Cannabis, ook wel marihuana genoemd, is een drug die afkomstig is van de hennepplant. Cannabis is de verzamelnaam voor hasj en wiet. De hars en de gedroogde bloemtoppen van de hennepplant bevatten de werkzame stof THC. Deze stof geeft iemand na het gebruik zowel geestelijk als fysiek een ontspannen of “high” gevoel. In de meeste gevallen wordt cannabis gerookt in een “joint” of “stickie”, maar het kan ook verwerkt worden in voedsel zoals cake (spacecake) of thee. Het THC-gehalte in cannabis is flink toegenomen en ondanks het feit dat cannabis onder de softdrugs valt en legaal verkrijgbaar is in Nederland, kan cannabis geestelijk en fysiek erg schadelijk zijn. Ook werkt het geestelijk zeer verslavend waardoor zelfstandig stoppen uiteindelijk niet of nauwelijks meer mogelijk is en er sprake kan zijn van een cannabisverslaving.
Cannabisverslaving
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Cannabisverslaving
Wanneer er sprake is van een periode waarin structureel veel cannabis is gebruikt, dan is de kans groot dat iemand geestelijk, en mogelijk ook lichamelijk, afhankelijk is geworden van cannabis. Een cannabisverslaving kan veel kapot maken en het kan ernstige psychische en fysieke gevolgen hebben. Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp. Wij helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met cannabis. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Effecten
- De kleur van het oogwit roder en glazig
- Extreem vermoeid, lui, sloom, suffig of juist erg opgewekt
- De drang om veel te eten wat zich uit in vreetkicks en eetbuien
- De mond droogt uit
- Het kortetermijngeheugen verslechtert, wat zich uit vergeetachtigheid
- De fantasie en creativiteit neemt vaak toe
Symptomen
- Er is geen energie meer voor dagelijkse activiteiten
- Slapen zonder eerst een joint te roken is bijna niet meer mogelijk
- Werk, school en de relatie met vrienden en familie verwaarlozen
- De prestaties op het werk of op school nemen af
- Denken niet meer zonder cannabis te kunnen
- De meeste activiteiten vinden plaats in combinatie met het gebruik van cannabis
Risico's
- Verwardheid en geheugenverlies
- Evenwichtsstoornissen en concentratieverlies
- Somberheid en depressiviteit
- Slaapproblemen
- Nerveus en prikkelbaar
- De kans is groter op andere psychische stoornissen zoals schizofrenie en psychoses
"Ik had nooit gedacht dat ik professionele hulp nodig zou hebben om te stoppen met wiet. Ik riep altijd dat ik prima zelf zou kunnen stoppen als ik dat zou willen. Maar het samen doen, dat maakte het toch een stuk makkelijker."
Ben ik verslaafd aan wiet?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een cannabisverslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn. Er is sprake van een cannabisverslaving wanneer er in een periode structureel cannabis is gebruikt en iemand daardoor niet of nauwelijks meer zelfstandig kan stoppen. Het gebruik leidt dan continu tot dezelfde problemen.
De eerste stap
Wil jij stoppen met blowen? Als jij je aanmeldt bij ons voor een cannabisverslaving dan is de belangrijkste stap gezet. Omdat wij verslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen van een wietverslaving gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door middel van een behandeling bij Connection SGGZ is herstellen van een verslaving wel degelijk mogelijk.
Informatie cannabisverslaving
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Wil je meer lezen?
Veelgestelde vragen over wietverslaving
Uitlaatklep
Blowen wordt vaak gezien als een gezellige en relaxte bezigheid. Het is voor veel gebruikers een rustgevende uitlaatklep. Lange tijd werd er gedacht dat wiet roken niet verslavend was en stoppen met blowen zou makkelijk zijn. Er werd strikt onderscheid gemaakt tussen middelen die fysiek verslavend waren, zoals heroïne en alcohol, en middelen die geestelijk verslavend zouden zijn zoals cannabis. Maar inmiddels weten we dat je aan cannabis zwaar verslaafd kunt raken.
Het brein went eraan
Het brein raakt gewend aan het relaxte gevoel. Op een gegeven moment kan je niet meer zonder, ook al zou je dat heel graag willen, en ben je verslaafd geraakt aan blowen.
Afhankelijkheid
Wanneer er sprake is van een langdurige periode waarin structureel veel wiet is gebruikt dan is de kans groot dat iemand afhankelijk is geworden van het middel. Afhankelijkheid van wiet kan ernstige psychische en fysieke klachten veroorzaken.
Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een cannabisverslaving. We helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met wiet. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.
Probleem ja of nee?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een wietverslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn.
Structureel gebruik
Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gebruik tot problemen leidt, is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040 3035023.
Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een wietverslaving. We helpen onze cliënten op een verantwoorde en betrokken manier te stoppen met je verslaving.
Korte wachtlijsten
We werken niet met lange wachtlijsten en maken graag een afspraak voor een intake op korte termijn. Bel nu met 040 3035023 voor hulp.
Ontspannen gevoel
Cannabis, ook wel marihuana genoemd, is een drug die afkomstig is van de hennepplant. Cannabis is de verzamelnaam voor hasj en wiet. De hars en de gedroogde bloemtoppen van de hennepplant bevatten de werkzame stof THC. Deze stof geeft iemand na het gebruik zowel geestelijk als fysiek een ontspannen of “high” gevoel. In de meeste gevallen wordt cannabis gerookt in een “joint” of “stickie”, maar het kan ook verwerkt worden in voedsel zoals cake (spacecake) of thee.
Schadelijk
Het THC-gehalte in cannabis is flink toegenomen en ondanks dat cannabis onder de softdrugs valt en legaal verkrijgbaar is in Nederland, kan cannabis geestelijk en fysiek erg schadelijk zijn. Ook werkt het geestelijk zeer verslavend waardoor zelfstandig stoppen uiteindelijk niet of nauwelijks meer mogelijk is. Je kunt bij Connection SGGZ terecht voor behandeling van je cannabisverslaving, bel 040 3035023 voor een afspraak.
Al onze behandelingen worden vergoed.
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZa vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling.
Inzet
Het enige dat wij verder vragen van onze cliënten is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met een volledige inzet.
Ervaring
Als jij je aanmeldt bij Connection SGGZ voor hulp bij een wietverslaving, dan heb je de belangrijkste stap al gezet. Omdat wij drugsverslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen hiervan, gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door behandeling in onze kliniek is herstellen van een drugsverslaving wel degelijk mogelijk.
Afkicken
Afhankelijk van de verslavingsproblematiek, richten we ons op het onder controle krijgen van het gebruik, het afkicken en het leren voorkomen van een terugval. Onze specialisten hebben veel ervaring met wietverslaving en begrijpen als geen ander wat je nodig hebt. Tijdens de intake brengen we je behoeften en mate van verslaving in kaart. Er wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld waarmee je onder begeleiding van onze professionele staf aan de slag gaat.
Wij helpen je
Wietverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder het middel waaraan je verslaafd was. Wij helpen je hierbij: bel 040 3035023 om een intake af te spreken.
Begint onschuldig
Niemand kiest er zelf voor om verslaafd te raken aan wiet. Het gebruik begint vaak onschuldig, maar onbewust kan iemand al snel verslaafd raken en de controle verliezen. Wanneer er sprake is van een periode waarin structureel wordt geblowd, dan is de kans groot dat iemand afhankelijk is geworden.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand verslaafd kan raken. Persoonlijke en medische oorzaken kunnen een rol spelen, net als invloed van de omgeving en erfelijkheid. Soms spelen andere onderliggende factoren een rol. Tijdens de behandeling bij Connection SGGZ kijken onze specialisten verder dan alleen je verslaving en nemen zij ook eerder genoemde oorzaken mee in het behandelprogramma.
In gesprek
Ga in gesprek met de Wietverslaafde op een goed gekozen moment, dus niet als hij of zij gebruikt heeft. Breng het drugsgebruik op een niet-beschuldigende manier ter sprake. Vraag hoe de verslaafde zelf het liefste gesteund wil worden en maak aan de hand daarvan afspraken voor de toekomst. Uit je waardering voor wat er wel goed gaat.
Stress
Dichtbij iemand staan die Cannabisverslaafd is zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is.
Neem contact op
Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040 3035023.
Je eigen hersencellen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het ontstaan en bij het verdere verloop van verslaving, delen van de hersenen betrokken zijn, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex. Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent is dus helemaal niet simpel omdat je eigen hersencellen je dwarszitten.
Definitieve verandering
Bovendien zorgt langdurig Cannabisgebruik voor een definitieve verandering: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt iemand nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je Wietverslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.
Erfelijk ja of nee?
Volgens onderzoeken lijkt drugsgebruik erfelijk te zijn. Het hoeft echter niet te betekenen dat jij ook gebruiker wordt als een van je ouders verslaafd is of was. Omgevingsomstandigheden kunnen het effect van verhoogde vatbaarheid doen afnemen.
Familieziekte
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten.
Familieprogramma
Meer weten over ons familieprogramma? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040 3035023.