• Informatie
  • Codependency

    De handen van twee lopende personen zijn aan elkaar vastgebonden door een ijzeren ketting.

    Codependency is de Engelse vertaling voor mede-afhankelijkheid. Dit kan langzaam ontstaan wanneer een dierbare verslaafd is geraakt aan alcohol, drugs of gokken. Als codependent kan jij ongemerkt gewend raken aan het zorgen voor een verslaafde dierbare. Dit kan een patroon worden dat de verslaving in stand houdt en zorgt voor een disbalans in de relatie. Vanwege je gevoel van extreme loyaliteit blijf je te lang in dit soort ongezonde relaties, je raakt relatieverslaafd. Als codependent heb je vaak moeite met het herkennen van je eigen gevoelens en heb je vaak een lage eigenwaarde. Bij Connection SGGZ bieden wij ook hulp voor jou. Een verslaving heb je namelijk nooit alleen. Wij kunnen je helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Zo ontstaat er weer een gezonde balans in de relatie met je dierbare.

    Wat is codependency?

    Dit is een goedbedoelde reactie op langdurig probleemgedrag, zoals een verslaving. Wanneer je codependent bent, stem jij jouw gedrag, gedachten en gevoel af op degene die verslaafd is. Je bent namelijk in de veronderstelling dat je deze hiermee helpt. Wat je eigenlijk doet, is de verantwoordelijkheid van je dierbare ontnemen. Hierdoor wordt deze weer afhankelijk van jou doordat je zijn of haar gedrag controleert en corrigeert. Dit ‘helpende’ gedrag geeft jou een positief zelfbeeld en goed gevoel. Dit is de reden waarom je ermee doorgaat en het langzaam een onderdeel van je identiteit wordt. Hierdoor ben je in zekere zin ook verslaafd geraakt aan het probleem van je partner. Uit codependency kan dus een ‘relatieverslaving’ ontstaan. Daarom bieden wij hulp aan voor naasten van alcoholisten of andere verslavingen. Wij luisteren naar jouw verhaal en bieden jou de hulp die jij nodig hebt. 

    De craving van een relatieverslaving 

    Verslaafd zijn aan een relatie gaat vaak langzaam en ongemerkt. Het is een patroon dat vaak is ontstaan in je kindertijd en je trekt dit door in je huidige relatie. Je kunt niet meer zonder de ander en de relatie is een obsessie geworden. Je bent relatieverslaafd geworden. Wanneer je een dergelijke relatie beëindigt, kun je letterlijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen en cravings. Dit werkt hetzelfde als bij een verslaving aan alcohol, drugs of gokken. Dit negatieve patroon doorbreken vraagt vaak professionele hulp omdat je zelf vaak niet doorhebt dat het is ontstaan. Heb jij vragen over jouw relatie met een verslaafde? Deel ze met onze professionals en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen jou en je dierbare begeleiden naar een leven zonder verslaving.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Heb je hulp nodig?

    Erkenning en bewustwording

    Herken jij jezelf in onderstaande situaties?

    • Je hebt het gevoel dat je op eieren moet lopen in je relatie, bij je zoon of dochter of naaste dierbare.
    • Je controleert dagelijks hoe het gaat met je dierbare die verslaafd is. Dit doe je met de reden om hem/haar te ontlasten en dagelijkse taken over te nemen, zoals boodschappen doen en schoonmaken.
    • Je hebt medelijden met je dierbare die verslaafd is.
    • Je probeert je verslaafde dierbare regelmatig te redden uit vervelende situaties.
    • Je hebt de behoefte om je verslaafde dierbare te ‘helpen’ omdat dit jou een goed gevoel geeft. 

    Het vraagt moed om te erkennen dat je misschien wel codependent bent geworden. Wanneer jij je bewust wordt van het ontstane patroon, kan je ervoor kiezen om hulp te accepteren. Wij willen je helpen om weer te kunnen genieten van jouw leven. 

    Ik wil advies

    "Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

    Het is niet jouw schuld!

    Dit horen we vaak van naasten van een verslaafde. Het gevoel van schuld hebben aan het gedrag van je dierbare. Met onze professionele begeleiding laten we jou ervaren dat het niet jouw schuld is. Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Tijdens de behandeling van de verslaafde nemen we daarom ook jouw verhaal mee. Zo kunnen we zorgdragen voor een gezonde relatie wanneer iemand weer terugkeert uit onze afkickkliniek. Heb jij nu al vragen over wat jij als naaste kunt doen? Neem dan contact op met ons team. Zij beantwoorden deze graag.

    Samen stappen zetten voor een leven zonder verslaving

    Wij bieden een familieprogramma aan waarmee we ondersteuning geven gedurende de hele weg van het herstel. Dit programma bestaat uit online familiebijeenkomsten, persoonlijke gesprekken en op indicatie systeemgesprekken. Zo bieden wij ook jou een luisterend oor en kun jij je zorgen met ons delen. Wacht daarom niet als jij het gevoel hebt dat er een codependency is ontstaan. Neem vandaag nog contact met ons op. Connection SGGZ is er ook voor jou!

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

    Is codependency hetzelfde als een relatieverslaving?
    Hoe weet ik of ik last heb van codependency?
    Kan Connection SGGZ codependency behandelen?