Behandeling van verslaving

Twee zittende personen tegenover elkaar die de handen ineen hebben gevouwen.

Behandeling van verslaving

Bij Connection SGGZ zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van verslaving. Samen zetten we koers naar een leven zonder afhankelijkheid. Onze wachttijden zijn kort, dus je kunt snel bij ons terecht. Je kunt altijd contact met ons opnemen: voor informatie, advies of om je verslaving te behandelen.

Elke behandeling bij verslaving begint met een intake

Iedere succesvolle behandeling begint met een intakegesprek. We leren je graag persoonlijk kennen en luisteren naar jouw verhaal. Welke verslaving heb je? Waar loop je tegenaan? Heb je eerder geprobeerd af te kicken? Wat zijn je triggers en valkuilen? We brengen je hulpvraag in kaart en bepalen vanaf daar de vervolgstappen. Nazorg op maat en een familiebijeenkomst kunnen hier onderdeel van uitmaken, afhankelijk van jouw behoeften. 

Persoonlijke en professionele begeleiding

In onze afkickkliniek staat een team van specialisten voor jou klaar. Denk aan artsen, psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen. Elke dag kom je zo weer een stukje dichter bij je einddoel: een leven zonder verslaving. 

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Bel ons dan op 040-3035023 of vul je gegevens in op ons online contactformulier.   

Verschillende problemen – verschillende  behandelingen

Na de intake bepalen we welke behandeling binnen onze verslavingszorg het beste bij jou past. Dit kan een ambulant programma in Eindhoven of Utrecht zijn of een klinische opname in Meerlo of Zuid-Afrika. Ook een poliklinisch programma behoort tot de mogelijkheden. Soms starten we de behandeling van verslaving met een detox onder medische begeleiding. Dit is veiliger dan zelf cold turkey proberen af te kicken.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Behandeling met verschillende methodes

Therapie bij verslaving kan bestaan uit een combinatie van verschillende methodes. We leggen hieronder uit welke methodes wij toepassen en deel uit kunnen maken van een behandeling.

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT) gaat ervan uit dat je gedachten, gedrag en gevoelens verbonden zijn. Het doel is om bewust te worden van je gedachten en negatieve gedachten om te zetten in positieve. Bij CGT is het belangrijk om veel te oefenen, omdat je brein als een spier werkt: hoe meer je oefent, hoe sneller je resultaat ziet. Bij verslaving spelen gedachten en gedrag een grote rol. Daarom is cognitieve gedragstherapie bij verslaving vaak een effectieve behandelmethode.
     
  • Bij psycho-educatie krijg je uitleg en advies van een psycholoog over je verslaving en eventueel onderliggende problemen. Je kunt vragen stellen en praten over je situatie. Zo leer je jezelf en je verslaving beter kennen. De achtergrondinformatie en adviezen helpen je herstellen. 
     
  • Psychodiagnostiek begint met een duidelijke onderzoeksvraag. Zo kunnen we een psychologische diagnose stellen. De methode gebruiken we om onderliggende problemen te ontdekken. Zo wordt duidelijk wat jouw verslaving met je doet en wat de mogelijke oorzaak is.
     
  • In onze behandelingen gebruiken we vaktherapie. Dit zijn creatieve sessies die helpen bij het reguleren van emoties en gedachten. Je kunt denken aan drama-, muziek-, dans- en beeldende vaktherapie.
     
  • Met mindfulness-sessies leren we in het moment te leven zonder te oordelen. We proberen het verleden en de toekomst los te laten. Mindfulness bij verslaving kan helpen om je huidige gedragspatronen te begrijpen en ze om te zetten naar positieve patronen.
     
  • Sport en beweging zijn goed voor je mentale én fysieke gezondheid. Sporten helpt ook om sociale contacten te maken en op een gezonde manier dopamine aan te maken. Daarom nemen we hier graag tijd voor. 
     
  • Terugvalpreventie is een belangrijk deel van onze verslavingszorg. Herstellen kan lastig zijn en terugvallen kan gebeuren. We leren je een terugval te herkennen en te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat we ook kijken naar eventuele onderliggende problemen die bij je spelen. 

Heb je hier vragen over? Bel ons op 040-303 5023 of vul je gegevens in op het contactformulier onderaan deze pagina. We vertellen je graag en vrijblijvend meer.

Aanvullende methodes

Aanvullend zetten we, waar nodig, ook de volgende behandelmethoden in om je te helpen met je verslaving. 

  • Bij een medisch-psychiatrische of een medicamenteuze behandeling sta je nauw in contact met een psychiater. Deze kan medicatie voorschrijven wanneer dit nodig is.
     
  • EMDR is een vorm van psychotherapie die ook bij verslaving wordt gebruikt. Verslaving kan vaak ontstaan door onderliggende problematiek, zoals een trauma. EMDR kan helpen om trauma’s te verwerken doordat je negatieve herinneringen bewust verwerkt. Afleiding vermindert de impact van je herinnering tijdens de sessie.
     
  • Met schematherapie maken we jouw gedragspatronen zichtbaar. Het laat zien welke behoefte je hebt en hoe je hiermee omgaat. Door patronen te herkennen, kun je leren om je behoefte op een gezonde manier te vervullen.
     
  • Je gedachten en emoties accepteren leer je met ACT-therapie. Het doel is om niet te vechten tegen negatieve gedachten, zodat je kunt focussen op wat jij echt belangrijk vindt. We geven je hulpmiddelen om flexibel om te gaan met obstakels. 
     
  • DGT staat voor dialectische gedragstherapie. Die helpt je om je emoties, gedachten en gedrag onder controle te krijgen. Zo ben jij weer de baas en hoef je je niet te laten leiden door je emoties en gedachten.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Samen bepalen we hoe jouw weg naar herstel eruitziet

Je hebt nu gelezen welke behandelingen en methoden er zijn. We gebruiken niet  altijd alle methoden bij een behandeling van verslaving. In een intake bespreken we jouw situatie en maken we een persoonlijk plan met de juiste methodes voor jou. Zo kunnen we je verslaving effectief behandelen en werken aan jouw herstel.

Kracht en moed 

Het kost kracht en moed om de eerste stap te zetten en om hulp te vragen. Dat begrijpen we goed. Het is wel de belangrijkste en meest moedige stap! Vraag jij je af: ‘Ben ik een probleemdrinker?’ Of kun je alleen nog maar denken aan de volgende keer dat je drugs kunt gebruiken? Neem dan contact op. Het eerste contact is het begin van je behandeling. Daar mag je trots op zijn!

Ook wanneer je vragen hebt over onze behandeling van verslaving, zitten wij klaar om je te informeren.
 

“Met anderen over mijn herstel kunnen praten, helpt mij enorm. Ik kan terecht bij mijn begeleiders, maar ook bij medecliënten. We delen waar we tegenaan lopen en we delen de momenten waar we juist trots op zijn.”

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: