Softdrugs

Zittende depressieve persoon tegen een oude muur met het hoofd in de armen en een gestreepte muts.

Softdrugs noemen we ook wel lichte narcotica of bedwelmingsmiddelen. Het zijn drugs waarvan de Nederlandse overheid heeft bepaald dat zij een toelaatbaar risico met zich meebrengen als je deze gebruikt. Maar dit betekent niet dat softdrugs veilig zijn. Voorbeelden van softdrugs zijn paddo’s, cannabis, veel benzodiazepines en andere slaap- en kalmeringsmiddelen. Het is verboden om softdrugs te maken, vervoeren of te verkopen. Toch zijn er in Nederland coffeeshops waar je legaal wiet en paddo’s kunt kopen en gebruiken. Dit valt onder het zogenaamde gedoogbeleid dat in Nederland geldt. Zo wordt een coffeeshop of een bezoeker daarvan niet gestraft als zij zich aan de door de overheid opgestelde regels houden. Over de risico’s van softdrugs zijn de meningen zeer verdeeld. Zo kan cannabis relatief onschuldig lijken. In de praktijk zien wij echter een stijgend aantal mensen die een drugsverslaving oplopen met alle negatieve gevolgen die hierbij horen.

Zijn softdrugs illegaal en gevaarlijk?

In Nederland geldt de Opiumwet. Hierin staan alle regels over drugs. Er zijn 2 lijsten:

 • lijst I: harddrug; voorbeelden zijn cocaïne, xtc en 3-MMC
 • lijst II: softdrugs; voorbeelden zijn cannabisproducten (hasj, wiet, marihuana), paddo’s. Ook kalmeringsmiddelen als Valium en Seresta staan op deze lijst

Zowel soft- als harddrugs zijn illegaal. Echter, de verkoop en het gebruik van softdrugs in coffeeshops in Nederland wordt onder strikte voorwaarden gedoogd. Harddrugs zijn volgens de wet gevaarlijker dan softdrugs. Maar dit betekent niet dat deze drugs veilig zijn. Want zij kunnen net als harddrugs een verslavende werking hebben.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Voor- en tegenargumenten om softdrugs te legaliseren

De Amerikaanse staat Washington is de eerste staat die het gebruik van marihuana heeft gelegaliseerd. Dit houdt in dat het niet meer strafbaar is om drugs in je bezit te hebben voor eigen gebruik. De argumenten om in Nederland softdrugs te legaliseren of juist niet zorgen voor een doorlopende discussie. Waarbij vaak wordt vergeten dat het drugsverbod pas 100 jaar oud is. Voor die tijd waren drugs dus niet verboden of strafbaar. De voor- en tegenstanders van legaliseren gebruiken allerlei argumenten, zoals:

 • je hebt recht op het maken van je eigen keuzes
 • het effect op het ontwikkelen van een verslaving
 • wat het beste is voor de bestrijding van criminaliteit
 • het effect op de economie

Het is belangrijk dat de drugs niet jouw leven bepaald. Ben je voor jouw gevoel de controle hierover aan het kwijtraken? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een intake.

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Tijdens een intake kijken we samen naar hoe wij jou de hulp kunnen bieden die jij nodig hebt. In onze behandeling sta jij centraal en geven wij jou de begeleiding die past bij jouw situatie. We weten dat het onmogelijk kan lijken om toe te geven dat jij een probleem hebt met softdrugs. Het is wel de eerste stap die alleen jij kan zetten naar een leven zonder verslaving. Want dit is mogelijk, ook voor jou. Een leven waarin jij weer aan het stuur zit en niet de drugs. Neem contact met ons op en deel je zorgen.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Rob die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn leven was één grote leugen. Iedere dag beloofde ik mezelf om te stoppen, maar binnen een paar uur verbrak ik deze belofte en ging ik weer gewoon door met gebruiken.'

Veelgestelde vragen over softdrugs

Zijn softdrugs gevaarlijk?
Is alcohol softdrugs?
Is wiet softdrugs?
Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs?