Is midazolam verslavend?

Achteraanzicht van een vrouw in een geruiten shirt die naar de zonsondergang kijkt en met de rug naar de kijker toe staat.

Wanneer je last hebt van slapeloosheid, onrust, aanvallen van epilepsie of alcoholontwenning, kan een arts midazolam voorschrijven. Deze snelwerkende benzodiazepine heeft een sterke angstremmende, spierontspannende en kalmerende werking. Allemaal eigenschappen die je wilt ervaren wanneer je last hebt van bovenstaande klachten. Je wilt er vanaf en weer een zorgeloos leven leiden. Midazolam, ook wel dormicum genoemd, kan dan de oplossing lijken. Maar de werkzame stof, midazolamhydrochloride, maakt bij langdurig gebruik afhankelijk. Is midazolam verslavend? Ja.

Wat is midazolam?

Het is een medicijn dat de overdracht van elektrische prikkels in je hersenen beïnvloedt. Het maakt suf en ontspannen. Ook helpt het bij de ontwenningsverschijnselen van een alcoholverslaving. Het behoort tot de benzodiazepinen en mag niet zonder recept van een arts worden toegepast. Je kunt het gebruiken in tabletvorm, als neusspray, of vloeibaar in een drankje, injectie of infuus. Wanneer je kort gebruik maakt van deze benzo is er weinig kans op het ontwikkelen van een verslaving. Deze mogelijkheid ontstaat wanneer je klachten lang aanhouden en je deze niet aanpakt. Je bent er dan afhankelijk van geworden. Heb jij vragen over je gebruik? Stel ze dan aan onze professionals. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven dat weer van jou is.

Waarom kan ik niet meer zonder?

Het ontwikkelen van een medicijnverslaving gaat geleidelijk. Je gebruikt het medicijn om je oorspronkelijke klachten van slapeloosheid, onrust, angst of epilepsie te onderdrukken. De machteloosheid die je ervaart door je klachten, maakt dat jij steeds meer en langer door wilt gaan met het nemen van midazolam. Je vertrouwt jezelf niet meer en denkt niet meer zonder te kunnen. Want het maakt niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk afhankelijk. De onderliggende problematiek die ten grondslag ligt aan je probleem pak je niet aan met het nemen van dit medicijn. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die je onbewust in stand houdt. Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Het vraagt moed om je problemen aan te kijken en te erkennen dat je hulp nodig hebt. Daar hebben wij respect voor. Wij helpen je graag naar een leven zonder verslaving.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig

Bijwerkingen die je leven kunnen bepalen

Midazolam kan zorgen voor onderstaande bijwerkingen die je leven er niet beter op maken. Zo kun je denken aan:

 • sufheid
 • slaperigheid
 • vermoeidheid
 • verminderde coördinatie
 • vertraagd denken
 • duizeligheid 
 • dubbelzien

Je kunt het dus nemen om beter te kunnen slapen in de nacht, waardoor je overdag zo slaperig bent dat je niet meer kunt werken. Daarom mag je bij bepaalde doseringen ook niet deelnemen aan het verkeer. De oplossing voor je klachten kan dan juist het probleem zijn geworden. Zo bepaalt het je leven en ben jij de controle kwijt. Vertrouw je het niet? Neem contact met ons op.

Hoe kan Connection SGGZ mij helpen?

Het zetten van de eerste stap is de belangrijkste en de moeilijkste. Je weet dat het niet goed met je gaat en dat het medicijn een pleister is op een wond die je liever niet aankijkt. Dat begrijpen wij heel goed. Juist in deze kwetsbaarheid ligt je kracht. We gaan je met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen helpen met een behandeling op maat waarin jij centraal staat. Tijdens onze intake bespreken we of een ambulante behandeling in Eindhoven of Utrecht past bij jou of dat juist een opname in onze kliniek in Zuid-Afrika of op Landgoed Kortenbos in Meerlo beter voor je is. Plan je intake en zet die eerste stap vandaag.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over midazolamverslaving:

Wat is Midazolam?
Wanneer ben ik verslaafd aan Midazolam?
Waarom is Midazolam verslavend?
Hoe behandelen jullie een verslaving aan Midazolam?