Drugs en zwangerschap

Zwart-wit foto van vrouw in winterjas en muts tegen en volledig witte achtergrond.

Je wilt graag moeder of vader worden en je gebruikt drugs. Gaat dit samen en wat zijn de gevolgen? Vragen waarop de antwoorden kunnen zorgen voor veel onrustige gevoelens. Want kiezen voor een kind vraagt het nemen van verantwoordelijkheid voor een nieuw leven. Een drugsverslaving kan hier invloed op hebben en dit kan zorgen voor situaties die je niet wilt. De combinatie van alcohol en andere drugs en zwangerschap zijn schadelijk voor jou en je ongeboren kind. Want iedere drug die je als zwangere vrouw neemt, bereikt je baby via de moederkoek en kan een schadelijk effect hebben. Ook hebben drugs bij mannen een grote invloed op de vruchtbaarheid. Heb jij vragen over jouw drugsgebruik en zwangerschap stel ze aan ons team. Connection SGGZ kan jou de antwoorden geven die je nu nodig hebt. 

Waarom zijn drugs bij zwangerschap gevaarlijk

De eerste periode van de zwangerschap is een hele gevoelige periode. De bevruchte eicel groeit door celdeling. In de eerste 4 weken worden de belangrijkste organen van het kind gevormd, zoals de hersenen, hart, nieren, ogen en oren. Ook het gebit, handen, voeten, vingers en tenen zijn na 8 weken al aanwezig. Daarom kan alles wat in deze periode fout gaat heftige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jouw ongeboren kind. Drugsgebruik heeft hier een negatieve invloed op en kan zelfs leiden tot een miskraam. Want de stoffen die aanwezig zijn in alcohol, cannabis of andere drugs zijn giftig voor de baby. Deze verminderen de zuurstoftoevoer of veroorzaken samentrekkingen van de baarmoeder. Hierdoor loopt je zwangerschap en de ontwikkeling van je kind gevaar.

De gevolgen van drugs op zwanger worden

Ook heeft het gebruiken van drugs invloed op zwanger worden. Zo heeft drugsgebruik invloed op de kwaliteit van zowel een eicel als spermacel. Cannabis zorgt voor een verlaagde zaadproductie bij de man en ontregelt de menstruatiecyclus bij de vrouw. Ook andere drugs verminderen de kwaliteit van deze cellen. Hierdoor kunnen er afwijkingen ontstaan bij het kind en je zwangerschap kan ook eindigen in een miskraam. Daarnaast hebben drugs invloed op de vitaliteit van je eileiders en baarmoeder. Deze organen moeten optimaal werken en goed doorbloed zijn, wil je zwanger worden. Gebruik je drugs, dan tast dit de kwaliteit van je gezondheid aan. Zo kan zwanger worden moeilijk zijn of zelfs helemaal niet lukken. Je kan denken dat de gevolgen van drugs wel meevallen en dat drugs na een bepaalde tijd uit je lichaam zijn. Alleen blijven de giftige stoffen vaak langer in je lichaam dan je denkt. Dit betekent dat je lichaam niet kan herstellen en je een onnodig risico neemt. Lukt het je niet om zwanger te worden en gebruik je drugs? Deel dan je zorgen met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven zonder drugs. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Zwangerschap, verslaving en de risico’s voor je baby

Drugs tijdens je zwangerschap kunnen niet alleen een groei- en ontwikkelingsachterstand veroorzaken, maar ook lichamelijke afwijkingen en problemen op het gebied van intelligentie, gedrag en emotionele ontwikkeling. Wanneer je regelmatig drugs gebruikt tijdens je zwangerschap, kan je baby bij de geboorte lijden aan NAS (Neonataal Abstinentiesyndroom). Dit houdt in dat hij of zij allerlei ontwenningsverschijnselen vertoont en eigenlijk eerst moeten afkicken. Hierdoor kan je baby onrustig zijn, slecht slapen of spijsverteringsproblemen hebben. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind een goede start heeft in dit leven. Hier horen drugs niet bij. Heb jij hulp nodig om te stoppen met het gebruiken van drugs? Neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor jou.

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Maar wat als jij niet meer zonder drugs kan en je zwanger bent? Of je wilt zwanger worden, maar het lukt maar niet om te stoppen met drugs te gebruiken? Situaties waar je niet om hebt gevraagd en toch in bent beland. Connection SGGZ biedt dan hulp aan waarin jij centraal staat. Tijdens een behandeling in onze afkickkliniek kijken we naar jouw situatie. We stellen een behandelplan op waarin jij alle ondersteuning krijgt die je nu nodig hebt. Wacht daarom niet en maak vandaag nog een afspraak voor een intake of stel je vragen over drugs en zwangerschap.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over drugs en zwangerschap

Is er een veilige dosis van drugs bij zwangerschap?
Kan ik een miskraam krijgen wanneer ik drugs tijdens mijn zwangerschap gebruik?
Wat zijn de gevolgen van drugs tijdens de zwangerschap voor mijn kind?
Heeft drugs invloed op borstvoeding?