Verslaafd raken aan gamen gebeurt vaak onopvallend en langzaam. Je wilt steeds meer online zijn, omdat je vrienden nu ook aan het spelen zijn of je vindt de echte wereld gewoon even niet meer zo leuk. De tijd waar we nu in leven heeft een grote invloed op het kunnen ontwikkelen van een gameverslaving. Online gamen is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. De wereld binnen handbereik en vrienden over de hele wereld: het was nog nooit zo gemakkelijk en verleidelijk. De keerzijde hiervan is dat het ernstige gevolgen kan hebben voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bij Connection SGGZ bieden wij jou professionele hulp aan wanneer jij verslaafd bent geraakt aan gamen. Ben jij de controle in het echte leven kwijt? Neem dan contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je begeleiden naar een leven dat weer van jou is.
Gameverslaving
Wanneer ben je een gameverslaafde?
Gameverslaafde klinkt meteen zo ernstig en vaak hoeft het helemaal niet zover te komen gelukkig. Want wanneer en waarom je verslaafd raakt aan gamen is voor iedereen verschillend. Verslavend gedrag of een stoornis heeft niet bij iedereen dezelfde oorzaken en gevolgen. Het is dus niet afhankelijk van het aantal uren dat je gamet. Wanneer je niet meer normaal kunt functioneren, dan spreken we van verslavend gedrag. Willen gamen is veranderd in moeten gamen. Het is een obsessie geworden en je kunt je een leven zonder niet meer voorstellen. Herken jij jezelf in onderstaande punten?
- Je bent bijna continu online, de balans tussen online en het echte leven is weg.
- Je verwaarloost je werk, school of relaties.
- Je kunt niet meer stoppen met gamen en je hebt al meerdere pogingen ondernomen.
- Je gamet altijd langer dan dat je van plan was.
- Je gamet ook terwijl je het eigenlijk niet meer leuk vindt.
- Je voelt je eenzaam of somber en hebt stress van het echte leven.
- Je zorgt niet meer goed voor jezelf, door weinig en slecht te slapen en te eten.
- Je vlucht in je gamen om zo negatieve gevoelens te onderdrukken.
- Je vindt het echte leven niet meer zo leuk als je online leven.
- Je liegt over je gamegedrag.
- Je hebt meer vrienden in de virtuele wereld dan in de echte wereld.
- Je reageert geïrriteerd over opmerkingen over je gamegedrag.
- Je omgeving noemt je een gameverslaafde, maar jij vindt dit onzin.
Dit kunnen allemaal signalen zijn dat je een gameverslaving aan het ontwikkelen bent. Vaak zien we dat je omgeving er meer last van heeft dan jijzelf. Dat is ook de reden waarom hulp accepteren zo moeilijk is. Je vindt namelijk niet dat er een probleem is. Dit kan zorgen voor veel spanningen in je thuissituatie. Heb jij vragen over jouw gamegedrag? Stel ze aan ons team. Zij luisteren graag naar jouw verhaal.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Wat is de oorzaak van een gameverslaving?
Hoe ontstaat een verslaving? Waarom kan de een gezellig een uurtje spelen en kan de ander na een uur niet meer stoppen? Een antwoord op deze vragen is niet eenduidig. Wel zien we dat er aanleidingen kunnen zijn die ervoor zorgen dat jij meer wil gamen. Denk maar aan een ingrijpende gebeurtenis, zoals een echtscheiding of het overlijden van een dierbare. Je vlucht in het gamen om het verdriet niet onder ogen te hoeven komen. Ook kan een trauma, zoals gepest worden, zorgen voor problematisch gamegedrag. Je voelt je veiliger achter je spelcomputer. Je bent liever online in je eigen gecreëerde wereld dan in de echte wereld. Zo voel jij je comfortabel en hoef je niet om te gaan met soms oncomfortabele situaties die kunnen ontstaan wanneer je mensen echt ontmoet. Daarnaast biedt een game-omgeving voor mensen met een autistische stoornis een gevoel van overzicht en veiligheid. Dat maakt deze online wereld erg aantrekkelijk en moeilijk om te weerstaan. Natuurlijk kunnen ook meerdere oorzaken invloed hebben op jouw gamegedrag. Weet dat een leven zonder gamen ook weer leuk kan zijn. Ons team kan je hierin begeleiden.
Herkenbaar?
"Ik voel me fijner in mijn eigen online wereld dan in de echte wereld."
Waarom gamen zo verslavend is
De kick van leven in je eigen online wereld samen met je vrienden of het gevoel van het winnen van een gevecht of wedstrijd. Ervaringen die de bedenkers van games zoals League of Legends, Fortnite of FIFA je maar wat graag laten beleven. De passie van de makers en bedenkers spat er vanaf en jij bent verkocht. Jij wilt meer! Games zorgen er zo voor dat jij ontspant, ze dagen je uit, leiden je even af van de dagelijkse realiteit en leveren ook daadwerkelijk iets op. Want gamen stimuleert je brein en verhoogt je creativiteit. Ook kun je online waardevolle vriendschappen ontwikkelen die in je echte leven ontbreken. Zo kun je steeds verder geïsoleerd raken van het offline leven. Bovendien zijn games zo gemaakt dat je steeds extra spullen moet kopen om up-to-date te blijven. Hierdoor kan een gameverslaving je ook nog eens veel geld kosten. Deze vicieuze cirkel zelf doorbreken is vaak lastig; daarom biedt Connection SGGZ hulp aan.
Wanneer offline niet meer leuk is
Het verschil tussen normaal gamegedrag en een gameverslaving is vaak klein. De laagdrempeligheid in onze huidige maatschappij maakt dat weerstand bieden tegen alle online verleidingen bijna onmogelijk is, vooral voor jongeren. Zeker wanneer het in je echte leven even niet zo lekker loopt. Daarnaast kunnen de oneindige mogelijkheden in de online wereld je laten geloven dat het echte leven niet meer leuk is. Wanneer jij de controle langzaam kwijt bent geraakt over je gamegedrag en je merkt dat jij je gefrustreerd voelt over je offline leven, dan is het tijd om hulp te vragen. Het team van Connection SGGZ is er dan voor jou.
Hulp bij een gameverslaving
Hulp vragen bij een gedragsverslaving vraagt moed. Het is de eerste en moeilijkste stap: toegeven dat het zo niet langer kan en hulp accepteren. Hoe behandelen we een gameverslaving? Wij hebben in onze afkickkliniek speciale behandelprogramma's die helemaal zijn afgestemd op jou. Als eerste kijken we samen tijdens een intake met jou naar de mate van je verslavend gamegedrag. Op basis hiervan stellen we een behandeling samen waarin jij centraal staat. Herstellen van een gameverslaving is wel degelijk mogelijk met onze professionele hulp. Neem daarom vandaag nog contact met ons op als jij de controle terug wilt over jouw leven.
Ik wil advies
Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over gameverslaving:
Ernstige verslaving
Veel mensen denken dat iemand alleen verslaafd kan raken aan drank of drugs. Een gameverslaving is echter ook een échte verslaving die ernstige gevolgen kan hebben op de geestelijke- en lichamelijke gezondheid van iemand.
Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een gameverslaving. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.
Ontspanning
Computerspelletjes zorgen ervoor dat we plezier kunnen hebben en kunnen ontspannen. Het spelen van computerspellen zorgt ervoor dat iemand even in een andere wereld terecht komt en kan ontsnappen aan de realiteit.
Nog meer uitdaging
De laatste jaren zijn de spellen flink verbeterd met realistische karakters en meer uitdagingen in het spel. Ook kan er online tegen elkaar gespeeld worden. Hierdoor is gamen een stuk populairder geworden. Veel mensen spelen online spellen op een PlayStation, Xbox, computer, smartphone of IPad.
Dwangmatig
Het spelen van computerspellen kan echter snel omslaan naar een dwangmatige handeling en verslaving.
Probleem ja of nee?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een gameverslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel tijd je per dag gamet. Speel jij meerdere uren per dag games? Dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je verslaafd bent. Wanneer je verslaafd bent, vertel je vaak leugens om verder te kunnen gamen.
Structureel gebruik
Als je echte leven, je slaapritme, je gevoelens, je school of werkprestaties of je sociale contacten er onder lijden, is er echt wat aan de hand. Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gamen tot problemen leidt, zoek dan hulp. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040 303 5023.
Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een gameverslaving. We helpen onze cliënten op een verantwoorde en betrokken manier te stoppen met gamen.
Korte wachtlijsten
We werken niet met lange wachtlijsten en maken graag een afspraak voor een intake op korte termijn. Bel nu met 040 303 5023 voor hulp.
Ervaring
Als jij je aanmeldt bij Connection SGGZ voor hulp bij een gameverslaving, dan heb je de belangrijkste stap al gezet. Omdat wij verslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen hiervan, gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door behandeling in onze kliniek is herstellen van een verslaving wel degelijk mogelijk.
Afkicken
Afhankelijk van de verslavingsproblematiek, richten we ons op het onder controle krijgen van het gebruik, het afkicken en het leren voorkomen van een terugval. Onze specialisten hebben veel ervaring met gameverslaving en begrijpen als geen ander wat je nodig hebt. Tijdens de intake brengen we je behoeften en mate van verslaving in kaart. Er wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld waarmee je onder begeleiding van onze professionele staf aan de slag gaat.
Wij helpen je
Gameverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder het gedrag en de games waaraan je verslaafd was. Wij helpen je hierbij: bel 040 303 5023 om een intake af te spreken.
Geen keuze
Niemand kiest er zelf voor om verslaafd te raken aan gamen. Het begint vaak onschuldig, maar onbewust kan iemand al snel verslaafd raken en de controle verliezen.
Structureel
Wanneer er sprake is van een periode waarin structureel wordt gegamed, dan is de kans groot dat iemand afhankelijk is geworden.
Obsessief
De gameverslaafde gaat steeds meer last krijgen van obsessieve gedachten, zoals bijvoorbeeld: ‘Straks ga ik winnen’. Om geconcentreerd te blijven wordt steeds vaker naar middelen gegrepen om alert te geven, bijvoorbeeld energy drankjes, koffie, blowen, sigaretten en soms cocaïne.
Isolement
Door het vele binnen zitten ontstaat een tekort aan vitamine D, wat onmisbaar is voor een gezonde bot- en spieropbouw. De gameverslaafde raakt steeds meer in een isolement, doordat contacten met school, familie en vrienden worden vermeden. Er is gewoon geen tijd meer voor. Jongeren die door hun ouders worden gedwongen te stoppen met gamen, kunnen zo heftig reageren dat ze hun agressie op hun ouders richten. Een slecht humeur is dagelijkse kost voor mensen met een gameverslaving.
Hulp
Zoek je hulp? Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040 303 5023.
In gesprek
Ga in gesprek met de gameverslaafde op een goed gekozen moment, dus niet als hij of zij gebruikt heeft. Breng het gamegebruik op een niet-beschuldigende manier ter sprake. Vraag hoe de verslaafde zelf het liefste gesteund wil worden en maak aan de hand daarvan afspraken voor de toekomst. Uit je waardering voor wat er wel goed gaat.
Stress
Dichtbij iemand staan die gameverslaafd is zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is.
Neem contact op
Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040 303 5023
Je eigen hersencellen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het ontstaan en bij het verdere verloop van verslaving, delen van de hersenen betrokken zijn, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex. Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent is dus helemaal niet simpel omdat je eigen hersencellen je dwarszitten.
Definitieve verandering
Bovendien zorgt langdurig gamen voor een definitieve verandering: er komen minder receptoren in de hersenen en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt iemand nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je gameverslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.
Erfelijk ja of nee?
Volgens onderzoeken lijkt drugsgebruik erfelijk te zijn. Het hoeft echter niet te betekenen dat jij ook gebruiker wordt als een van je ouders verslaafd is of was. Omgevingsomstandigheden kunnen het effect van verhoogde vatbaarheid doen afnemen.
Familieziekte
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten.
Familieprogramma
Meer weten over ons familieprogramma? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040 303 5023.