Wat is een overdosis?

Donkere foto met depressieve persoon die voorovergebogen het hoofd en hand op tafel legt in groene jas met blauwe tas naast zich.

Het nemen van stoffen die voor je lichaam onbekend zijn, kan zorgen voor een fatale reactie, een overdosis. Je lichaam kan niet omgaan met het middel of de dosis en veroorzaakt een fout in jouw systeem. Wat een overdosis aan drugs, alcohol of medicijnen is, is voor iedereen verschillend. Wel weten we dat het gebruiken van bepaalde hoeveelheden en combinaties voor blijvende schade aan je lijf kan zorgen, zoals hersenschade, maag- en darmproblemen, coma en zelfs dood. Heftige consequenties wanneer je niet weet wat je gebruikt en of je lichaam hier mee om kan gaan.

De hoeveelheid en combinaties zijn voor iedereen verschillend

Een overdosis is een bepaalde hoeveelheid van een chemische substantie die ervoor zorgt dat de natuurlijke processen in je lichaam verstoord raken. Dit kan leiden tot blijvende lichamelijke en geestelijke schade en soms zelfs je dood als gevolg. Je vergiftigt jezelf met een overdosis alcohol, drugs of medicijnen. Waar de een zijn lijf vergiftigt met het drinken van 10 glazen alcohol, kan het bij de ander de combinatie van 8 glazen alcohol en 2 lijntjes cocaïne zijn. De hoeveelheid en combinaties die een overdosis maken, zijn voor iedereen verschillend. Soms weet je ook niet wat je in je lijf stopt, bijvoorbeeld met designerdrugs, met alle gevolgen die dit met zich meebrengt.

Jouw reactie op een overdosis drugs, alcohol of medicijnen

De hoeveelheid drugs, alcohol of medicijnen die jouw lijf kan verdragen, is afhankelijk van je lengte, gewicht, en je algehele conditie en gezondheid. Want wanneer je een hartafwijking hebt of een defect bloedvat in je hersenen, kan zelfs een lage dosering al fatale consequenties geven. Wanneer je voor het eerst drugs, alcohol of medicijnen gebruikt of combineert, weet je niet hoe jouw lijf hierop reageert. Bij medicijnen bepaalt een arts of het verantwoord is en of het medicijn het gewenste effect geeft. Bij drugs en alcohol ben je afhankelijk van je zelfkennis over je lijf en adviezen die je krijgt van anderen. Dit maakt dat deze een onverantwoorde keuze kan zijn. Je weet niet weet wat je aan effect mag verwachten en wat de gevolgen op je gezondheid op de lange termijn zijn.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Symptomen waaraan je een overdosis kunt herkennen

Deze verschijnselen kunnen een hartaanval, hersenbloeding, een coma en zelfs de dood aankondigen:

 • weinig tot geen hartslag
 • bewusteloosheid
 • ademhalingsproblemen
 • oververhitting of onderkoeling
 • grote of kleine pupillen
 • een vreemde huidskleur
 • buikkrampen 
 • misselijkheid
 • hartfalen
 • epileptische aanval
 • hallucinaties

Wat kun jij doen bij een overdosis?

Je bent op een feestje en je ziet dat je vriend naast je op de grond valt en niet meer aanspreekbaar is. Je weet dat hij heeft gebruikt, bel dan direct 112! Leg hem vervolgens in een rustige omgeving in de stabiele zijligging. Controleer zijn hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur. Deel deze informatie met de hulpdiensten en volg hun aanwijzingen op. Blijf bij je vriend en geef hem geen drinken. Door het geven van de juiste hulp in deze situatie kun je een leven redden.

Heftige gevolgen van een overdosis drugs, alcohol en feesten

De vermoeidheid die na een tijdlang feesten om de hoek komt kijken, heeft ook grote invloed op het risico van een overdosis. Want in de nacht wil je lichaam rusten en herstellen en niet feesten. Je lichaam is moe en kan de alcohol of drugs niet meer verwerken: je valt letterlijk om. Feesten, drugs en alcohol horen bij elkaar. Maar soms zijn ze een fatale combinatie. De verleiding en de mogelijkheid om bijvoorbeeld MDMA of cocaïne te gebruiken, zijn groot. Hierdoor is de kans ook groter dat je een overdosis neemt of middelen van een slechte kwaliteit. Zo kan zelfs het eenmalig gebruiken van MDMA al een dodelijke afloop tot gevolg hebben.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Wanneer je bewust kiest voor een overdosis

De andere kant van niet weten wat een overdosis is, is het met opzet kiezen voor een overdosis. Je gaat bewust op zoek naar middelen die een einde maken aan jouw leven. Om niet naar deze gedachte te handelen, is één moment nodig dat jij je beseft dat jouw leven waardevol is. Deze gedachte kan namelijk ook horen bij de ziekte die verslaving heet. Wanneer je verslaafd bent geraakt, kunnen schaamte en schuld ervoor zorgen dat je geen hulp vraagt. Wij weten uit ervaring dat je duurzaam kunt herstellen van deze ziekte door je zorgen te delen en hulp te accepteren. En dat je de controle weer terug kunt krijgen over jouw leven.

De eerste stap naar een leven zonder verslaving

Soms kan een overdosis ook een gevolg zijn van een verslaving. In onze afkickklinieken in Meerlo en Zuid-Afrika kunnen wij jou de specialistische verslavingszorg geven die je nodig hebt om hiervan te herstellen. Erkennen dat je een probleem hebt en dat je het zelf niet meer kunt oplossen, is vaak een pijnlijk besef. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten en hulp te vragen. Daar hebben wij respect voor. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen luistert graag naar jouw verhaal. Wacht daarom niet en deel je zorgen als het gaat om een overdosis. 

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over 'Wat is een Overdosis?':

Wat is een overdosis?
Is een overdosis voor iedereen hetzelfde?
Hoe herken jij een overdosis drugs, alcohol of medicijnen?
Gebruik je vaak een overdosis?
Is een overdosis drugs, alcohol of medicijnen dodelijk?