Drugs zijn middelen die stoffen bevatten die je hersenen beïnvloeden. Al heel lang gebruiken mensen deze stoffen om zich beter te voelen. Ze zijn nu een deel van onze samenleving. Wat zijn drugs? Alcohol en tabak zijn de meest gebruikte drugs in Nederland en zijn legaal. Van de illegale drugs is cannabis de meest bekende. De verschillende soorten drugs hebben allemaal andere effecten. Wat ze gemeen hebben, is dat ze verslavend zijn en negatieve gevolgen kunnen hebben.
Wat zijn drugs?
Verschillende soorten drugs
Naast een indeling in soft- en harddrugs kunnen we drugs ook indelen op basis van hun effecten:
- uppers werken oppeppend: speed, cocaïne en crystal meth.
- downers werken ontspannend en verdovend: alcohol, cannabis en opiaten.
- tripmiddelen werken bewustzijnsverruimend: ketamine, paddo’s, LSD en andere tripmiddelen.
Er zijn ook middelen die meerdere effecten hebben, zoals cannabis of XTC.
Wat doen drugs met je?
Drugs komen oorspronkelijk uit de natuur. Mensen ontdekten ze al gauw als medicijn. Later maakten we er chemische versies gemaakt, zoals verschillende soorten hard- en softdrugs. Drugs beïnvloeden je zenuwstelsel en de hoeveelheid serotonine en dopamine in je hersenen. Hierdoor veranderen ze je gevoelens, zintuigen en bewustzijn. In deze tekst beschrijven we drugs die je voor je plezier gebruikt, om je beter te voelen en in een roes te komen. Helaas zien we steeds vaker dat ook bepaalde medicijnen hiervoor worden gebruikt.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Drugs kunnen verslavend zijn
Verslaving betekent dat willen gebruiken langzaam verandert in moeten gebruiken. Zo kun je helemaal afhankelijk worden van de drugs. Want je wilt steeds vaker de roes voelen die ze je geven. Als je steeds meer gebruikt, raakt je lichaam eraan gewend. Je hebt dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet kunt stoppen met drugs, met alle risico's die daarbij horen. Bij Connection SGGZ bieden wij jou professionele hulp bij een verslaving. Zo is herstellen van een drugsverslaving mogelijk. Heb je vragen over jouw gebruik? Stel ze aan ons team. Zij beantwoorden ze graag.
Nieuwe soorten drugs
In onze kliniek zien we vaak dat mensen niet weten hoe verslavend sommige middelen kunnen zijn. Je kunt hierbij denken aan bekende middelen, zoals alcohol of cannabis. Ook kun je op een feestje nieuwe soorten designerdrugs aangeboden krijgen, als ‘legale drugs’. Je denkt dan misschien dat dit niet veel kwaad kan. Helaas zien we vaak dat dit grote gevolgen kan hebben. Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Toch kan het ervoor zorgen dat je niet meer normaal kunt leven zonder het middel.
Informatie drugsverslaving
Ben jij de controle kwijt?
Alleen jij kunt hier een eerlijk antwoord op geven. Misschien hebben mensen om je heen gezegd dat je de controle over je drugsgebruik kwijt bent. Zolang jij dat niet ziet, heeft de verslaving nog de macht. Het vraagt moed om eerlijk te zijn naar jezelf. Als je contact met ons opneemt, bespreken we samen in een intake hoe wij je kunnen helpen. We leggen uit hoe een behandeling eruitziet en wat je van ons kunt verwachten. Want herstellen van een verslaving is echt mogelijk, weten wij uit ervaring. Heb jij nog vragen over wat drugs zijn? Ook die beantwoorden we vrijblijvend!
Bel ons, wij helpen
Veelgestelde vragen over wat zijn drugs?
Lichamelijke gevolgen
Iedereen reageert anders op drugs. De ene persoon kan een paar glazen alcohol drinken zonder problemen, terwijl een ander meteen moet overgeven. De gevolgen zijn dus voor iedereen anders. Wat zeker is, is dat drugs je lichaam onnodig zwaar belasten. Je lever, nieren en hart moeten hard werken om te herstellen.
Geestelijke gevolgen
Drugs kunnen je in een bepaalde stemming brengen, waardoor je verslaafd kunt raken aan dat gevoel. Je wordt afhankelijk van de drug. Bij regelmatig gebruik kun je last krijgen van angst, depressies of psychoses. Ook hierbij geldt dat elke drug anders kan werken, afhankelijk van veel persoonlijke factoren.
Heb jij last van de gevolgen?
Heb je steeds vaker last van de gevolgen van je drugsgebruik? Heb je het gevoel dat je de controle verliest? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op. Deel je zorgen met onze professionals. Wij kunnen je helpen om van je verslaving af te komen.
Lijst van gevaarlijke drugs:
- crack (basecoke)
- heroïne
- tabak
- alcohol
- cocaïne
- amfetamine (speed)
Heb jij vragen over drugs?
Wij begrijpen dat je vragen hebt over drugs. Dit kan je ongerust maken. Je kunt altijd contact opnemen met onze professionals. Zij beantwoorden je vragen graag.
Ja, vaak en veel drugsgebruik kan leiden tot ernstige hersenschade. Dit kan zorgen voor:
- problemen met bewegen
- hersendood
- epilepsie
- evenwichtsproblemen
- parkinson
- problemen met je autonome zenuwstelsel (POTS/dysautonomie)
- moeite met het regelen van je lichaamstemperatuur
Herken jij deze symptomen?
Zoek dan professionele hulp. Ons team van Connection SGGZ luistert naar jouw verhaal en kan je doorverwijzen als zij je niet de juiste zorg kunnen bieden.
Neurotransmitters
Je hersenen gebruiken serotonine en dopamine om informatie te versturen. Dit noemen we neurotransmitters. Drugs kunnen hetzelfde signaal geven als serotonine en dopamine. Hierdoor kunnen je hersencellen meer of minder boodschappen sturen. Dit kan leiden tot een verslaving.
Heb nog meer vragen over drugs? Bel ons op: 040-3035023.
Legale softdrugs
Niet alle stoffen die invloed hebben op onze geest zijn verboden. Denk aan koffie of sigaretten. Deze geven je ook een oppepper, maar zijn legaal en overal te koop. Alcohol en softdrugs uit coffeeshops zijn ook legaal. Sommige middelen geven meer kans op verslaving dan andere. Daarom zijn er regels, zoals geen alcohol verkopen aan minderjarigen.
Illegale harddrugs
Deze stoffen zijn schadelijker voor de gezondheid dan softdrugs. Voorbeelden van harddrugs zijn heroïne, cocaïne, amfetamine, XTC en GHB. Alle illegale drugs in Nederland staan op lijst I van de Opiumwet.
Hulp
Heb jij het gevoel dat je geen controle meer hebt over jouw gebruik? Zet dan de eerste stap naar een leven zonder drugs. Bel met: 040-3035023. Wij luisteren naar jouw verhaal en bieden je professionele hulp.