Behandeling

Behandeling gameverslaving

Zwart-wit foto van een gamecontroller.

Hoe behandel je eigenlijk een gameverslaving en wanneer moet jij je zorgen gaan maken over je gamegedrag? Een avondje gamen, daar zien we niets schadelijks in. Misschien speel je elke avond wel een paar uur World of Warcraft of FiFa. Ook niet erg, zolang je maar genoeg aandacht hebt voor andere dingen. Lijdt je leven echter in ernstige mate onder je game-activiteiten? Ben je bijvoorbeeld constant moe omdat je hele nachten gamed, of kom je het huis niet meer uit om maar door te kunnen spelen? Dan heb je waarschijnlijk te kampen met een gameverslaving en is het tijd om hulp te zoeken.

Kenmerken gameverslaving

Gameverslaving is een steeds groter probleem aan het worden onder jongeren. Niet zo gek, want veel jongeren besteden hun vrije tijd graag aan gamen. Maar wanneer moet jij je zorgen gaan maken? Hieronder enkele kenmerken van een gameverslaving:

 • Onbedwingbare behoefte om continu te gamen
 • Beheerst je dagelijkse leven
 • Levert problemen op 
 • Prikkelbaar gedrag als je niet kunt spelen
 • Obsessieve gedachten
 • Slecht voor jezelf zorgen
 • Slaaptekort
 • Minderen met gamen lukt niet

Herken jij je in meerdere van bovenstaande kenmerken? Lees dan verder over hoe behandel je een gameverslaving.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Familiebijeenkomst
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Bel ons, wij helpen

Andere activiteiten

Een oplossing om gamegedrag te verminderen, is gamers hun leven buiten de computer weer opnieuw laten opbouwen. Vaak merken ze dat ze weinig activiteiten hebben in real life en ze beleven weinig plezier aan in verhouding met het plezier dat ze online ervaren. Vaak kennen gamers een onevenwicht in hun activiteiten in de richting van ontspanning, namelijk gamen. Het is belangrijk hen te leren een evenwicht te vinden in hun dagindeling tussen inspanning en ontspanning. Het uitvoeren van de positieve activiteiten in real life biedt gamers een tegengewicht voor de positieve en plezierige ervaring die gamen is.

Planning

Plannen is ook een punt van aandacht. Gamers leren namelijk andere activiteiten uit te stellen, zodat ze meer kunnen spelen. Uitstelgedrag wordt een gewoonte. Leren plannen is belangrijk om dit tegen te gaan. Spelers worden meegesleept door het spel en vinden het moeilijk om zelf het spel te stoppen. De games zijn natuurlijk ook zo ontworpen en hebben een perfecte spanningsboog tussen inspanning en resultaat voorgeprogrammeerd. In het dagelijkse leven is die spanningsboog echter niet realistisch. Veel gewenste resultaten vragen eerst inspanning. En dat zonder garantie op succes! Een indeling maken van beloning op korte en lange termijn kan een gamer helpen. Door de weg ernaartoe te concretiseren via tussenstappen, maak je de beloning steeds tastbaarder.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Communicatie

Gamers zijn vaak verleerd om te communiceren in real life. In games verloopt de communicatie geschreven en via symbolen. Er is op die manier minder ruimte voor misinterpretatie. Persoonlijk met iemand communiceren is dus veel lastiger. Elke persoon interpreteert de informatie ook binnen zijn eigen referentiekader. Assertiviteit vormt soms ook een probleem bij gamers. Ze vermijden de confrontatie door zich aan te passen of zich terug te trekken in hun game, waar ze met bijvoorbeeld een hele dominante avatar compleet iemand anders kunnen zijn. Aandacht besteden aan communicatieve vaardigheden kan dus zeker ingezet worden bij de behandeling van een gameverslaving.

Hulp bij een gameverslaving

Gelukkig kan een gameverslaving door de specialisten van Connection SGGZ goed behandeld worden, zodat jij weer gelukkig en positief in het leven komt te staan. Heb je vragen over jouw gamegedrag? Stel ze dan aan ons deskundige team en neem contact op. 

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: