De relatie tussen persoonlijkheidsstoornissen en verslaving is complex. Beide zijn geestelijke ziektes die elkaar overlappen en versterken. Het ontwikkelen van een stoornis of verslaving is nooit een keuze en gaat dus niet over karakter en volhouden. Biologische, psychologische en sociale factoren hebben invloed op de kans van het ontwikkelen van een verslaving. Een persoonlijkheidsstoornis kan onderdeel zijn van de onderliggende problematiek die ten grondslag ligt aan verslaving. Met verdovende middelen en verslavend gedrag kun je op de korte termijn de heftige pijn en emoties verzachten en onderdrukken die bij een stoornis horen. Maar op de lange termijn zal dit je situatie alleen maar verergeren omdat een verslaving niet de oplossing is.
Persoonlijkheidsstoornis en verslaving
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Kenmerken van een verslaving en persoonlijkheidsstoornis
Er zijn overeenkomsten in gedrag als het gaat om verslaving en een persoonlijkheidsstoornis. De meest bekende zijn:
- Verlies van controle over je emoties en gedrag: je ervaart een grote emotionele instabiliteit en hieruit voortvloeiend impulsief gedrag. Willen gebruiken verandert in obsessief moeten gebruiken.
- Tolerantie en afhankelijkheid: je lichaam raakt gewend aan de stof en het gedrag. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.
- Negatieve invloed op je leven: op persoonlijk, sociaal en professioneel vlak ervaar je veel problemen met de daarbij horende negatieve gevolgen.
- Stoppen lukt niet meer alleen: je blijft doorgaan met je verslavende gedrag, ondanks de bekende negatieve gevolgen.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Verschillende persoonlijkheidsstoornissen
Volgens de DSM, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, zijn er verschillende types stoornissen die zijn onder te verdelen in drie clusters:
- Cluster A: paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen.
- Cluster B: borderline, narcistische, theatrale en antisociale persoonlijkheidsstoornissen.
- Cluster C: ontwijkende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis.
Wanneer je naast een persoonlijkheidsstoornis ook last hebt van een verslaving, dan spreken we van comorbiditeit. Dit kan voor heftige gevolgen zorgen.
Verslavingsgevoelig en persoonlijkheidsproblematiek
Hoe weet je nu of je verslavingsgevoelig bent en last hebt van persoonlijkheidsproblematiek? Hier kom je soms pas achter als je in een bepaalde situatie belandt. Wanneer jij je verhaal deelt met ons team, kijken we samen tijdens een intake naar jouw situatie en waar je onze hulp kunt gebruiken. Vervolgens bepalen we samen hoe we jou op de beste manier kunnen ondersteunen met onze behandeling.
Integrale behandeling afgestemd op jou
In onze behandeling sta jij altijd centraal. We werken met een team van professionals en ervaringsdeskundigen die verschillende therapievormen aanbieden op basis van onze werkwijze. Zo zijn ook groepssessies en een familieprogramma onderdeel van een behandeling. Daarnaast bieden we een nazorgtraject aan en laten je pas weer los als jij de controle over je leven terug hebt.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Zet de eerste stap: vraag hulp
Het vragen van hulp kan een onmogelijke opgave lijken. Hier hebben wij dan ook veel respect voor. Het kan enorm opluchten om je verhaal te delen en te weten dat je vanaf nu de juiste hulp krijgt om te werken aan jouw herstel. Wacht daarom niet wanneer je weet dat het zo niet langer kan. Bel met ons team en deel je zorgen en vragen over persoonlijkheidsstoornis en verslaving.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over persoonlijkheidsstoornis en verslaving:
Ja
Een verslaving kan je zien als een stoornis. Het is opgenomen als een subcategorie van "Stofgebruiksstoornissen" in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5e editie). Verslaving is een patroon van ongezond en compulsief gebruik van een substantie of gedrag, waardoor het persoonlijk, sociaal of professioneel functioneren negatief wordt beïnvloed. Het veroorzaakt ook fysieke en psychische afhankelijkheid en het verlies van controle over het gebruik.
Complexe aandoening
Het is belangrijk op te merken dat verslaving een complexe aandoening is die niet alleen verband houdt met persoonlijkheid of karakter, maar ook met biologische, psychologische en sociale factoren. Connection SGGZ biedt jou een op maat gemaakte behandeling aan waarin de onderliggende problematiek en andere factoren worden meegenomen om te werken aan een duurzaam herstel. Bel 040 303 5023 als je meer wilt weten over wat we voor jou kunnen betekenen.
Het begrip "persoonlijkheidsproblematiek" en "persoonlijkheidsstoornis" zijn vergelijkbare termen.
Persoonlijkheidsproblematiek
Persoonlijkheidsproblematiek wordt gebruikt om aan te geven dat er problemen zijn met de manier waarop je jezelf en anderen ervaart en reageert. Dit kan leiden tot moeilijkheden in sociale relaties en je dagelijks functioneren.
Persoonlijkheidsstoornissen
Een persoonlijkheidsstoornis is een medische diagnose die wordt gebruikt om aan te geven dat er aanhoudende problemen zijn met de manier waarop je jezelf en anderen ervaart en hoe je reageert. Deze stoornissen zijn de meest ernstige vormen van persoonlijkheidsproblematiek. Voorbeelden van een persoonlijkheidsstoornis zijn: borderline, narcistische, paranoïde en antisociale stoornissen.
Kort samengevat
Persoonlijkheidsproblematiek is een bredere term die verwijst naar problemen met je persoonlijkheid. Een persoonlijkheidsstoornis is specifieker en verwijst naar ernstige, diagnosticeerbare problemen met de identiteit. Niet iedereen met persoonlijkheidsproblematiek heeft een persoonlijkheidsstoornis.
Behandeling op maat
Het is belangrijk dat je de juiste behandeling krijgt wanneer je deze problematiek of stoornis ervaart. Connection SGGZ biedt jou de juiste ondersteuning als je ook te maken hebt met een verslaving. Bel 040 303 5023 en deel je verhaal met ons team. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt.
Ja
Een verslaving heeft invloed op een persoonlijkheidsstoornis. Het kan het verloop en de symptomen van een persoonlijkheidsstoornis beïnvloeden en verergeren. Aan de andere kant kunnen sommige persoonlijkheidsstoornissen bijdragen aan de ontwikkeling van een verslaving.
Vraag hulp
De relatie tussen verslaving en een persoonlijkheidsstoornis is complex. Het vragen van de juiste hulp is gewenst om te werken aan een duurzaam herstel en meer controle over je leven te krijgen. Bel: 040 303 5023. Ons team vertelt je graag wat zij hierin voor jou kunnen betekenen.
Je kunt de volgende stappen overwegen:
- Luister: laat hem of haar weten dat je er bent om te luisteren en hem of haar te ondersteunen.
- Wees begripvol: probeer te begrijpen wat hij of zij doormaakt.
- Bied steun: denk aan het vinden van de juiste professionele behandeling.
- Stimuleer gezonde activiteiten, zoals sporten of hobby's.
- Behandeling: dit is het belangrijkste.
- Blijf positief: houdt hoop voor herstel.
Herstelproces
Houd er rekening mee dat het herstelproces tijd kost en dat deze aanpak voor iedereen anders kan zijn. Maak jij je zorgen over een dierbare en wil jij graag advies? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren graag naar jouw verhaal en geven je het advies dat je nu nodig hebt. Bel: 040 303 5023.