Keta, K, Special K, Vitamine K, allemaal namen voor de drugs ketamine. Terwijl dit middel oorspronkelijk is bedoeld als narcosemiddel en pijnbestrijder. Maar vanwege zijn verdovende en hallucinerende werking is ketamine ook ontdekt als partydrug. Met alle gevolgen die hierbij horen, zoals een ketamineverslaving. Want je kan snel geestelijk verslaafd raken aan deze drugs. Heb jij het gevoel dat je de controle over jouw ketaminegebruik bent verloren? Deel dan je verhaal met ons team. Zij kunnen jou de ondersteuning geven die je nu nodig hebt.
Ketamineverslaving
Hoe verslavend is keta?
Ketamine is een psychedelische drugs die verslaving kan veroorzaken. Want wanneer je regelmatig keta gebruikt, bouw je al snel tolerantie op. Dit houdt in dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat je geestelijk afhankelijk wordt van deze drug, omdat je deze droomachtige roes gaat verkiezen boven je alledaagse realiteit. De effecten, gevolgen en risico’s van ketamine zijn zeer heftig en schadelijk voor jouw gezondheid. Heb jij hier vragen over? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren graag naar jouw verhaal.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Effecten van ketamine
- Je ervaart je lichaam en omgeving anders dan dat ze daadwerkelijk zijn
- Je hebt moeite om uit te leggen wat je waarneemt en ervaart
- Bij een hoge dosis ga je hallucineren en soms is bewegen of praten dan niet meer mogelijk
- Je oriëntatie en coördinatie nemen af en je kan vaak niet meer recht lopen
- Je kan verward overkomen en heftige angst ervaren
Symptomen ketamineverslaving
- Je bouwt tolerantie op en hebt steeds meer ketamine nodig om hetzelfde effect te ervaren
- Je bent obsessief bezig met je gebruik en de volgende keer dat je weer kan gebruiken
- Je verwaarloost je werk, school en de relatie met vrienden en familie
- Je denkt niet meer zonder ketamine te kunnen
- Je kan niet meer stoppen ook al heb je dit meerdere malen geprobeerd
Risico's ketamineverslaving
- Ernstige hersenbeschadiging
- Geheugen- en concentratieproblemen
- Blaasproblemen
- Tijdens het gebruik kan je misselijk worden en gaan overgeven. Omdat je buiten bewustzijn kan raken bestaat er het gevaar dat je stikt in je eigen braaksel
- Ketamine onderdrukt pijnprikkels en vermindert je spiercoördinatie, daardoor kan jij jezelf ernstig verwonden zonder dat je dit zelf in de gaten hebt
- Heftige angsten en psychoses
- Bij een te hoge dosering kan je in een K-hole belanden
In onze behandeling sta jij centraal
Uit eigen ervaring weten wij dat het herstellen van de ziekte genaamd verslaving vraagt om de juiste hulp. Want je gaat te maken krijgen met de afkickverschijnselen die specifiek horen bij ketamine. Tijdens een intake bespreken we jouw persoonlijke situatie en stellen we samen jouw behandelplan op. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen kan jou alle zorg geven zolang jij die nodig hebt. Zo bieden wij ook nazorg en ondersteuning aan jouw naasten met ons familieprogramma.
Ik wil hulp
Dit is de eerste stap
Het zetten van de eerste stap is de moeilijkste: toegeven dat je de verslaving niet alleen kan stoppen en hulp nodig hebt. Alleen jij kan deze stap zetten en dit vraagt moed. Hier hebben wij respect voor. Wanneer je wilt stoppen met ketamine is Connection SGGZ er voor jou. Wacht daarom niet als jij je zorgen maakt over jezelf of een dierbare als je te maken hebt met een ketamineverslaving.
Informatie ketamineverslaving
Veelgestelde vragen over ketamineverslaving
Hallucinerend
Ketamine is een narcosemiddel dat begin jaren zestig werd uitgevonden. Vanwege de hallucinerende bijwerkingen is het vervolgens ook ontdekt als partydrug. Waarbij het in lage en hoge doseringen wordt gebruikt. In het eerste geval ervaar je vaak een dromerig gevoel. Hoge doseringen kunnen leiden tot ernstige hallucinaties. Het voelt dan alsof je lichaam en geest van elkaar zijn gescheiden. Een te hoge dosering kan leiden tot een zogenaamde K-hole, met andere woorden: een bad trip.
Tolerantie
We weten van ketaminegebruik dat er vrij snel tolerantie optreedt. Dat betekent dat je lijf elke keer meer nodig heeft voor hetzelfde gewenste effect. Daarnaast is de werking relatief kort. Dit maakt de kans op ketamineverslaving aanzienlijk.
Langdurig gebruik
Wanneer er sprake is van een langdurige periode waarin je structureel veel ketamine hebt gebruikt, dan is de kans groot dat je geestelijk afhankelijk bent geworden van deze drug. Afhankelijkheid kan ernstige klachten veroorzaken.
Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een ketamineverslaving. Wij helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met ketamine. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.
Je eigen hersencellen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het ontstaan en bij het verdere verloop van verslaving delen van de hersenen betrokken zijn, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neocortex. Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent, is dus helemaal niet simpel, omdat je eigen hersencellen je dwarszitten.
Definitieve verandering
Bovendien zorgt langdurig ketaminegebruik voor een definitieve verandering: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt je nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je ketamineverslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.
Erfelijk ja of nee?
Volgens onderzoeken lijkt drugsgebruik erfelijk te zijn. Het hoeft echter niet te betekenen dat jij ook verslaafd wordt als een van je ouders verslaafd is of was. Omgevingsomstandigheden kunnen het effect van verhoogde vatbaarheid verminderen.
Familieziekte
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten.
Familieprogramma
Meer weten over ons familieprogramma? Neem dan telefonisch contact op via 040-3035023.