“HOU ER TOCH MEE OP JOH”
Dat is wat ik vele jaren geleden tegen mijn zoon Hjalmar zei als het over zijn drank- en drugsgebruik ging. Ik had geen idee wat verslaving was, maar heb in de loop der jaren, dankzij het familieprogramma, wel geleerd dat verslaving niet zo simpel ligt. Het is een ziekte. Altijd maar die zucht naar meer, liegen en bedriegen en geldgebrek.
Mijn vrouw, onze dochter en andere zoon hebben van heel dichtbij meegemaakt wat verslaving doet met een mens en dat verslaving alles kapot maakt. Als je in ons geval je kind of broer niet meer kunt vertrouwen dan stort het hele gezin in. Ook vriendschappen gaan kapot en er blijft niets over. Als naaste voel je je machteloos, wanhopig en dan weer boos en verdrietig.
Hjalmar heeft gelukkig de wil gehad om te veranderen en het lef gehad om de confrontatie met zijn verslaving aan te gaan. Daarom zijn we hem ook altijd blijven steunen. Door dik en dun en dat was niet altijd makkelijk of voor anderen te begrijpen. Meerdere keren heeft hij geprobeerd om te veranderen zonder succes maar uiteindelijk is het hem toch gelukt. En daar zijn we trots op. We hebben weer een hecht en fijn gezin en dat maakt heel gelukkig.
Mede vanwege onze eigen positieve ervaringen met het familieprogramma wordt hier, naast de behandeling van de cliënt, veel aandacht aan besteed, uitgevoerd door mensen die hiervoor zijn opgeleid. Het programma geeft informatie over verslaving en staat open voor ouders, partners, broers, zusters en vrienden die meer inzicht willen krijgen in verslaving en daar ook over willen praten met een specialist en met lotgenoten. Van mens tot mens.
Het kan, en ik spreek uit ervaring, enorm helpen om als naaste sterker te staan, beter te begrijpen, keuzes te maken en vooral om door te gaan!
Ik sta achter Hjalmar zijn ideaal en initiatief om medemensen die verslaafd zijn te helpen op weg naar duurzaam herstel. Dat doet hij met een geweldig team van ervaren en gedreven specialisten.''
Rijkman van Winkel