Er is een sterk verband tussen trauma en verslaving. Je kunt in je leven een trauma meemaken, zoals misbruik, verwaarlozing, oorlog, of een andere vorm van emotioneel of fysiek letsel. Hierdoor kun je een verhoogde kans lopen op het ontwikkelen van een verslaving. Een verslaving is een patroon van gedrag waarbij je verslaafd bent geraakt aan een stof of activiteit en niet meer in staat bent om te stoppen, ondanks de negatieve gevolgen. Dit kan een manier zijn geworden om de pijn en emoties van het trauma te onderdrukken en verzachten. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel waarin de verslaving alleen maar erger wordt en het trauma onopgelost blijft.
Trauma en verslaving
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Jouw ervaring van het trauma
De duur van het trauma, biologische factoren, draagkracht en steun vinden in je directe omgeving, hebben invloed op het effect dat een trauma op je heeft. Je ervaart een trauma op jouw eigen manier. Dit betekent niet dat wanneer je een traumatische gebeurtenis meemaakt, je automatisch te maken krijgt met een verslaving of een PTSS. Een PTSS, post traumatische stress stoornis, ontstaat wanneer herinneringen aan de traumatische gebeurtenis zich aan je blijven opdringen. Er zijn een aantal symptomen waaraan je PTSS kunt herkennen zoals:
- flashbacks
- nachtmerries
- dissociatie
- angstgevoelens
- depressie
- vermijdingsgedrag
- herbeleving van trauma
- onveilig gevoel
- apathisch gevoel
- geheugenverlies
- concentratieproblemen
- paniekaanvallen
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Heftige gevolgen van trauma, PTSS en verslaving
Wanneer je voor alcohol- en drugsmisbruik kiest om aan de symptomen van een trauma en PTSS te ontsnappen, kunnen de gevolgen vaak nog heftiger worden. Dit komt doordat je naast het trauma ook te maken krijgt met de gevolgen van de verslaving. Denk aan lichamelijke of psychische klachten wanneer de alcohol is uitgewerkt, zoals een kater en een neerslachtig gevoel. Ook kun je te maken krijgen met financiële en sociale problemen, zoals schulden en vrienden die geen contact meer met je willen. De verslaving is niet de oplossing, maar houdt de ontstane neerwaartse spiraal in stand.
Hoe verslavingsgevoelig ben jij?
Genetische aanleg, psychologische factoren en je sociale omgeving hebben invloed op jouw verslavingsgevoeligheid. Een trauma kan hierin een grote rol spelen. Want door deze ervaring ontstaan er allerlei chemische processen in je lichaam en geest die onder andere invloed hebben op jouw dopamineniveau. Opioïden, marihuana, alcohol en benzodiazepinen verhogen de aanwezigheid van dopamine in je hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat jij je gelukkig voelt. Hierdoor voel jij je tijdelijk beter en dit is vaak alles wat je wilt om te ontsnappen uit de verschrikkelijke greep waar het trauma je in houdt. Het is dan ook een logische, maar vaak onbewuste keuze om te kiezen voor verdovende middelen of verslavend gedrag zoals gokken, om je leven draaglijker te maken.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Onze holistische behandeling voor jou
Connection SGGZ is gespecialiseerd in het behandelen van onderliggende problematiek zoals een trauma en een verslaving. Soms kan het zo zijn dat je je aanmeldt voor een verslaving en dat je ook last hebt van een verborgen trauma. Dit kan een ervaring zijn waar jij je niet meer bewust van bent of van een situatie die jij nog niet hebt verwerkt. Ons team van specialisten kijkt hierin naar wat jij nodig hebt. Zo kunnen we EMDR inzetten voor het verwerken van jouw trauma. Maar ook andere vormen van therapieën bieden we aan tijdens jouw behandeling waarin jouw duurzame herstel altijd centraal staat.
Zet de eerste stap: vraag hulp
Het belangrijkste is dat jij weet dat je onze hulp kunt krijgen en dat er hoop is voor jouw herstel. Wij weten dat deze eerste stap zetten heel moeilijk kan zijn. Wanneer jij deze eerste stap zet, hebben wij daar heel veel respect voor. Wacht daarom niet en maak een afspraak voor een intake en deel jouw verhaal met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Wij zijn er voor jou wanneer je te maken krijgt met een trauma en verslaving.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over trauma en verslaving:
Trauma is het Griekse woord voor ‘wond’
Trauma is een psychologische reactie op een zeer ingrijpende of bedreigende gebeurtenis, zoals fysiek geweld, seksueel misbruik, oorlog, aardbevingen, of andere natuurrampen. Het kan leiden tot angst, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere emotionele en psychische problemen. Om hiermee om te gaan kun je langzaam een verslaving ontwikkelen aan alcohol, drugs of verslavend gedrag zoals gokken.
Nee
Trauma
Een trauma is een ingrijpende gebeurtenis die iemand meemaakt en die emotionele en fysieke wonden veroorzaakt. Dit kan een auto-ongeluk zijn, een natuurramp, geweldsmisdrijf, oorlogsincident of een andere gebeurtenis die leidt tot angst, verwarring en emotionele problemen.
PTSS
PTSS, posttraumatische stressstoornis, is een aandoening die optreedt na een traumatische gebeurtenis. Deze wordt gekenmerkt door symptomen zoals nachtmerries, flashbacks, emotionele uitbarstingen, concentratieproblemen en angsten. Deze is een ernstige aandoening waarvoor je de juiste persoonlijke behandeling nodig hebt om van te herstellen.
Verslaving
Niet elk trauma leidt tot PTSS, maar iemand die PTSS heeft, heeft altijd een voorafgaand trauma. Connection SGGZ kan je de hulp geven die je nodig hebt wanneer je naast een trauma en PTSS te maken hebt gekregen met een verslaving. Bel: 040 303 5023 en maak een afspraak voor een intake.
Correlatie
Trauma kan bijdragen aan de ontwikkeling van verslaving, omdat mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt soms naar middelen zoeken om hun pijn en angst te verlichten. Dit kan resulteren in het gebruik van drugs, alcohol of andere verslavende stoffen en gedragingen. Aan de andere kant, kunnen verslavingen ook traumatische ervaringen veroorzaken en verergeren.
Persoonlijke hulp
Wanneer je te maken krijgt met een trauma en verslaving is het belangrijk dat je weet dat er hulp voor jou beschikbaar is om te herstellen uit deze situatie. Connection SGGZ is gespecialiseerd in het geven van de juiste persoonlijke hulp die bijdraagt aan jouw duurzame herstel. Heb je hier vragen over? Of maak jij je zorgen over een dierbare? Neem contact met ons op. Bel: 040 303 5023.
Persoonlijk
Er is geen garantie dat je een trauma of verslaving kunt voorkomen, maar er zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om het risico te verminderen:
- vermijd gevaarlijke situaties: probeer activiteiten te vermijden die de kans op letsel of trauma verhogen.
- onderhoud gezonde relaties: houd je relaties met anderen gezond en hecht, om te zorgen voor sociale steun en vermindering van stress.
- zorg voor een gezonde levensstijl: eet gezond, blijf actief en probeer voldoende te slapen om je lichaam en geest in optimale conditie te houden.
- leer hoe je met stress kunt omgaan: stress kan een factor zijn in de ontwikkeling van trauma en verslaving. Zoek manieren om stress te verminderen en positieve coping-vaardigheden aan te leren.
Zoek hulp als je het nodig hebt
Als je het gevoel hebt dat je ondersteuning nodig hebt, aarzel dan niet om onze professionele hulp in te roepen. Connection SGGZ is er voor jou! Bel: 040 303 5023.