschadigen. Hierdoor raakt het vermogen van je lichaam verstoord om signalen van je hersenen naar andere delen van je lichaam te sturen. Dit zorgt voor langdurige slapeloosheid, vermoeidheid en problemen op het gebied van je geheugen, coördinatie en reflexen. 
 • Leverproblemen: GHB wordt afgebroken in je lever en langdurig gebruik kan zorgen voor blijvende leverschade en leverfalen. Je kunt dan last krijgen van geelzucht, zwelling van je buik, buikpijn en andere klachten.
 • Nierproblemen: langdurig GHB-gebruik kan ook de nieren beschadigen en kan leiden tot nierfalen en andere nierproblemen.
 • Psychische problemen: wanneer je lang GHB gebruikt, leidt dit tot blijvende veranderingen in je hersenen. Je kunt dan last krijgen van depressie, angst en psychoses.
 • Verslaving: GHB is zeer verslavend en langdurig gebruik kan leiden tot fysieke en psychische afhankelijkheid met de daarbij behorende gevolgen en effecten.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Acuut stoppen met GHB kan levensgevaarlijk zijn

Wanneer je te maken hebt met een GHB-verslaving, kan acuut stoppen levensgevaarlijk zijn. Je kunt namelijk te maken krijgen met dodelijk nierfalen. Daarom is afkicken van GHB onder medische begeleiding noodzakelijk, om zo het risico op complicaties te verminderen. Wanneer jij je aanmeldt voor een behandeling van verslaving aan GHB, zul je eerst extern deze medische detoxificatie moeten ondergaan. Connection SGGZ zal je vervolgens begeleiden bij het duurzaam herstellen van je verslavend gedrag om zo een terugval te voorkomen. 

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Samen werken aan jouw herstel

Na de detoxificatie kun je starten met een behandeling in onze afkickkliniek. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen gaat je begeleiden bij het herstellen van je verslavend gedrag. Hierin kijken we ook naar de onderliggende problematiek die hieraan ten grondslag kan liggen. In een intake stellen we vast of dit bij jou het geval is en vervolgens start je bij ons aan je op maat gemaakte behandelplan.

Het gevaar van een terugval

Vanwege de grote lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid is stoppen met GHB zeer moeilijk. Want je weet dat slechts één dosering GHB alle heftige afkickverschijnselen in één klap laat verdwijnen. Hierdoor kan het verlangen ernaar levenslang blijven sluimeren. Dit heeft invloed op de kans op een terugval. Trek aan de bel wanneer je voelt dat je drang weer groter wordt. Zie het als een leerproces, vraag hulp en deel je zorgen. Connection SGGZ is er op dat moment voor jou.

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Connection SGGZ luistert naar je verhaal en oordeelt niet. Zet daarom vandaag nog de eerste stap wanneer je de controle terug wilt over jouw leven. Deze eerste stap moet je zelf zetten en vanaf daar gaan wij je begeleiden. Bel met ons team als jij je zorgen maakt over jezelf of een dierbare. En stel aan onze professionals alle vragen die je hebt over afkicken van GHB.

Foto van het herstelverhaal van Rob die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn leven was één grote leugen. Iedere dag beloofde ik mezelf om te stoppen, maar binnen een paar uur verbrak ik deze belofte en ging ik weer gewoon door met gebruiken.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over afkicken van GHB:

Wanneer is GHB uit je lichaam?
Is afkicken van GHB gevaarlijk?
Kan je afkicken van GHB zonder medische ondersteuning?
Hoe lang duurt afkicken van GHB?