Informatie

Is verslaving een ziekte?

Wandelende vrouw met donker haar die richting een tunnel in de bergen loopt, over een gele streep.

Hersenonderzoek heeft vastgesteld dat verslaving hersenziekte nummer 1 is in Nederland. Dus is verslaving een ziekte? Ja, want de hersenen van verslaafden reageren anders op een middel of gedrag dan de hersenen van mensen die niet  verslaafd zijn. Bij het woord ‘verslaving’ denken veel mensen aan junks die op straat leven en continu gebruiken. De werkelijkheid is anders, want er bevinden zich namelijk meer verslaafden in normale huizen dan onder bruggen. Deze vaak onzichtbare groep heeft een perfect lijkend leven, maar niets is minder waar. Verslaving discrimineert namelijk niet en het kan dus iedereen overkomen. Medische beroepsorganisaties zien het als een chronische ziekte die om professionele hulp vraagt. Verslaafden moeten dan ook niet gezien worden als mensen zonder wilskracht die niet sterk genoeg zijn om zelfstandig met hun gebruik te stoppen. Connection SGGZ kan jou de hulp bieden die jij nodig hebt om duurzaam te herstellen van een verslaving.

Waarom verslaving een hersenziekte is

Een verslaving ontstaat in de hersenen. Hier zijn drie delen bij betrokken:

 • je beloningscentrum
 • je geheugen
 • je neocortex 

Deze laatste noemen we ook wel je nieuwe hersenen. Dit deel zorgt ervoor dat je niet meteen toegeeft aan allerlei verlangens. Je geheugen slaat alles voor je op en in je beloningscentrum maak je dopamine aan. Wanneer deze delen in jouw hersenen minder goed functioneren, dan loop je een verhoogde kans op het ontwikkelen van een verslaving. Heb jij hier vragen over of wil jij je zorgen delen? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw verhaal.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Hoe het beloningscentrum in je hersenen werkt

Een verslaving is een afhankelijkheid van een middel of gedrag met de daarbij behorende negatieve gevolgen op diverse gebieden in je leven. ‘Willen gebruiken’ is langzaam veranderd in ‘moeten gebruiken’ en je lijf, relatie en werk lijden hieronder. Het beloningscentrum in je hersenen is verslaafd geraakt aan het fijne gevoel dat het middel of gedrag je geeft. De dopamine die hierdoor vrijkomt, laat je verlangen naar steeds meer alcohol, cocaïne of gokken. Want door frequent gebruik neemt het aantal dopaminereceptoren permanent af in je hersenen. Hierdoor heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Een bepaald gen in jou kan ervoor zorgen dat je van nature al minder dopaminereceptoren aanmaakt. Hierdoor functioneert je beloningscentrum minder goed. Combineer je dit met drugs, gokken of gamen dan loop je meer kans op het ontwikkelen van een verslaving of cross addiction. Zo hebben je genetische aanleg en je voortdurende gebruik invloed op de ziekte die verslaving heet.

Zo ervaart jouw geheugen een verslaving

Je hersenen slaan het positieve gevoel na je gebruik of gedrag op. Zo vormen ze zeer krachtige herinneringen die later een sterke trek of een groot verlangen kunnen oproepen. Door het continu herhalen van je gebruik en gedrag ontwikkel je zo een vicieuze cirkel die zonder professionele hulp moeilijk is te doorbreken. Want wanneer je in de kroeg staat, herinner jij je de vorige avond nog en wil je nu weer drinken. Of je kunt niet stoppen met gamen, omdat je computer in je slaapkamer staat. Hierdoor lukt slapen niet meer omdat je continu denkt: nog een paar minuten en dan ga ik écht slapen. Ook je nieuwe hersenen, de neocortex, hebben invloed op de keuzes die je maakt. Zij veroorzaken het conflict tussen verlangens (ik wil de high van drugs ervaren) en rationele overwegingen (ik moet morgen werken). Wanneer je langzaam afhankelijk bent geworden van een middel of gedrag functioneert dit gebied niet meer goed. Heb jij het gevoel dat jij de controle bent kwijtgeraakt over jouw gebruik of gedrag? Deel je zorgen met ons.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Schaamte en verantwoordelijkheid

Erkennen dat je verslaafd bent, vraagt moed. Want je kunt als verslaafde het gevoel hebben dat je het zelf hebt gedaan. Je schaamt je en je kunt denken dat jij je verantwoordelijkheid ontloopt door hulp te vragen. Jij moet dit alleen kunnen oplossen, jij bent sterk en als jij gebruikt, ben je toch helemaal normaal? Door al deze gedachten en gevoelens kan hulp vragen een onmogelijke opgave lijken. Met onze jarenlange ervaring weten wij echter dat hulp accepteren vaak de enige manier is om de neerwaartse spiraal van een geestelijke en lichamelijke verslaving te doorbreken. Juist hierdoor neem jij de verantwoordelijkheid over jouw leven terug. Want een rechter gaat geen compassie met je hebben als je jouw verslaving als excuus gebruikt wanneer je een dodelijk ongeluk hebt veroorzaakt omdat je met teveel drank op achter het stuur zat. Pak daarom je verantwoordelijkheid en bel met ons team van ervaringsdeskundigen. Zij weten als geen ander wat jij doormaakt en kunnen jou het advies geven dat jij nu nodig hebt. 

De eerste stap zetten naar een leven zonder verslaving

Met onze jarenlange ervaring begrijpen wij de ziekte verslaving goed en bieden wij een behandeling aan die past bij jouw situatie. Tijdens een intake kijken we samen naar jouw mate van verslaving en welke aanpak hier het beste bij past. Zo bieden wij de mogelijkheid voor een klinische behandeling in onze gespecialiseerde afkickkliniek in Zuid-Afrika en in Meerlo. Daarnaast hebben wij ook de mogelijkheid voor een ambulante behandeling in onze afkickkliniek die is gelegen in het centrum van Eindhoven. Alle behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bovendien hebben we geen lange wachtlijsten. Wacht daarom niet als jij hulp nodig hebt. Door middel van een behandeling bij Connection SGGZ is herstellen van een verslaving wel degelijk mogelijk.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veel gestelde vragen over: Is verslaving een ziekte?

Waarom is verslaving een ziekte?
Hoe ziet de behandeling van de ziekte verslaving eruit?
Hoe weet ik of ik de ziekte verslaving heb?
Is verslaving een hersenziekte?