Informatie

Verschil tussen een psycholoog en een psychiater

Twee personen tegenover elkaar met tussen hen in en glazen tafel met daarop een mentale gezondheidschecklist.

Deze twee titels kunnen voor verwarring zorgen. Want wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater? Een psychiater is een medisch arts en heeft zich na een studie medicijnen gespecialiseerd in de psychiatrie. Deze is daarmee, in tegenstelling tot een psycholoog, bevoegd om medicijnen voor te schrijven wanneer dit noodzakelijk is. Een psycholoog is universitair opgeleid in de psychologie en kijkt meer naar je gedrag en alles wat jou uniek maakt. Beiden hebben ze echter hetzelfde doel: jou helpen met je psychische klachten en symptomen. Ze vullen elkaar perfect aan en zorgen samen voor een behandeling die helemaal is afgestemd op jouw situatie. 

Onze psychologen en psychiaters zijn er voor jou 

Onze psychologen en psychiaters zijn onderdeel van een multidisciplinair team dat nauw samenwerkt voor jouw herstel van een verslaving. Een verslaving is een ziekte en heeft alle disciplines in ons team nodig voor een succesvolle behandeling. Daarbij is een psychiater meer gefocused op mentale stoornissen en hoe die met een medische behandeling, met of zonder medicijnen, verbeterd kunnen worden. Een psycholoog focust zich meer op het menselijke gedrag en de onderliggende hersenprocessen en hoe deze veranderd kunnen worden. Alle invalshoeken van ons team zijn complementair aan elkaar om zo jouw complete behandelplan op te kunnen stellen.

Binnen ons team zijn de lijnen kort en hierdoor kunnen we snel schakelen. Zo bieden wij een efficiënte en effectieve dienstverlening aan. Naast professionals bestaat ons team ook uit ervaringsdeskundigen. Zij kunnen zich als geen ander verplaatsen in wat jij doormaakt om zo passende begeleiding aan te bieden. 

Jij staat centraal 

De basis en start van jouw weg naar een leven zonder verslaving is een intakegesprek. Deze intake bestaat allereerst uit een gesprek met een psycholoog die alles met je doorneemt. Aansluitend bespreekt de psycholoog met een psychiater jouw situatie. Eventueel stelt de psychiater nog aanvullende vragen om zo jouw behandelplan en behandeldoelen te bepalen. Ook worden hierin de ontwenningsverschijnselen meegenomen waar jij mee te maken kunt krijgen. De psychiater is tijdens jouw behandeling de eindverantwoordelijke. Jouw motivatie om onze adviezen te accepteren is bepalend voor het succes van jouw behandeling. Zo is er een verschil tussen zeggen dat je wilt stoppen met je gebruik en echt stoppen met je gebruik. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Jouw behandeling is maatwerk

Tijdens de intake kijken we samen naar welke behandeling het beste past bij jouw situatie. Jij en alles wat hierbij hoort, zoals je sociale en professionele leven, staan hierin centraal. Zo kan een ambulante behandeling voor jou misschien beter aansluiten dan een behandeling in onze kliniek in Meerlo of Zuid Afrika. Ons uitgangspunt is dat wij jou zorg kunnen bieden zolang jij dit nodig hebt. Deze zorg is maatwerk en hierdoor kunnen wij de duur van je traject verlengen als dit noodzakelijk is. Want we laten je pas weer los als jij weer de baas bent in jouw leven en niet de verslaving. 

Wil je meer weten over ons team?

Wanneer jij contact met ons opneemt, kunnen wij jouw vragen persoonlijk beantwoorden. Zo krijg je een gevoel bij ons team en kunnen wij je eventuele onzekerheden wegnemen. Dit kan je helpen bij het zetten van de eerste stap op de weg naar jouw herstel. Wij weten dat dit moed vraagt, want je bent het vertrouwen in jezelf en de wereld misschien helemaal kwijt. Wij kennen de weg die je gaat lopen als je hulp accepteert en durft toe te geven dat je het niet meer alleen wilt en kunt doen. Neem vandaag nog contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een intake. Ons team luistert naar jouw verhaal en gaat je begeleiden naar een leven zonder verslaving.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Contactformulier - Stel hier jouw vragen

Veelgestelde vragen over het verschil tussen een psycholoog en een psychiater:

Wat is het verschil tussen een psychiater en een psycholoog?
Hoe behandelen een psycholoog en psychiater mij?
Wat mag jij van een psycholoog en psychiater van Connection SGGZ verwachten?
Waar let een psycholoog en psychiater op?