Social media-verslaving en behandeling

Achteraanzicht van een vrouw in een geruiten shirt die naar de zonsondergang kijkt en met de rug naar de kijker toe staat.

Dagelijks loggen miljarden mensen in op Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Snapchat en Twitter. De meesten kunnen allang niet meer zonder. Even je berichten en likes checken op je telefoon lijkt onmisbaar om de dag door te komen. De social media-platformen zijn zo gemaakt, dat je blijft hangen en continu doorklikt naar andere berichten of foto’s. Voor je het weet ben je zo weer een half uur verder en als het echt uit de hand loopt, heb je te maken met een serieuze social media-verslaving. Je kan het vergelijken met drugsgebruik: het is een manier om je te verdoven en te ontsnappen aan de realiteit. Het zoeken naar informatie en het uiteindelijk vinden van dat ene leuke filmpje of bericht, geven je een voldaan gevoel. Net als de likes die je binnenkrijgt op je laatste post. Dat willen je hersenen altijd wel ervaren!

Altijd zichtbaar en online

Door de introductie van de smartphone brengen we steeds meer tijd online door. We scrollen, chatten, liken en delen heel wat af met elkaar. Hiermee wordt onbewust direct ingespeeld op de basisbehoeften van ieder mens: je wilt erbij horen en je wilt genoeg zijn. Wanneer je even niet zo lekker in je vel zit en je gevoelig bent voor de bevestiging van een ander, dan kan een verslaving aan Facebook, Instagram, TikTok of YouTube zich langzaam ontwikkelen. 

Want in hoeverre beheerst social media jouw leven? Krijg je er een goed gevoel van of word je er juist onrustig van als binnenkomende berichten even moeten wachten, omdat je ze op dat moment niet kunt openen? Ben je bang om iets te missen op Instagram of Twitter? Als social media meer en meer je dagelijkse leven beheerst, raden we je aan om hulp te zoeken. Praat erover met familie, vrienden of bel met ons team voor advies als je bang bent om niet serieus genomen te worden. Samen kijken we naar een oplossing, zodat social media weer bijzaak wordt in jouw leven.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Marketing en strategieën die je verslaafd willen houden

Achter Facebook, Instagram, TikTok, Twitter en Youtube zitten marketing teams die strategieën toepassen om je verslaafd te houden. Ons menselijk brein geniet namelijk van de onvoorspelbare beloningen die het krijgt in de vorm van likes of retweets. Ook zorgen de felle kleurtjes en pushberichten ervoor dat je continu meer wilt. Daarnaast voedt het ons natuurlijke verlangen naar sociale bevestiging en onze drang naar competitie. Want wie heeft de meeste likes, volgers en retweets? En tenslotte laat het ons geloven dat we zo vriendschappen ontwikkelen. Je zou het geniaal kunnen noemen of gevaarlijk misleidend. Want het gebeurt regelmatig dat Facebook, Instagram of Youtube je een ideaalbeeld laten zien dat in de echte wereld niet bestaat. Want het onderscheid tussen waarheid en nep zie je vaak niet direct in een bericht of filmpje. Zo kan social media je van alles laten geloven.

Vraag jij je af of je verslaafd bent aan Youtube, Instagram of Twitter?

Herken jij jezelf in onderstaande symptomen: 

 • Stoppen met social media lukt niet.
 • Je kunt het gebruik maar moeilijk beheersen; zelfs onder werktijd of tijdens het autorijden check je nog jouw Facebook-pagina of Instragram-likes.
 • Als je niet bezig bent met sociale media, voel je een gemis. Het verlangen overheerst om weer online te zijn.
 • Je (echte) sociale leven gaat lijden onder social media-gebruik, je spreekt steeds minder vaak af met vrienden en familie.
 • Je verwaarloost ander zaken, zoals werk en school, maar ook het huishouden.
 • Een of twee uur per dag je social media checken is niet meer genoeg, je wilt de hele dag online zijn. Dit kan tot ver in de nacht doorgaan, met slaaptekort als gevolg.
 • Vrienden of familie zeggen dat je te vaak op Facebook, Instagram, Youtube, TikTok of Twitter zit.
 • Je denkt regelmatig aan social media als je niet online bent.
 • Boos of geïrriteerd reageren wanneer iemand je confronteert met je social media-gedrag.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

De gevolgen van een social media-verslaving

Wanneer je altijd maar online wilt zijn en je het echte leven steeds minder interessant gaat vinden, kun je van een verslaving spreken. De gevolgen hiervan kunnen leiden tot problemen op je werk of school, slaaptekort, concentratieproblemen, het verliezen van sociale contacten en het verwaarlozen van je dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast zien we vaak dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen, omdat likes en updates veel belangrijker zijn geworden dan bijvoorbeeld goed eten of sporten. Voldoe je niet aan het perfecte plaatje en voel jij je onzeker? Dan kan het continu vergelijken op Instagram of Facebook zorgen dat jij je juist steeds eenzamer gaat voelen en kunnen zich depressieve gevoelens gaan ontwikkelen. Heb jij vragen over jouw social media gedrag? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren graag naar jouw verhaal. 

Zet de eerste stap bij een social media-verslaving

Kom je er niet uit en blijft de constante drang om social media te checken aanwezig? Neem dan contact op met Connection SGGZ. Ook al is deze vorm van verslaving vrij nieuw, onze specialisten kunnen je helpen bij het oppakken van een leven dat niet meer in het teken staat van het bijhouden van jouw social media-accounts.

Contactformulier

Veelgestelde vragen over social media verslaving:

Wat is een social media verslaving?
Wanneer ben je verslaafd aan social media?
Ben ik verslaafd aan social media? Stel hier je vragen: 040 303 5023
Wat zijn de gevolgen van een social media verslaving?