Het nemen van stoffen die voor je lichaam onbekend zijn, kan zorgen voor een fatale reactie, een overdosis. Je lichaam kan niet omgaan met het middel of de dosis en veroorzaakt een fout in jouw systeem. Wat een overdosis aan drugs, alcohol of medicijnen is, is voor iedereen verschillend. Wel weten we dat het gebruiken van bepaalde hoeveelheden en combinaties voor blijvende schade aan je lijf kan zorgen, zoals hersenschade, maag- en darmproblemen, coma en zelfs dood. Heftige consequenties wanneer je niet weet wat je gebruikt en of je lichaam hier mee om kan gaan.
Wat is een overdosis?
De hoeveelheid en combinaties zijn voor iedereen verschillend
Een overdosis is een bepaalde hoeveelheid van een chemische substantie die ervoor zorgt dat de natuurlijke processen in je lichaam verstoord raken. Dit kan leiden tot blijvende lichamelijke en geestelijke schade en soms zelfs je dood als gevolg. Je vergiftigt jezelf met een overdosis alcohol, drugs of medicijnen. Waar de een zijn lijf vergiftigt met het drinken van 10 glazen alcohol, kan het bij de ander de combinatie van 8 glazen alcohol en 2 lijntjes cocaïne zijn. De hoeveelheid en combinaties die een overdosis maken, zijn voor iedereen verschillend. Soms weet je ook niet wat je in je lijf stopt, bijvoorbeeld met designerdrugs, met alle gevolgen die dit met zich meebrengt.
Jouw reactie op een overdosis drugs, alcohol of medicijnen
De hoeveelheid drugs, alcohol of medicijnen die jouw lijf kan verdragen, is afhankelijk van je lengte, gewicht, en je algehele conditie en gezondheid. Want wanneer je een hartafwijking hebt of een defect bloedvat in je hersenen, kan zelfs een lage dosering al fatale consequenties geven. Wanneer je voor het eerst drugs, alcohol of medicijnen gebruikt of combineert, weet je niet hoe jouw lijf hierop reageert. Bij medicijnen bepaalt een arts of het verantwoord is en of het medicijn het gewenste effect geeft. Bij drugs en alcohol ben je afhankelijk van je zelfkennis over je lijf en adviezen die je krijgt van anderen. Dit maakt dat deze een onverantwoorde keuze kan zijn. Je weet niet weet wat je aan effect mag verwachten en wat de gevolgen op je gezondheid op de lange termijn zijn.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Symptomen waaraan je een overdosis kunt herkennen
Deze verschijnselen kunnen een hartaanval, hersenbloeding, een coma en zelfs de dood aankondigen:
- weinig tot geen hartslag
- bewusteloosheid
- ademhalingsproblemen
- oververhitting of onderkoeling
- grote of kleine pupillen
- een vreemde huidskleur
- buikkrampen
- misselijkheid
- hartfalen
- epileptische aanval
- hallucinaties
Wat kun jij doen bij een overdosis?
Je bent op een feestje en je ziet dat je vriend naast je op de grond valt en niet meer aanspreekbaar is. Je weet dat hij heeft gebruikt, bel dan direct 112! Leg hem vervolgens in een rustige omgeving in de stabiele zijligging. Controleer zijn hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur. Deel deze informatie met de hulpdiensten en volg hun aanwijzingen op. Blijf bij je vriend en geef hem geen drinken. Door het geven van de juiste hulp in deze situatie kun je een leven redden.
Heftige gevolgen van een overdosis drugs, alcohol en feesten
De vermoeidheid die na een tijdlang feesten om de hoek komt kijken, heeft ook grote invloed op het risico van een overdosis. Want in de nacht wil je lichaam rusten en herstellen en niet feesten. Je lichaam is moe en kan de alcohol of drugs niet meer verwerken: je valt letterlijk om. Feesten, drugs en alcohol horen bij elkaar. Maar soms zijn ze een fatale combinatie. De verleiding en de mogelijkheid om bijvoorbeeld MDMA of cocaïne te gebruiken, zijn groot. Hierdoor is de kans ook groter dat je een overdosis neemt of middelen van een slechte kwaliteit. Zo kan zelfs het eenmalig gebruiken van MDMA al een dodelijke afloop tot gevolg hebben.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Wanneer je bewust kiest voor een overdosis
De andere kant van niet weten wat een overdosis is, is het met opzet kiezen voor een overdosis. Je gaat bewust op zoek naar middelen die een einde maken aan jouw leven. Om niet naar deze gedachte te handelen, is één moment nodig dat jij je beseft dat jouw leven waardevol is. Deze gedachte kan namelijk ook horen bij de ziekte die verslaving heet. Wanneer je verslaafd bent geraakt, kunnen schaamte en schuld ervoor zorgen dat je geen hulp vraagt. Wij weten uit ervaring dat je duurzaam kunt herstellen van deze ziekte door je zorgen te delen en hulp te accepteren. En dat je de controle weer terug kunt krijgen over jouw leven.
De eerste stap naar een leven zonder verslaving
Soms kan een overdosis ook een gevolg zijn van een verslaving. In onze afkickklinieken in Meerlo en Zuid-Afrika kunnen wij jou de specialistische verslavingszorg geven die je nodig hebt om hiervan te herstellen. Erkennen dat je een probleem hebt en dat je het zelf niet meer kunt oplossen, is vaak een pijnlijk besef. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten en hulp te vragen. Daar hebben wij respect voor. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen luistert graag naar jouw verhaal. Wacht daarom niet en deel je zorgen als het gaat om een overdosis.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over 'Wat is een Overdosis?':
Je vergiftigt jezelf met een overdosis
Een overdosis is een bepaalde hoeveelheid die je inneemt van een chemische substantie, zoals drugs, alcohol of medicijnen. Deze dosis zorgt ervoor dat de natuurlijke processen in je lichaam dusdanig verstoord raken dat het blijvende schade aan je lichaam en geest kan veroorzaken. Je lichaam kan deze te grote dosis niet aan en vitale lichaamsfuncties of organen vallen uit, zoals je ademhaling of hart. Dit kan leiden tot een coma en zelfs de dood.
Ieder lijf is anders
Het is moeilijk te bepalen wat voor jou een overdosis is. Dit is namelijk voor iedereen anders en kan zelfs per dag verschillen. Het is afhankelijk van je lengte, gewicht, en je algehele conditie en gezondheid. Daarnaast kan het combineren van diverse drugs met alcohol of medicijnen leiden tot een overdosis. Vraag daarom op tijd hulp als je het gevoel hebt dat je de controle over jouw gebruik bent kwijtgeraakt.
Nee!
Ieder lijf is anders
De hoeveelheid en combinaties van drugs, alcohol en medicijnen die voor een overdosis zorgen, zijn voor iedereen verschillend. Wij zien in onze afkickklinieken dat wat voor de één een overdosis is, bij de ander een minder effect heeft. Heb je hier vragen over? Of maak jij je misschien zorgen over jouw gebruik? Neem dan contact op met ons team. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt. Bel: 040 303 5023.
Symptomen waaraan je een overdosis kunt herkennen zijn:
- bewusteloosheid
- vertraagde ademhaling of ademhalingsproblemen
- weinig tot geen hartslag
- vreemde huidskleur
- misselijkheid en braken
- afwijkende lichaamstemperatuur, oververhit of onderkoeld
Onderneem direct actie!
Vertrouw je het niet, bel direct 112. Leg de persoon in een stabiele zijligging in een rustige omgeving en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op. De manier waarop je snel en juist reageert op een dergelijke situatie kan levens redden. Wacht daarom niet en onderneem direct actie!
Verschil tussen moeten en willen
Er zit een verschil tussen soms drugs, alcohol en medicijnen gebruiken of hier compleet afhankelijk van zijn geworden. Willen is dan veranderd in moeten gebruiken: je bent de controle kwijtgeraakt. Dit geldt ook voor het vaak nemen van een overdosis.
Gevolgen
Wanneer je niet meer zonder de drugs, alcohol of medicijnen kunt leven, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en jouw gebruik tot problemen leidt, dan is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar. Bel: 040 303 5023.
Groot risico
Een overdosis drugs, alcohol of medicijnen kan dodelijk zijn. Je kunt last krijgen van je ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Dit kan allemaal leiden naar een levensbedreigende situatie die zonder de juiste medische hulp fataal kan aflopen.
Bel 112
Wanneer je iemand ziet die heeft gebruikt, bewusteloos raakt en een vertraagde hartslag en ademhaling heeft, bel dan direct 112! Want deze kunnen dus een hartaanval, hersenbloeding, coma en zelf de dood tot gevolg hebben als de patiënt niet de juiste hulp krijgt.