Wat zijn drugs?

Vastgebonden handen die verschillende soorten drugs vasthouden op een achtergrond van houten planken.

Drugs zijn middelen met daarin psychoactieve stoffen die je hersenen prikkelen. Al sinds mensenheugenis worden deze chemische stoffen gebruikt om het leven mooier te maken. Ze zijn daarom ook niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Wat zijn drugs? Alcohol en tabak zijn de meest gebruikte drugs in Nederland; deze zijn legaal. Van de illegale drugs is cannabis, verzamelnaam van hasj en wiet, de meest bekende. De diverse soorten hebben allemaal verschillende effecten. Wat ze gemeen hebben, is hun verslavende werking met alle gevolgen die hierbij horen.

Wat doen drugs met je?

Oorspronkelijk zijn drugs ontstaan uit de natuur en ontdekt door de mens als medicijn. Hieruit zijn steeds meer chemische varianten bedacht en ontstaan, zoals verschillende soorten hard- en softdrugs. Drugs hebben invloed op je centrale zenuwstelsel en de neurotransmitters serotonine en dopamine. Hierdoor beïnvloeden ze jouw gevoelens, zintuigen en bewustzijn. In deze tekst beschrijven we drugs die je voor je plezier gebruikt, om je beter te voelen en in een roes te komen. Helaas  zien we steeds vaker dat hier ook bepaalde medicijnen voor worden gebruikt.

We kunnen de effecten van drugs onderverdelen in drie categorieën:

  • oppeppend; speed, cocaïne en crystal meth.
  • ontspannend en verdoven; alcohol, cannabis en opiaten.
  • bewustzijnsverruimend; ketamine, paddo’s, LSD en andere tripmiddelen.

Er zijn ook middelen die voor meerdere effecten zorgen, zoals cannabis of XTC. Denk jij dat jij verslaafd bent aan het gevoel? Deel dan je verhaal met onze ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Drugs kunnen afhankelijk maken

Dit houdt in dat willen gebruiken langzaam verandert in moeten gebruiken. Zo kun je compleet afhankelijk worden van het middel. Want je wil steeds vaker de roes ervaren die het je geeft. Wanneer je steeds meer gaat gebruiken, bouwt je lichaam een tolerantie op. Je hebt dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Dit kan zorgen dat je niet kan stoppen met drugs, met alle risico’s die hierbij komen kijken. Bij Connection SGGZ bieden wij jou professionele hulp aan bij een verslaving. Zo is herstellen van een verslaving wel degelijk mogelijk. Heb jij vragen over jouw gebruik? Stel ze aan ons team. Zij beantwoorden ze graag.

Verslaving is geen bewuste keuze

In onze kliniek zien we vaak dat mensen niet op de hoogte zijn van de heftige verslavende werking van bepaalde middelen. Denk hierbij aan alcohol of cannabis. Maar ook kan je nieuwe soorten designerdrugs worden aangeboden op een feestje, als ‘legale drugs’. Je denkt dan misschien dat dit niet veel kwaad kan. Helaas zien we in de praktijk dat dit heftige gevolgen kan hebben. Het kan ervoor zorgen dat het je niet meer lukt om normaal zonder het middel te functioneren. Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Daarom is het belangrijk om je verhaal over je gebruik te delen. Zo kunnen wij je begeleiden naar een leven waarin jij weer centraal staat en niet de verslaving.

Ben jij de controle kwijt over jouw gebruik?

Voor iedereen is het antwoord hierop anders. Alleen jij kan hierop een eerlijk antwoord geven voor jezelf. Misschien hebben mensen in je omgeving wel gezegd dat je de controle bent kwijtgeraakt over je alcoholgebruik. Zolang jij dit anders ziet, is de verslaving vaak nog de baas. Het vraagt moed om eerlijk te zijn naar jezelf. Wat is er gebeurd? Hoe heeft het zover kunnen komen? Wanneer je contact met ons opneemt, bespreken we samen in een intake hoe wij je kunnen helpen. We leggen uit hoe een behandeling eruit ziet en wat je van ons mag verwachten. Want herstellen van een verslaving is wel degelijk mogelijk, weten wij uit ervaring.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Rob die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn leven was één grote leugen. Iedere dag beloofde ik mezelf om te stoppen, maar binnen een paar uur verbrak ik deze belofte en ging ik weer gewoon door met gebruiken.'

Veelgestelde vragen over wat zijn drugs?

Wat zijn de geestelijke en lichamelijke gevolgen van drugs?
Wat zijn de gevaarlijkste drugs?
Kan ik een hersenbeschadiging door drugssymptomen oplopen?
Wat hebben serotonine, dopamine en drugs met elkaar te maken?
Welke drugs zijn legaal en illegaal?