• Informatie
  • Verslaving en jongeren

    Jonge jongen op een houten bankje buiten die met zijn hoofd in zijn handen zit wegens verslaving.

    Stoppen met gamen lukt niet meer. Te veel blowen om maar niet te hoeven denken aan problemen. Raar aangekeken worden als je geen pilletje pakt op een festival en daarom neem je er toch maar een paar. Er niet bij horen als je niet flink bier hijst tijdens het stappen. Het zijn maar een paar situaties waar jongeren mee te maken kunnen krijgen en waardoor een verslaving zich langzaam kan gaan ontwikkelen. Verslaving en jongeren zijn een slechte combinatie, zien wij in de praktijk. De ontwikkeling van onder andere de hersenen is nog volop aan de gang. Een verslaving bij jongeren aan drugs, gamen of alcohol heeft hier een slechte invloed op. Maak jij je zorgen om jezelf of een dierbare jongere? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen de hulp bieden die nodig is.

    De meest voorkomende verslavingen bij jongeren

    Zo kan ‘willen gamen’ langzaam veranderen in ‘moeten gamen’. Ook zien we dat een gameverslaving bij jongeren soms samen gaat met het gebruiken van drugs om zo langer te kunnen doorgaan. Een alcoholverslaving onder jongeren kan zich snel ontwikkelen waardoor er een afhankelijkheid ontstaat die zorgt voor heftige gevolgen. Heb jij vragen over verslaving bij jongeren? Stel ze aan ons team. Zij beantwoorden deze graag voor jou. 

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Heb je hulp nodig?

    Waarom raken jongeren verslaafd?

    Even een shotje achterover slaan of een blowtje doen. Het hoort er bij als je jong bent. Maar wat als dit een gewoonte wordt, omdat je niet kunt omgaan met je eenzaamheid of je negatieve zelfbeeld. Of je merkt dat je minder last hebt van je ADHD, ADD of autisme als je gebruikt. Redenen waar je als jongere extra gevoelig voor kunt zijn, waardoor je langzaam de controle kwijt kunt raken als het om alcohol, drugs, cannabis of gamen gaat. Wat als jij niet meer zonder kunt? Dan is de kans aanwezig dat jij afhankelijk bent geworden en je professionele hulp nodig hebt om te herstellen van een verslaving. Verschillende problemen kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van een drugsverslaving bij jongeren. Bij Connection SGGZ hebben wij ervaring met verslavingsproblematiek en kunnen wij de hulp bieden die nodig is om duurzaam te herstellen.

    De gevolgen van een verslaving bij jongeren op de ontwikkeling van de hersenen

    Je hersenen zijn pas volledig biologisch volgroeid als je 25 jaar bent. Dit houdt in dat tot die tijd iedere vorm van drugsgebruik of ongezond gedrag een negatieve invloed heeft op deze ontwikkeling. Zo sterven hersencellen af wanneer je alcohol drinkt en dit proces is onomkeerbaar. De overheid adviseert jongeren hierover met de campagne nix18. Ook ongezond gedrag, zoals overmatig gamen, zorgt voor negatieve gevolgen. Denk hierbij aan concentratie- of slaapproblemen. Wat vervolgens weer kan zorgen voor vermoeidheid en depressieve gevoelens. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal die voor jongeren moeilijker zelf is te doorbreken.

    Ik wil advies

    "Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

    Wat levert stoppen op

    Vaak ben je als jongere niet gevoelig voor de opmerkingen van ouders of verzorgers. Je bent jong en jij weet het gewoon beter. Maar wat levert stoppen en hulp vragen je op:

    • leren omgaan met je problemen
    • je verslavingsgevoeligheid een plek geven in je leven
    • zelfvertrouwen opbouwen
    • de baas weer zijn in jouw leven en niet de drugs of de game
    • waarderen van alles wat goed is in je leven
    • genieten 

    Het moment waarop je bepaalt dat het zo niet langer kan, is voor iedereen verschillend. Bij jongeren kan het soms urgenter zijn. Twijfel jij over jouw gebruik of ongezond gedrag? Bel met ons team en deel je zorgen.

    Een leven zonder verslaving bij jongeren

    Drugsgebruik onder de jeugd zorgt voor veel problemen, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk gebied. De laagdrempeligheid om te kunnen gebruiken heeft hier veel invloed op. Bij Connection SGGZ bieden wij jou op een laagdrempelige manier hulp aan om duurzaam te herstellen van een verslaving. Wij weten uit ervaring dat de eerste stap zetten onmogelijk lijkt. Wij weten ook dat een leven zonder verslaving bestaat. Wacht niet en bel vandaag voor het maken van een afspraak voor een intake.

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

    Veel gestelde vragen over verslaving en jongeren:

    Hoe herken je een verslaving bij jongeren?
    Wat zijn de gevolgen van een verslaving bij jongeren?
    Hoe ziet een behandeling van een verslaving bij jongeren eruit?
    Hoe ga je om met een verslaving bij jongeren?