Dagelijks loggen miljarden mensen in op Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Snapchat en Twitter. De meesten kunnen allang niet meer zonder. Even je berichten en likes checken op je telefoon lijkt onmisbaar om de dag door te komen. De social media-platformen zijn zo gemaakt, dat je blijft hangen en continu doorklikt naar andere berichten of foto’s. Voor je het weet ben je zo weer een half uur verder en als het echt uit de hand loopt, heb je te maken met een serieuze social media-verslaving. Je kan het vergelijken met drugsgebruik: het is een manier om je te verdoven en te ontsnappen aan de realiteit. Het zoeken naar informatie en het uiteindelijk vinden van dat ene leuke filmpje of bericht, geven je een voldaan gevoel. Net als de likes die je binnenkrijgt op je laatste post. Dat willen je hersenen altijd wel ervaren!
Social media-verslaving en behandeling
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Altijd zichtbaar en online
Door de introductie van de smartphone brengen we steeds meer tijd online door. We scrollen, chatten, liken en delen heel wat af met elkaar. Hiermee wordt onbewust direct ingespeeld op de basisbehoeften van ieder mens: je wilt erbij horen en je wilt genoeg zijn. Wanneer je even niet zo lekker in je vel zit en je gevoelig bent voor de bevestiging van een ander, dan kan een verslaving aan Facebook, Instagram, TikTok of YouTube zich langzaam ontwikkelen.
Want in hoeverre beheerst social media jouw leven? Krijg je er een goed gevoel van of word je er juist onrustig van als binnenkomende berichten even moeten wachten, omdat je ze op dat moment niet kunt openen? Ben je bang om iets te missen op Instagram of Twitter? Als social media meer en meer je dagelijkse leven beheerst, raden we je aan om hulp te zoeken. Praat erover met familie, vrienden of bel met ons team voor advies als je bang bent om niet serieus genomen te worden. Samen kijken we naar een oplossing, zodat social media weer bijzaak wordt in jouw leven.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Marketing en strategieën die je verslaafd willen houden
Achter Facebook, Instagram, TikTok, Twitter en Youtube zitten marketing teams die strategieën toepassen om je verslaafd te houden. Ons menselijk brein geniet namelijk van de onvoorspelbare beloningen die het krijgt in de vorm van likes of retweets. Ook zorgen de felle kleurtjes en pushberichten ervoor dat je continu meer wilt. Daarnaast voedt het ons natuurlijke verlangen naar sociale bevestiging en onze drang naar competitie. Want wie heeft de meeste likes, volgers en retweets? En tenslotte laat het ons geloven dat we zo vriendschappen ontwikkelen. Je zou het geniaal kunnen noemen of gevaarlijk misleidend. Want het gebeurt regelmatig dat Facebook, Instagram of Youtube je een ideaalbeeld laten zien dat in de echte wereld niet bestaat. Want het onderscheid tussen waarheid en nep zie je vaak niet direct in een bericht of filmpje. Zo kan social media je van alles laten geloven.
Vraag jij je af of je verslaafd bent aan Youtube, Instagram of Twitter?
Herken jij jezelf in onderstaande symptomen:
- Stoppen met social media lukt niet.
- Je kunt het gebruik maar moeilijk beheersen; zelfs onder werktijd of tijdens het autorijden check je nog jouw Facebook-pagina of Instragram-likes.
- Als je niet bezig bent met sociale media, voel je een gemis. Het verlangen overheerst om weer online te zijn.
- Je (echte) sociale leven gaat lijden onder social media-gebruik, je spreekt steeds minder vaak af met vrienden en familie.
- Je verwaarloost ander zaken, zoals werk en school, maar ook het huishouden.
- Een of twee uur per dag je social media checken is niet meer genoeg, je wilt de hele dag online zijn. Dit kan tot ver in de nacht doorgaan, met slaaptekort als gevolg.
- Vrienden of familie zeggen dat je te vaak op Facebook, Instagram, Youtube, TikTok of Twitter zit.
- Je denkt regelmatig aan social media als je niet online bent.
- Boos of geïrriteerd reageren wanneer iemand je confronteert met je social media-gedrag.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
De gevolgen van een social media-verslaving
Wanneer je altijd maar online wilt zijn en je het echte leven steeds minder interessant gaat vinden, kun je van een verslaving spreken. De gevolgen hiervan kunnen leiden tot problemen op je werk of school, slaaptekort, concentratieproblemen, het verliezen van sociale contacten en het verwaarlozen van je dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast zien we vaak dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen, omdat likes en updates veel belangrijker zijn geworden dan bijvoorbeeld goed eten of sporten. Voldoe je niet aan het perfecte plaatje en voel jij je onzeker? Dan kan het continu vergelijken op Instagram of Facebook zorgen dat jij je juist steeds eenzamer gaat voelen en kunnen zich depressieve gevoelens gaan ontwikkelen. Heb jij vragen over jouw social media gedrag? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren graag naar jouw verhaal.
Zet de eerste stap bij een social media-verslaving
Kom je er niet uit en blijft de constante drang om social media te checken aanwezig? Neem dan contact op met Connection SGGZ. Ook al is deze vorm van verslaving vrij nieuw, onze specialisten kunnen je helpen bij het oppakken van een leven dat niet meer in het teken staat van het bijhouden van jouw social media-accounts.
Contactformulier
Veelgestelde vragen over social media verslaving:
Serieuze verslaving
Veel mensen denken dat je alleen verslaafd kan raken aan drank of drugs. Een social media verslaving is echter ook een échte verslaving die ernstige gevolgen kan hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van iemand.
Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een social media verslaving. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan. Heb jij vragen over jouw social media gedrag? Neem vandaag nog contact met ons op en wij luisteren naar jouw verhaal.
Obsessie
Wanneer willen langzaam verandert in moeten, dan kan het zijn dat je een verslaving aan het ontwikkelen bent. Het obsessief bezig zijn met social media zorgt dat je afhankelijk bent geworden van het gevoel dat het je geeft.
Aantal uren per dag
Bij de ene persoon kan er al een afhankelijkheid ontstaan na 3 uur per dag op social media aanwezig zijn. Voor de ander kan 5 uur per dag normaal zijn en geen invloed hebben op het dagelijkse leven. Er is daarom niet één antwoord op de vraag te geven, bij hoeveel uren per dag op social media je verslaafd kunt raken. Heb jij vragen over jouw social media gedrag? Stel ze aan ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal en geven je graag de antwoorden die jij nodig hebt.
Ja of nee?
Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend. Zo kan de ene persoon compleet afhankelijk zijn van social media door er 3 uur per dag mee bezig te zijn. Terwijl een ander 5 uur per dag aanwezig is op social media en geen verslavend gedrag vertoond. Wanneer je dagelijks negatieve gevolgen ervaart door je social media gedrag, dan kan het zijn dat je een verslaving aan het ontwikkelen bent.
Deel je zorgen
Maak jij je zorgen over jouw social media gedrag? Deel deze dan met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040 303 5023.
Isolement
Obsessief bezig zijn met social media kan leiden tot:
- problemen op je werk of school
- slaapproblemen
- concentratieproblemen
- het kwijtraken van echte sociale contacten
- verwaarlozen van je dagelijkse routine
- slecht eetpatroon ontwikkelen
- niet of nauwelijks meer bewegen of sporten
- ontwikkelen van neerslachtige gevoelens
Controle kwijt
Heb jij het gevoel dat je de controle over je social media gedrag bent kwijtgeraakt? En kun je aan niets anders meer denken dan Instagram of Facebook? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij staan voor je klaar: 040 303 5023.