• Verslaving
  • Gameverslaving

    Iemand met een gameverslaving houdt met twee handen een telefoon vast en speelt een spelletje op zowel de telefoon als computer.

    Verslaafd raken aan gamen gebeurt vaak onopvallend en langzaam. Je wilt steeds meer online zijn, omdat je vrienden nu ook aan het spelen zijn of je vindt de echte wereld gewoon even niet meer zo leuk. De tijd waar we nu in leven heeft een grote invloed op het kunnen ontwikkelen van een gameverslaving. Online gamen is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. De wereld binnen handbereik en vrienden over de hele wereld: het was nog nooit zo gemakkelijk en verleidelijk. De keerzijde hiervan is dat het ernstige gevolgen kan hebben voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bij Connection SGGZ bieden wij jou professionele hulp aan wanneer jij verslaafd bent geraakt aan gamen. Ben jij de controle in het echte leven kwijt? Neem dan contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je begeleiden naar een leven dat weer van jou is.

    Wanneer ben je een gameverslaafde?

    Gameverslaafde klinkt meteen zo ernstig en vaak hoeft het helemaal niet zover te komen gelukkig. Want wanneer en waarom je verslaafd raakt aan gamen is voor iedereen verschillend. Verslavend gedrag of een stoornis heeft niet bij iedereen dezelfde oorzaken en gevolgen. Het is dus niet afhankelijk van het aantal uren dat je gamet. Wanneer je niet meer normaal kunt functioneren, dan spreken we van verslavend gedrag. Willen gamen is veranderd in moeten gamen. Het is een obsessie geworden en je kunt je een leven zonder niet meer voorstellen. Herken jij jezelf in onderstaande punten?

    • Je bent bijna continu online, de balans tussen online en het echte leven is weg. 
    • Je verwaarloost je werk, school of relaties.
    • Je kunt niet meer stoppen met gamen en je hebt al meerdere pogingen ondernomen.
    • Je gamet altijd langer dan dat je van plan was.
    • Je gamet ook terwijl je het eigenlijk niet meer leuk vindt.
    • Je voelt je eenzaam of somber en hebt stress van het echte leven.
    • Je zorgt niet meer goed voor jezelf, door weinig en slecht te slapen en te eten.
    • Je vlucht in je gamen om zo negatieve gevoelens te onderdrukken.
    • Je vindt het echte leven niet meer zo leuk als je online leven.
    • Je liegt over je gamegedrag.
    • Je hebt meer vrienden in de virtuele wereld dan in de echte wereld.
    • Je reageert geïrriteerd over opmerkingen over je gamegedrag.
    • Je omgeving noemt je een gameverslaafde, maar jij vindt dit onzin. 

    Dit kunnen allemaal signalen zijn dat je een gameverslaving aan het ontwikkelen bent. Vaak zien we dat je omgeving er meer last van heeft dan jijzelf. Dat is ook de reden waarom hulp accepteren zo moeilijk is. Je vindt namelijk niet dat er een probleem is. Dit kan zorgen voor veel spanningen in je thuissituatie. Heb jij vragen over jouw gamegedrag? Stel ze aan ons team. Zij luisteren graag naar jouw verhaal.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Heb je hulp nodig?

    Wat is de oorzaak van een gameverslaving?

    Hoe ontstaat een verslaving? Waarom kan de een gezellig een uurtje spelen en kan de ander na een uur niet meer stoppen? Een antwoord op deze vragen is niet eenduidig. Wel zien we dat er aanleidingen kunnen zijn die ervoor zorgen dat jij meer wil gamen. Denk maar aan een ingrijpende gebeurtenis, zoals een echtscheiding of het overlijden van een dierbare. Je vlucht in het gamen om het verdriet niet onder ogen te hoeven komen. Ook kan een trauma, zoals gepest worden, zorgen voor problematisch gamegedrag. Je voelt je veiliger achter je spelcomputer. Je bent liever online in je eigen gecreëerde wereld dan in de echte wereld. Zo voel jij je comfortabel en hoef je niet om te gaan met soms oncomfortabele situaties die kunnen ontstaan wanneer je mensen echt ontmoet. Daarnaast biedt een game-omgeving voor mensen met een autistische stoornis een gevoel van overzicht en veiligheid. Dat maakt deze online wereld erg aantrekkelijk en moeilijk om te weerstaan. Natuurlijk kunnen ook meerdere oorzaken invloed hebben op jouw gamegedrag. Weet dat een leven zonder gamen ook weer leuk kan zijn. Ons team kan je hierin begeleiden.

    Herkenbaar?

    "Ik voel me fijner in mijn eigen online wereld dan in de echte wereld."

    Waarom gamen zo verslavend is

    De kick van leven in je eigen online wereld samen met je vrienden of het gevoel van het winnen van een gevecht of wedstrijd. Ervaringen die de bedenkers van games zoals League of Legends, Fortnite of FIFA  je maar wat graag laten beleven. De passie van de makers en bedenkers spat er vanaf en jij bent verkocht. Jij wilt meer! Games zorgen er zo voor dat jij ontspant, ze dagen je uit, leiden je even af van de dagelijkse realiteit en leveren ook daadwerkelijk iets op. Want gamen stimuleert je brein en verhoogt je creativiteit. Ook kun je online waardevolle vriendschappen ontwikkelen die in je echte leven ontbreken. Zo kun je steeds verder geïsoleerd raken van het offline leven. Bovendien zijn games zo gemaakt dat je steeds extra spullen moet kopen om up-to-date te blijven. Hierdoor kan een gameverslaving je ook nog eens veel geld kosten. Deze vicieuze cirkel zelf doorbreken is vaak lastig; daarom biedt Connection SGGZ hulp aan.

    Wanneer offline niet meer leuk is

    Het verschil tussen normaal gamegedrag en een gameverslaving is vaak klein. De laagdrempeligheid in onze huidige maatschappij maakt dat weerstand bieden tegen alle online verleidingen bijna onmogelijk is, vooral voor jongeren. Zeker wanneer het in je echte leven even niet zo lekker loopt. Daarnaast kunnen de oneindige mogelijkheden in de online wereld je laten geloven dat het echte leven niet meer leuk is. Wanneer jij de controle langzaam kwijt bent geraakt over je gamegedrag en je merkt dat jij je gefrustreerd voelt over je offline leven, dan is het tijd om hulp te vragen. Het team van Connection SGGZ is er dan voor jou.

    Hulp bij een gameverslaving

    Hulp vragen bij een gedragsverslaving vraagt moed. Het is de eerste en moeilijkste stap: toegeven dat het zo niet langer kan en hulp accepteren. Hoe behandelen we een gameverslaving? Wij hebben in onze afkickkliniek speciale behandelprogramma's die helemaal zijn afgestemd op jou. Als eerste kijken we samen tijdens een intake met jou naar de mate van je verslavend gamegedrag. Op basis hiervan stellen we een behandeling samen waarin jij centraal staat. Herstellen van een gameverslaving is wel degelijk mogelijk met onze professionele hulp. Neem daarom vandaag nog contact met ons op als jij de controle terug wilt over jouw leven.

    Ik wil advies

    Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

    Veelgestelde vragen over gameverslaving:

    Wat is een gameverslaving?
    Wanneer ben je gameverslaafd?
    Ben ik verslaafd aan gamen?
    Afkicken van gamen?
    Hoe behandelen jullie een gameverslaving?
    Hoe ontstaat een gameverslaving?
    Wat zijn de gevolgen van een gameverslaving?
    Hoe ga je om met een gameverslaafde?
    Is gameverslaving een ziekte?
    Is gameverslaving erfelijk?