Informatie

Persoonlijkheidsstoornis en verslaving

Donkere foto met het silhouette van een vrouw in de verte zichtbaar in een lichtgevende driehoek.

De relatie tussen persoonlijkheidsstoornissen en verslaving is complex. Beide zijn geestelijke ziektes die elkaar overlappen en versterken. Het ontwikkelen van een stoornis of verslaving is nooit een keuze en gaat dus niet over karakter en volhouden. Biologische, psychologische en sociale factoren hebben invloed op de kans van het ontwikkelen van een verslaving. Een persoonlijkheidsstoornis kan onderdeel zijn van de onderliggende problematiek die ten grondslag ligt aan verslaving. Met verdovende middelen en verslavend gedrag kun je op de korte termijn de heftige pijn en emoties verzachten en onderdrukken die bij een stoornis horen. Maar op de lange termijn zal dit je situatie alleen maar verergeren omdat een verslaving niet de oplossing is. 

Kenmerken van een verslaving en persoonlijkheidsstoornis

Er zijn overeenkomsten in gedrag als het gaat om verslaving en een persoonlijkheidsstoornis. De meest bekende zijn:

 • Verlies van controle over je emoties en gedrag: je ervaart een grote emotionele instabiliteit en hieruit voortvloeiend impulsief gedrag. Willen gebruiken verandert in obsessief moeten gebruiken.
 • Tolerantie en afhankelijkheid: je lichaam raakt gewend aan de stof en het gedrag. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.
 • Negatieve invloed op je leven: op persoonlijk, sociaal en professioneel vlak ervaar je veel problemen met de daarbij horende negatieve gevolgen.
 • Stoppen lukt niet meer alleen: je blijft doorgaan met je verslavende gedrag, ondanks de bekende negatieve gevolgen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Familiebijeenkomst
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Verschillende persoonlijkheidsstoornissen 

Volgens de DSM, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, zijn er verschillende types stoornissen die zijn onder te verdelen in drie clusters:

 • Cluster A: paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen.
 • Cluster B: borderline, narcistische, theatrale en antisociale persoonlijkheidsstoornissen.
 • Cluster C: ontwijkende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis.

Wanneer je naast een persoonlijkheidsstoornis ook last hebt van een verslaving, dan spreken we van comorbiditeit. Dit kan voor heftige gevolgen zorgen.

Verslavingsgevoelig en persoonlijkheidsproblematiek

Hoe weet je nu of je verslavingsgevoelig bent en last hebt van persoonlijkheidsproblematiek? Hier kom je soms pas achter als je in een bepaalde situatie belandt. Wanneer jij je verhaal deelt met ons team, kijken we samen tijdens een intake naar jouw situatie en waar je onze hulp kunt gebruiken. Vervolgens bepalen we samen hoe we jou op de beste manier kunnen ondersteunen met onze behandeling

Integrale behandeling afgestemd op jou

In onze behandeling sta jij altijd centraal. We werken met een team van professionals en ervaringsdeskundigen die verschillende therapievormen aanbieden op basis van onze werkwijze. Zo zijn ook groepssessies en een familieprogramma onderdeel van een behandeling. Daarnaast bieden we een nazorgtraject aan en laten je pas weer los als jij de controle over je leven terug hebt. 

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Zet de eerste stap: vraag hulp

Het vragen van hulp kan een onmogelijke opgave lijken. Hier hebben wij dan ook veel respect voor. Het kan enorm opluchten om je verhaal te delen en te weten dat je vanaf nu de juiste hulp krijgt om te werken aan jouw herstel. Wacht daarom niet wanneer je weet dat het zo niet langer kan. Bel met ons team en deel je zorgen en vragen over persoonlijkheidsstoornis en verslaving.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over persoonlijkheidsstoornis en verslaving:

Is een verslaving een stoornis?
Wat is het verschil tussen persoonlijkheidsproblematiek en een persoonlijkheidsstoornis?
Heeft een verslaving invloed op een persoonlijkheidsstoornis?
Hoe kun je iemand helpen die te maken heeft met een persoonlijkheidsstoornis en verslaving?