• Ons team
  • Ellen - verpleegkundige en agoog

    Ellen, teamlid van Connection SGGZ, staat met haar handen in haar zakken voor een oprit.

    Hoi, mijn naam is Ellen! Ik ben sinds juni 2022 werkzaam bij Connection SGGZ.

    Begin van mijn loopbaan

    Na mijn MBO-opleiding verpleegkunde ben ik als sociotherapeut aan de slag gegaan binnen de forensische GGZ (TBS). In die kliniek heb ik, in de 19 jaar dat ik er werkte, met verschillende doelgroepen gewerkt. De laatste 10 jaar met persoonlijkheidsstoornissen met een hoge PCLR (een graadmeter voor psychopathische kenmerken binnen de forensische psychiatrie). Deze doelgroep paste mij het best. Verder draaide ik regelmatig de “dienstdoende verpleegkundige”-dienst voor de hele kliniek. In de laatste jaren van mijn tijd binnen het forensisch kader heb ik de kans gekregen om in deeltijd de studie HBO social work te kunnen afronden. Vanaf die tijd kon ik dus mijn medische kennis en ervaring combineren met mijn scholing en ervaring op agogisch gebied.

    Starten in de verslavingszorg

    Dit was ook het moment dat ik in contact kwam met Connection SGGZ. Zij gaven me de mogelijkheid om dit in een dubbele functie uit te kunnen dragen binnen de verslavingszorg. In alle jaren binnen de forensische GGZ heb ik erg veel te maken gehad met verslaving en het gedrag dat hierbij hoort. Dit maakte dat het me enorm interessant leek om me hier verder in te verdiepen.

    Afwisselend werk 

    Het werken bij Connection SGGZ, op de locatie Kortenbos, brengt mij veel leuke en interessante dagen. Als verpleegkundige draag ik zorg voor de opnames, controles en het detoxverloop van nieuwe cliënten. Het contact met artsen en psychiaters is laagdrempelig en samenwerkend. Ook zorg ik voor het verstrekken en uitzetten van de juiste medicatie. Als agoog ben ik als behandelaar aanwezig bij de sessies in de kliniek. Deze variëren van een community-meeting tot levensverhalen en schadebrieven (waarin cliënten verantwoordelijkheid nemen voor de negatieve impact die hun verslavingsgedrag op naasten heeft gehad).

    Flexibel kunnen handelen 

    Met regelmaat lopen de emoties hoog op in een groep, waarbij ik op zo’n moment met betrokkenheid en zorg kan reageren. Maar soms vraagt het om een duidelijke en directieve reactie; het is maar net wat een cliënt op dat moment nodig heeft. Ook onderdelen als cognitieve gedragstherapie en doelensessies vragen de nodige flexibiliteit om zowel uit de groep als uit het persoonlijke proces van de cliënt te kunnen halen wat je die hoopt te kunnen bieden.

    Cliënten met een dubbele diagnose

    De betrokkenheid die ik kan tonen in vergelijking met het werk in het forensisch kader heeft mij als hulpverlener zachter gemaakt. Sinds Connection SGGZ lid is van het LEDD (landelijk expertise- en implementatiecentrum dubbele diagnose), ben ik enthousiast als er cliënten binnenkomen met zowel een verslavingsprobleem als een psychische valkuil. Al met al een zeer leuke werkomgeving, met veel uitdaging en groei in ervaringen, gecombineerd met een leuk team, op een mooie locatie. De lijntjes zijn kort, zodat we met z’n allen staan voor wat we uitdragen: mensen helpen die geholpen willen worden!

    Geschreven op 1 mei 2025. 

    Dit verhaal maakt deel uit van een selectie verhalen van de collega’s binnen ons team.