Informatie

Comorbiditeit en verslaving

Donkere foto met het silhouette van een vrouw in de verte zichtbaar in een lichtgevende driehoek.

Wanneer je last hebt van een psychische stoornis, zoals een depressie of PTSS, en verslaving dan spreken we van comorbiditeit. Het één kan de oorzaak zijn voor de ander of ze kunnen elkaar versterken. In onze afkickkliniek zien we dat verslaving en comorbiditeit samen veel voorkomen. Hiervan duurzaam herstellen vraagt om een integrale behandeling. Connection SGGZ biedt jou deze behandeling aan wanneer jij deze hulp nu nodig hebt.

Wat is de betekenis van comorbiditeit?

Het woord 'comorbiditeit' betekent: het hebben van twee of meer aandoeningen tegelijkertijd. In het geval van verslaving, betekent comorbiditeit het tegelijkertijd aanwezig zijn van een verslavingsprobleem en een andere psychische aandoening, zoals een persoonlijkheidsstoornis of trauma. Zowel het verslavings- als het psychisch probleem hebben een grote invloed op elkaar. Om je verslaving de baas te worden, is het belangrijk deze tegelijkertijd te behandelen.

Bekende voorbeelden van comorbiditeit en verslaving

Bij verslaving komen vaak de volgende comorbiditeiten voor:

 1. angststoornissen: verslaving en angststoornissen kunnen elkaar versterken. Zo kun je een middel gebruiken om angst te verminderen. Dit kan leiden tot verslaving en middelenmisbruik, zoals een medicijnverslaving
 2. depressie: depressie en verslaving kunnen elkaar beïnvloeden. Verslaving kan leiden tot een toename van de symptomen van depressie en vice versa.
 3. persoonlijkheidsstoornissen: sommige persoonlijkheidsstoornissen verhogen het risico op verslaving, zoals borderline
 4. trauma en PTSS (posttraumatische stressstoornis): wanneer je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, zoals misbruik, ongeluk of oorlog, loop je een hoger risico op verslaving als je het middel of gedrag gebruikt om je emotionele pijn te verlichten.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Effecten en gevolgen van verslaving op jou

Door het effect dat een verslaving heeft op je geestelijke gezondheid kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Zo kan alcohol worden gebruikt om depressieve gevoelens te verzachten. Maar de kater die de dag erop volgt, maakt dat je neerslachtige gevoel nog heftiger wordt. Daarnaast kun je ook last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hart- en longaandoeningen, een verzwakt immuunsysteem en een verhoogd risico op een overdosis.Ook sociale en financiële problemen kunnen ontstaan door je gebruik. Connection SGGZ kan je helpen wanneer je in deze situaties bent beland. 

Op maat gemaakte behandeling van comorbide problematiek

Het op de juiste manier in kaart brengen van jouw problematiek is maatwerk. Connection SGGZ is hierin gespecialiseerd. Na je intake kun je starten met je behandeling. Met ons multidisciplinaire behandelteam ga je aan de slag met je verslaving en jouw onderliggende problematiek. Zo werk je samen met verschillende psychologen, therapeuten en psychiaters aan jezelf en een duurzaam herstel.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Zet de eerste stap

Wil jij de controle terug over jouw leven? Voel je dat het zo niet langer kan? Dan is het tijd om de eerste stap zetten: hulp vragen en accepteren. Dit kan een onmogelijke stap lijken, maar het is de opening die zorgt dat je de vicieuze cirkel van een verslaving kunt doorbreken. Maak vandaag nog een afspraak voor een intake. Deel je verhaal en stel je vragen over comorbiditeit en verslaving aan ons team. 

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over comorbiditeit en verslaving:

Hoe beïnvloedt comorbiditeit de verslaving?
Hoe wordt comorbiditeit behandeld bij verslaving?
Wat zijn veelvoorkomende comorbiditeiten bij verslaving?
Kan comorbiditeit bijdragen aan het ontstaan ​​van verslaving?