Is Temazepam verslavend?

Zwart-wit foto van een beeld van een gezicht met daarop tekeningen en tekst.

Dit medicijn heeft een kalmerende, rustgevende en ontspannende werking. Daarom kan een arts er voor kiezen om het voor te schrijven wanneer je last hebt van slapeloosheid, angststoornissen of psychoses. Dit zijn heftige klachten die een grote invloed hebben op de kwaliteit van jouw leven. Is Temazepam verslavend? Ja. Want wanneer je dit medicijn lang en vaak gebruikt, kun je er afhankelijk van worden met alle gevolgen die hierbij horen. Heb jij het gevoel dat je niet meer zonder Temazepam kan? Weet dan dat er professionele begeleiding is om op een verantwoorde en blijvende manier te stoppen dit medicijn. Het team van Connection SGGZ kan jou de hulp bieden die jij nodig hebt.

Wat doet Temazepam?

Dit medicijn valt onder de benzodiazepinen, ook wel bekend als benzo’s, pammetjes of slaappillen. Temazepam is de naam van de werkzame stof in dit medicijn. Die kun je ook tegenkomen onder de merknamen Normison, Resotril of Tenox. Deze slaappil werkt door de GABA in je hersenen te stimuleren, een van nature aanwezige neurotransmitter. Dit chemische stofje zorgt ervoor dat de activiteit van bepaalde delen in je hersenen wordt afgeremd die verantwoordelijk zijn voor hoe jij je voelt. Neurotransmitters bepalen namelijk voor een groot deel jouw gemoedstoestand. Zo zorgen angst, spanning, onrust en slapeloosheid doorgaans voor een verhoogde hersenactiviteit en een laag GABA-niveau. Dit medicijn onderdrukt de hyperactiviteit van deze hersengebieden door de hoeveelheid GABA in je brein te verhogen. Hierdoor ervaar je een periode van ontspanning, rust en kalmte om zo de onderliggende oorzaken van je klachten effectiever aan te kunnen pakken. Want Temazepam is alleen symptoombestrijding. Het geneest de achterliggende oorzaken van je onrust, angst of slaapproblemen niet. Bij Connection SGGZ luisteren wij naar jouw verhaal en bieden je hulp wanneer jij verslaafd bent geraakt aan dit medicijn.

Temazepam-bijwerkingen die je wilt weten

Dit medicijn mag je alleen gebruiken op recept van een arts. Het is niet voor dagelijks gebruik, vanwege de kans op het ontwikkelen van een verslaving. Daarnaast geeft Temazepam mentale bijwerkingen zoals vermoeidheid, slappe spieren, hartkloppingen, hoofdpijnen en problemen aan je maag en darmen. Ook kun je psychische bijwerkingen ervaren, zoals verwardheid, duizeligheid, afgevlakte emoties, geestelijke afwezigheid en geheugenverlies. Dit zijn klachten die van invloed kunnen zijn op je keuze om voor dit medicijn te kiezen. Heb jij veel last van een of meerdere bijwerkingen? Deel dan je zorgen met het team van Connection SGGZ. Zij kunnen je passend advies geven voor jouw situatie.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Hoe je verslaafd kan raken aan dit medicijn

Een verslaving aan medicijnen is helaas een van de meest voorkomende verslavingen. Ook voor Temazepam geldt dat de werking lijkt op die van drugs. Je gemoedstoestand verandert waardoor jij je tijdelijk ontspannen voelt. De werkzame stof Temazepam is bij verkeerd gebruik zeer verslavend. Zeker wanneer jij denkt dat een pilletje pakken de oplossing is voor jouw problemen. Zo kan je een verslavend patroon ontwikkelen waarbij je zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk bent geworden van het middel. Je lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren en laat je geloven dat je niet meer zonder kan. Wat ook zo is, omdat het afbouwen van dit medicijn professionele begeleiding vraagt. Je kunt niet zomaar stoppen met dit medicijn. Bij Connection SGGZ staat ons team van professionals klaar om jou op een verantwoorde manier te helpen met te laten stoppen.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Vraag hulp als je twijfelt over jouw Temazepam-gebruik

Wij begrijpen heel goed dat het nemen van Temazepam voelt als een ware bevrijding wanneer je last hebt van mentale onrust. Het bieden van weerstand tegen de verleiding van die opluchting vraagt moed. Heb jij het gevoel dat je niet meer zonder dit medicijn kan functioneren? Of gebruik je het al langere tijd onafgebroken? Zet dan de eerste stap door het vragen van hulp. Tijdens een intakegesprek bespreken we samen met jou wat jij nodig hebt om te kunnen herstellen. Zo stemmen we de behandeling helemaal af op jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op. Connection SGGZ is er voor jou.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over temazepamverslaving:

Wat is Temazepam?
Hoe behandelen jullie een verslaving aan Temazepam?
Ben ik verslaafd aan Temazepam?
Wat is het effect van alcohol op Temazepam?