Deze twee titels kunnen voor verwarring zorgen. Want wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater? Een psychiater is een medisch arts en heeft zich na een studie medicijnen gespecialiseerd in de psychiatrie. Deze is daarmee, in tegenstelling tot een psycholoog, bevoegd om medicijnen voor te schrijven wanneer dit noodzakelijk is. Een psycholoog is universitair opgeleid in de psychologie en kijkt meer naar je gedrag en alles wat jou uniek maakt. Beiden hebben ze echter hetzelfde doel: jou helpen met je psychische klachten en symptomen. Ze vullen elkaar perfect aan en zorgen samen voor een behandeling die helemaal is afgestemd op jouw situatie.
Verschil tussen een psycholoog en een psychiater
Onze psychologen en psychiaters zijn er voor jou
Onze psychologen en psychiaters zijn onderdeel van een multidisciplinair team dat nauw samenwerkt voor jouw herstel van een verslaving. Een verslaving is een ziekte en heeft alle disciplines in ons team nodig voor een succesvolle behandeling. Daarbij is een psychiater meer gefocused op mentale stoornissen en hoe die met een medische behandeling, met of zonder medicijnen, verbeterd kunnen worden. Een psycholoog focust zich meer op het menselijke gedrag en de onderliggende hersenprocessen en hoe deze veranderd kunnen worden. Alle invalshoeken van ons team zijn complementair aan elkaar om zo jouw complete behandelplan op te kunnen stellen.
Binnen ons team zijn de lijnen kort en hierdoor kunnen we snel schakelen. Zo bieden wij een efficiënte en effectieve dienstverlening aan. Naast professionals bestaat ons team ook uit ervaringsdeskundigen. Zij kunnen zich als geen ander verplaatsen in wat jij doormaakt om zo passende begeleiding aan te bieden.
Jij staat centraal
De basis en start van jouw weg naar een leven zonder verslaving is een intakegesprek. Deze intake bestaat allereerst uit een gesprek met een psycholoog die alles met je doorneemt. Aansluitend bespreekt de psycholoog met een psychiater jouw situatie. Eventueel stelt de psychiater nog aanvullende vragen om zo jouw behandelplan en behandeldoelen te bepalen. Ook worden hierin de ontwenningsverschijnselen meegenomen waar jij mee te maken kunt krijgen. De psychiater is tijdens jouw behandeling de eindverantwoordelijke. Jouw motivatie om onze adviezen te accepteren is bepalend voor het succes van jouw behandeling. Zo is er een verschil tussen zeggen dat je wilt stoppen met je gebruik en echt stoppen met je gebruik.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Jouw behandeling is maatwerk
Tijdens de intake kijken we samen naar welke behandeling het beste past bij jouw situatie. Jij en alles wat hierbij hoort, zoals je sociale en professionele leven, staan hierin centraal. Zo kan een ambulante behandeling voor jou misschien beter aansluiten dan een behandeling in onze kliniek in Meerlo of Zuid Afrika. Ons uitgangspunt is dat wij jou zorg kunnen bieden zolang jij dit nodig hebt. Deze zorg is maatwerk en hierdoor kunnen wij de duur van je traject verlengen als dit noodzakelijk is. Want we laten je pas weer los als jij weer de baas bent in jouw leven en niet de verslaving.
Wil je meer weten over ons team?
Wanneer jij contact met ons opneemt, kunnen wij jouw vragen persoonlijk beantwoorden. Zo krijg je een gevoel bij ons team en kunnen wij je eventuele onzekerheden wegnemen. Dit kan je helpen bij het zetten van de eerste stap op de weg naar jouw herstel. Wij weten dat dit moed vraagt, want je bent het vertrouwen in jezelf en de wereld misschien helemaal kwijt. Wij kennen de weg die je gaat lopen als je hulp accepteert en durft toe te geven dat je het niet meer alleen wilt en kunt doen. Neem vandaag nog contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een intake. Ons team luistert naar jouw verhaal en gaat je begeleiden naar een leven zonder verslaving.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Contactformulier - Stel hier jouw vragen
Veelgestelde vragen over het verschil tussen een psycholoog en een psychiater:
Psychiater
Dit is een arts die zich heeft gespecialiseerd in psychiatrie. Deze kijkt vooral naar mentale stoornissen en hoe dit met een medische behandeling, vaak met medicatie, verbeterd kan worden.
Psycholoog
Een psycholoog is universitair opgeleid in de psychologie. Deze kijkt meer naar de gedragingen, gevoelens, gedachten en de algehele geestelijke gezondheid van de mens.
Teamwork
Beide disciplines zijn noodzakelijk om een succesvol behandelplan op te stellen. In ons team zijn de lijntjes kort, waardoor we snel kunnen schakelen. De psychiater is eindverantwoordelijke tijdens jouw gehele behandeling. Heb jij hierover nog vragen? Neem dan contact op met Connection SGGZ.
Intake
Tijdens een intake bepalen de psycholoog en psychiater samen jouw behandelplan en behandeldoelen.
Behandeling
Vervolgens bestaat een behandeling door een psycholoog en psychiater uit gesprekken. Hierbij mag een psychiater medicijnen voorschrijven als dit noodzakelijk is voor jouw herstel.
Maatwerk
De zorg die Connection SGGZ biedt, is altijd maatwerk. Zo is ieder traject helemaal afgestemd op jou. Want misschien sluit een ambulante behandeling beter aan bij jouw situatie dan een behandeling in onze kliniek in Meerlo of Zuid Afrika. Ook kunnen wij ieder traject verlengen als dit noodzakelijk is.
Maatwerk
Een psycholoog en psychiater hebben maar één doel: zorgen dat jij herstelt van de ziekte verslaving. Zodat jij weer de baas bent in je leven en niet de verslaving.
Optimale zorg voor jou
Hiervoor mag jij de beste hulp verwachten. Deze bestaat uit een behandelplan waarin een ambulante behandeling mogelijk is. Soms is echter een opname in onze kliniek in Meerlo of Zuid Afrika beter. Alle zorg die wij bieden is maatwerk en kan worden verlengd als jij dit nodig hebt.
Jouw motivatie
Wij verwachten van jou dat jij gemotiveerd bent om te worden geholpen. Dit is doorslaggevend voor het succes van jouw behandeling. Wil jij gebruik maken van onze hulp? Neem dan contact op met Connection SGGZ.
Verschillende invalshoeken
Een psychiater bekijkt jouw ziekte, de verslaving, door een medische bril. Zo stelt deze mentale stoornissen vast zoals een angststoornis, depressie of een bipolaire stoornis. Hiervoor mag deze arts medicijnen voorschrijven. Een psycholoog kijkt vooral tijdens jullie gesprekken naar je lichaamstaal, gedrag en emoties. Daarnaast neemt deze hierin ook je persoonlijkheid, je familie- werk- en andere relaties, je ervaringen en je verleden mee. Zowel de psycholoog als de psychiater beoordelen dit op basis van hun expertise en kunnen zo een complementair behandelplan samenstellen.