Wij vinden het erg belangrijk om directe naasten te betrekken bij de behandeling. Omgaan met iemand die problemen heeft met gokken, gamen, alcohol, drugs of medicijngebruik is namelijk niet gemakkelijk. Vaak zijn er gevoelens van frustratie, machteloosheid, onbegrip, boosheid, en verdriet. De omgeving maakt zich vaak ernstige zorgen en er kan sprake zijn van relationele spanningen. Een verslaving heeft niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Een partner, de kinderen, de familie en andere direct betrokkenen hebben de destructieve werking van een verslaving van dichtbij mee gemaakt en hebben hier ook hulp en advies bij nodig.
Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling op een afgesproken moment ook graag contact met dit sociale systeem van de cliënt. Met de familiebijeenkomst helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten van een verslaving en geven wij naasten meer informatie over wat verslaving nu eigenlijk is.
Familiebijeenkomst
Voor alle naasten organiseert Connection SGGZ één familiebijeenkomst die tijdens de behandeling van de cliënt plaatsvindt. Dit is een vast onderdeel van het familieprogramma. Het doel van deze groepsbijeenkomst is het creëren van begrip en het verschaffen van inzicht in de ziekte verslaving. Ook kunnen lotgenoten hier samen met elkaar praten over hun ervaringen. Dit wordt als buitengewoon positief en behulpzaam ervaren door familie en vrienden.
Systeemgesprek
Daarnaast maken we graag tijd vrij om individueel met familie te praten over de ingrijpende gevolgen van de verslaving op hun eigen leven, dit gesprek vindt altijd plaats samen met de cliënt. Tijdens dit gesprek kunnen wij helpen bij het doorbreken van bepaalde gewoonten en patronen binnen de gezinsdynamiek. Op deze manier begeleiden we bij het creëren van gezonde relaties en zo geven we de cliënt en de familie de beste kans op herstel. Een systeemgesprek vindt enkel plaats op indicatie en dit is dan ook geen standaard onderdeel van het familieprogramma.