Je wilt graag moeder of vader worden en je gebruikt drugs. Gaat dit samen en wat zijn de gevolgen? Deze vragen kunnen veel zorgen geven. Kiezen voor een kind betekent verantwoordelijkheid nemen voor een nieuw leven. Een drugsverslaving kan dit moeilijk maken en zorgen voor problemen. De combinatie van alcohol of andere drugs en zwangerschap is schadelijk voor jou en je ongeboren kind.
Drugs en zwangerschap
Ik wist niet dat ik zwanger was en heb drugs gebruikt
Heb je drugs gebruikt in de 3 maanden voor de zwangerschap? Of tijdens de zwangerschap? Dan is het belangrijk dat je dit aangeeft bij de verloskundige. Het gebruiken van drugs brengt risico’s met zich mee, voor jou en voor de baby. Welke risico’s dit zijn, is erg afhankelijk van het soort drugs, hoeveel je hebt gebruikt en hoe ver je in de zwangerschap bent. Elke drug die je als zwangere vrouw neemt, bereikt je baby via de placenta. Alleen wanneer jij je gebruik deelt met de zorgverlener kunnen ze hier tijdens de controles rekening mee houden.
Waarom zijn drugs tijdens zwangerschap gevaarlijk?
De eerste periode van de zwangerschap is heel gevoelig. De bevruchte eicel groeit snel door celdeling. In de eerste 4 weken worden de belangrijkste organen van het kind gevormd, zoals de hersenen, hart, nieren, ogen en oren. Ook gebit, handen, voeten, vingers en tenen zijn na 8 weken al aanwezig. Daarom kan alles wat in deze periode fout gaat, grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Drugsgebruik heeft hier een negatieve invloed op. Het kan in het ergste geval zelfs leiden tot een miskraam. De stoffen in alcohol, cannabis of andere drugs zijn giftig voor de baby. Ze verminderen de zuurstoftoevoer of veroorzaken samentrekkingen van de baarmoeder. Hierdoor lopen je zwangerschap en de ontwikkeling van je kind gevaar.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik wil hulp
De gevolgen van drugs op zwanger worden
Drugs beïnvloeden de gezondheid van je eileiders en baarmoeder. Deze organen moeten goed werken en goed doorbloed zijn om zwanger te worden. Gebruik je drugs, dan tast dit je gezondheid aan. Zwanger worden kan moeilijk zijn of zelfs niet lukken. Misschien denk je dat de gevolgen van drugs wel meevallen en dat drugs snel uit je lichaam zijn. Maar giftige stoffen blijven vaak langer in je lichaam dan je denkt. Dit betekent dat je lichaam niet goed kan herstellen.
Drugsgebruik door de vader en de invloed op zwangerschap
Drugsgebruik heeft invloed op de vruchtbaarheid van de man en de vrouw. Het beïnvloedt de kwaliteit van zowel de spermacel als de eicel. Cannabis verlaagt de zaadproductie bij mannen en verstoort de menstruatiecyclus bij vrouwen. Ook andere drugs verminderen de kwaliteit van deze cellen. Hierdoor kunnen er afwijkingen bij het kind ontstaan en kan, in het ergste geval, je zwangerschap eindigen in een miskraam. Drugsgebruik van de vader kan dus wel degelijk invloed hebben op de zwangerschap.
Lukt het je niet om zwanger te worden en gebruik je drugs? Deel dan je zorgen met ons. Wij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven zonder drugs.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Zwangerschap, verslaving en de risico’s voor je baby
Drugs tijdens je zwangerschap kunnen niet alleen een groeiachterstand veroorzaken, maar ook lichamelijke afwijkingen en problemen met intelligentie, gedrag en emotionele ontwikkeling. Als je regelmatig drugs gebruikt tijdens je zwangerschap, kan je pasgeboren kindje ontwenningsverschijnselen krijgen en moet het afkicken. Hierdoor kan je baby onrustig zijn, slecht slapen of spijsverteringsproblemen hebben. Een drugsverslaving bij de ouder kan ervoor zorgen dat een kind geen goede start maakt.
Heb je hulp nodig om te stoppen met drugs? Neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor jou.
Heeft drugs invloed op borstvoeding?
Drugs en alcohol hebben invloed op borstvoeding. Alcohol zorgt ervoor dat je minder moedermelk produceert. Je baby krijgt via de moedermelk ook alcohol binnen. Dit geldt ook voor drugs zoals cannabis, MDMA of speed. Deze stoffen zijn giftig voor het kleine lichaam van je baby.
Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving
Wat als je niet meer zonder drugs kunt en je bent zwanger? Of je wilt zwanger worden, maar het lukt niet om te stoppen met drugs? Dit zijn moeilijke situaties. Het belangrijkste is dat je hulp zoekt. Dit kan bij een huisarts, een verloskundige of bij Connection SGGZ. In onze afkickkliniek kijken we naar jouw situatie en maken we een behandelplan. Je krijgt alle ondersteuning die je nodig hebt. Bel ons om je vragen te stellen over drugs en zwangerschap of om een intake in te plannen. Wij staan voor je klaar.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over drugs en zwangerschap
Nee
Het gebruik van drugs tijdens een zwangerschap brengt altijd risico's met zich mee. Er is geen veilige hoeveelheid om te gebruiken tijdens je zwangerschap. Zelfs als je als moeder niet veel gebruikt, loop je toch risico's zoals een miskraam of problemen in de ontwikkeling van je ongeboren baby.
Hulp nodig
Gebruik jij drugs en ben je zwanger of wil je zwanger worden? En wil je stoppen met gebruiken? Zet dan de eerste stap door hulp te vragen. Connection SGGZ kan jou de begeleiding geven die je nodig hebt om te stoppen met drugs. Bel 040-3035023 en deel jouw verhaal met ons.
Ja, de kaans is aanwezig
Door drugs te gebruiken tijdens je zwangerschap loop je het risico op een miskraam. Drugs hebben een negatief effect op de ontwikkeling van je ongeboren baby en de conditie van je baarmoeder. Alcohol, cannabis of andere drugs verslechteren de doorbloeding. Dit kan ervoor zorgen dat je zwangerschap abrupt stopt.
Meer vragen over drugs en zwangerschap?
Heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Stel ze aan ons team van professionals. Zij kunnen je antwoorden en hulp geven. Wij begrijpen dat zelf stoppen met drugs heel moeilijk is. Wacht daarom niet en bel: 040-3035023.
Grote gevolgen
Je kind kan last hebben van:
- groeiachterstand bij de geboorte
- afkickverschijnselen
- concentratie- en leerproblemen
- angstklachten
- kans op het ontwikkelen van een verslaving
De juiste zorg
Heb jij het gevoel dat je geen controle meer hebt over jouw drugsgebruik tijdens de zwangerschap? Durf dit dan te delen en vraag hulp. Connection SGGZ heeft heel veel respect voor deze moedige stap. Deel je zorgen met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je begeleiden naar een leven zonder drugs.