Is diazepam verslavend?

Achteraanzicht van een vrouw in een geruiten shirt die naar de zonsondergang kijkt en met de rug naar de kijker toe staat.

Diazepam, ook wel bekend onder de naam valium, is een kalmeringsmiddel dat tot de groep van de benzodiazepinen behoort. Het vermindert angst- en spanningsklachten en je kan er slapeloosheid mee behandelen. Vooral in de jaren 70 en 80 werd het medicijn op grote schaal voorgeschreven als ‘ongevaarlijk’ slaapmiddel. Tegenwoordig zijn we beter bekend met de risico’s van diazepam en verslaving en weten we dat stoppen problematisch kan zijn. Is diazepam verslavend?

Wat is diazepam?

Diazepam wordt net als bijvoorbeeld naproxen en dexamfetamine vaak misbruikt als genotsmiddel. De werkzame stof wordt snel in het bloed opgenomen en maakt je slaperig, het ontspant namelijk je spieren en remt je angsten. Je lichaam bouwt al snel een tolerantie op, waardoor je de dosering binnen korte tijd zal willen verhogen. Na enkele weken kan je al te maken hebben met een afhankelijkheid en is diazepam wel degelijk verslavend. Bijwerkingen zijn vaak een dag na inname nog merkbaar, denk hierbij aan sufheid, slaperigheid, vertraagd reactievermogen, trager denken en wazig zien. Hierdoor is bijvoorbeeld autorijden gevaarlijk en af te raden. Langetermijngebruik kan zelfs veranderingen in de hersenen veroorzaken, waardoor het onmogelijk wordt om nog zonder valium te ontspannen.

Medicijn verslaafd binnen korte tijd

Het is van valium bekend dat het doorwerkt na een nacht slapen. Het middel is dus nog niet uit het bloed verdwenen als er alweer een nieuwe dosis wordt ingenomen. Zo ontstaat er al snel gewenning en kan je binnen korte tijd verslaafd raken. Als er eenmaal sprake is van een verslaving, worden benzos vaak gecombineerd met alcohol voor een extra effect. Dit kan fataal zijn. Heb je hiermee te kampen? Neem contact op met ons deskundige team om meer te weten te komen over hoe je van een medicijnverslaving kunt afkomen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Verslaafd aan diazepam

Vermoed je dat je verslaafd bent aan diazepam? Dan nodigen wij je graag uit voor een intake. Tijdens een persoonlijk gesprek bespreken we je situatie en gaan we onder andere na of je last hebt van:

 • Stemmingswisselingen
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Geheugenproblemen
 • Huiduitslag

Gebruik je het medicijn al langere tijd, dan breiden deze klachten zich vaak uit met bijvoorbeeld hallucinaties, depressie of trillen. Op basis van ons gesprek, stellen we een behandelplan op maat samen.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Stoppen met diazepam

Dit is een vorm van verslaving waar je zonder hulp helaas niet zomaar vanaf komt. Dit geldt ook als je het gebruikt om de negatieve effecten van drugs zoals cocaïne af te zwakken. Gebruik je valium langere tijd, dan krijg je last van afkickverschijnselen als je van de een op de andere dag stopt. Onze behandelingen helpen je bij het stoppen met diazepam. Je kunt rekenen op het specialistische en betrokken team van Connection SGGZ. Zet die belangrijke eerste stap en neem contact op.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: