Out gaan is het compleet verliezen van je bewustzijn doordat je een te hoge dosis alcohol of drugs hebt gebruikt. Je reageert niet meer op prikkels van buitenaf, zoals aanspreken, schudden en zelfs pijn. Je bent als het ware in een comateuze situatie terecht gekomen waarin vitale lichaamsfuncties er zelfs mee kunnen ophouden. Want je hersenen krijgen geen zuurstof meer en vallen uit, waardoor je out gaat. Hierdoor kun jij je van deze situatie vaak niets meer herinneren. Heb jij last van out gaan en de gevolgen die hierbij horen? Weet dan dat Connection SGGZ er is om jou te ondersteunen wanneer je de controle over jouw drugs- en alcoholgebruik bent kwijtgeraakt.
Out gaan
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Het verschil tussen een black out, slapen en out gaan
Sommige mensen verwarren out gaan met slapen. Want zo kan out gaan door drugs eruit zien, alsof je gewoon slaapt. Maar bij out gaan reageer je niet meer op pijnprikkels. Terwijl je direct wakker schiet als iemand in je oor schreeuwt wanneer je slaapt. Ook zit er een groot verschil tussen out gaan en een black out. Bij deze laatste kun jij je een bepaalde periode niet meer herinneren. De drugs of alcohol hebben de werking van je geheugen verstoord. Je slaat hierdoor herinneringen in je kortetermijngeheugen niet op en je hebt last van een tijdelijke geheugenstoornis. Dit is iets anders dan out gaan, waarbij jij je bewustzijn compleet verliest.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Risico’s van out gaan waar je rekening mee moet houden
In de beginfase van out gaan kun jij je geïrriteerd en verward voelen. Je kunt onbewuste bewegingen maken en zelfs last krijgen van stuiptrekkingen. In deze fase kun je nog wel reageren op prikkels van buitenaf, vervolgens zul je vaak snel je bewustzijn verliezen. Dit kun je vergelijken met onder narcose gaan. Alleen wordt je in een ziekenhuis gemonitord en krijg je extra zuurstof toegediend. Ga je out door drugs of alcohol dan loop je een groot risico op onderkoeling, orgaanschade, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een coma. Daarnaast kun je bij out gaan ook stikken in je eigen tong of braaksel.
Riskante combinaties van drugs en drank
Wanneer je verschillende drugs door elkaar hebt gebruikt, kan dit zorgen voor een riskante situatie. Vaak ben jij je dan niet meer bewust van de hoeveelheden drugs die je hebt genomen. Zo kan de stimulerende werking van cocaïne er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij niet merkt hoeveel alcohol je lijf aan kan. Met als gevolg dat je kunt out gaan omdat de uitwerking van drugs op elkaar onvoorspelbaar is. Deze verschillen namelijk per persoon, situatie en combinatie van drugs.
Heb je hulp nodig?
Iemand gaat out, wat kun jij doen?
De juiste eerste hulp bij out gaan door drank of drugs kan een leven redden. De belangrijkste eerste stappen zijn:
- Controleer of de persoon bij kennis is en ademhaalt.
- Bel 112 of laat iemand anders dit doen.
- Leg de persoon in de stabiele zijligging.
- Zorg dat de temperatuur van de persoon stabiel blijft.
Zorg in deze situatie ook voor je eigen veiligheid en negeer eventuele discussies. Het is belangrijk dat jij je concentreert op bovenstaande stappen. En dat je niet luistert naar het advies om 112 niet te bellen vanwege politie of ouders die boos kunnen worden. Deel met het ambulancepersoneel alle informatie die je hebt, zoals het type drugs dat is genomen. Probeer de patiënt niet overeind te zetten en geef hem geen drinken.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Blijvende schade aan je lijf en hersenen
Bijkomen na out gaan kan soms wel 3 tot 4 uur duren. In ernstige gevallen kan out gaan zelfs leiden tot een ademstilstand, doordat bepaalde delen van je hersenen zo verdoofd zijn dat de functie van ademhalen helemaal uitvalt. Zuurstof is essentieel voor jouw hersenen. Krijgen ze die niet, dan loop je een groot risico op blijvende hersenschade. Dit kan leiden tot een coma, hersendood en neurologische uitval, zoals spasticiteit, epilepsie, spraakproblemen en ruggenmergbeschadiging. Daarnaast ben je erg kwetsbaar in deze situatie en kun je ook schade oplopen aan je lijf door jezelf te bezeren als je valt. Als er niemand in je buurt is om je te helpen, kan out gaan heel gevaarlijk aflopen.
Is er meer aan de hand?
Heb je het gevoel dat je de controle over jouw alcohol- en drugsgebruik bent kwijtgeraakt? Is out gaan door drank of drugs meer regel dan uitzondering geworden? Alleen jij weet het antwoord op deze vragen. Soms kan het fijn zijn om je verhaal te delen als je hier last van hebt. Zo kan er onderliggende problematiek ten grondslag liggen aan de reden waarom je zoveel gebruikt, zoals eenzaamheid of depressieve gevoelens. Weet dan dat wij graag naar jouw verhaal luisteren en je kunnen begeleiden naar een leven zonder drugs. Neem contact met ons op als jij je zorgen maakt over out gaan.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over out gaan:
Ja
Omdat er een zuurstofgebrek in je hersenen ontstaat ga je out. Hierdoor wordt je ademhaling verstoord en raak je bewusteloos. Dit kan blijvende hersenschade veroorzaken met een coma en zelfs dood tot gevolg.
Ben jij de controle kwijt?
Gebruik jij te vaak te veel alcohol of drugs waardoor je out gaat? Heb je hier geen controle meer over? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met de vicieuze cirkel van een verslaving. Connection SGGZ is gespecialiseerd in verslavingszorg en kan je de ondersteuning bieden die je nodig hebt wanneer je vaak in deze situatie belandt. Bel: 040 303 5023 en deel je zorgen met ons.
Ja
Een inkopper, maar door niet te veel drugs en drank te gebruiken, kunnen situaties worden voorkomen waarin je out gaat. Wat is dan te veel? Dit is voor iedereen anders en verschilt zelfs per situatie. Zo kun jij de ene dag prima tegen alcohol en de volgende dag valt het direct fout.
Stoppen met gebruiken
Wanneer je te veel alcohol drinkt en drugs gebruikt, kun je buiten bewustzijn raken: out gaan. Overkomt dit je vaak en wil jij ermee stoppen, maar lukt dat niet alleen? Neem dan contact met ons op. Ons team van ervaringsdeskundigen en professionals staat klaar voor jou om je te begeleiden naar een leven zonder verslaving.
Nee
Een black out is een tijdelijke geheugenstoornis. Dit houdt in dat je kortetermijnherinneringen niet worden opgeslagen in je langetermijngeheugen. Oftewel: je kan je niet meer herinneren wat je bijvoorbeeld de avond ervoor hebt gezegd of gedaan. Wanneer je out gaat, raak je compleet buiten bewustzijn, waardoor je niet meer kunt praten of bewegen. Want je hersenen vallen compleet uit door een zuurstoftekort. Hierdoor kun je in een zeer gevaarlijke situatie terechtkomen, zoals een coma of stikken in je eigen tong of braaksel.
Meer vragen?
Heb jij nog meer vragen over out gaan, black outs of drugs- en drankgebruik? Neem dan contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij beantwoorden deze graag voor jou. Bel: 040 303 5023.
Op een rijtje:
- zuurstoftekort in je hersenen
- onderkoeld of oververhit raken van je lichaam
- schade aan je organen
- blijvende hersenschade
- ademhalingsproblemen
- coma
- stikken in je eigen tong of braaksel
Niet te onderschatten
Dit zijn risico’s waar je rekening mee moet houden als je out gaat en waar je vaak niet bij stilstaat op het moment dat je drugs of drank gebruikt. Herstellen van de gevolgen kan soms lang duren. In sommige gevallen kunnen de gevolgen blijvend zijn. Heb jij hulp nodig om je drugs- en drankgebruik onder controle te krijgen? Neem dan contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je de begeleiding geven die je nu nodig hebt.