Wat is alcohol?

Verschillende glazen met verschillende type alcohol van bovenaf gefotografeerd tegen een blauwe achtergrond.

Alcohol is een chemische verbinding die ook wel ethanol of ethylalcohol wordt genoemd. Deze vloeistof zit in drinken en eten, maar wordt ook gebruikt als brandstof, oplosmiddel of ontsmettingsmiddel. Alcoholhoudende dranken zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Naast het theoretische antwoord op de vraag ‘Wat is alcohol?’, is ons antwoord uit de praktijk dat deze verdovende stof een verslavend effect heeft, met alle gevolgen die hierbij horen.

12 feiten van wat alcohol is 

 • chemische formule: CH3, CH2, OH
 • makkelijk oplosbaar in water
 • rijk aan calorieën, een gram alcohol levert 7 calorieën op
 • kleurloos
 • smakeloos
 • helder
 • typische geur
 • bijtende vloeistof
 • alcohol ontstaat door de vergisting van suikers in vruchten, granen, rijst, enz.
 • branderig gevoel bij het drinken in pure vorm
 • alcoholpercentage wordt uitgedrukt als een percentage van het volume, bijvoorbeeld 5% vol. 
 • alcohol is drugs

Een stukje geschiedenis

Mensen maken al sinds 5000 jaar alcoholhoudende dranken. Dit bewijst de diepgewortelde rol die dit genotsmiddel heeft gespeeld in verschillende samenlevingen. Zo waren in het oude Egypte alcoholische dranken verweven met sociale bijeenkomsten. De Grieken en Romeinen gaven de voorkeur aan wijn en alcohol speelde een rol in rituelen. Tijdens de middeleeuwen werd bier vaak verkozen boven drinkwater vanwege de vermeende reinheid. Pas vanaf de jaren 1960 werd alcoholgebruik in Nederland steeds alledaagser. Tegenwoordig is alcohol een veelvoorkomend element bij sociale gelegenheden, festiviteiten en zelfs religieuze ceremonies. De geschiedenis van alcohol weerspiegelt de evolutie van dranken en hun impact op sociale interacties door de eeuwen heen.

Hoe wordt alcohol gemaakt?

Het maken van alcohol is een chemisch en natuurlijk proces dat begint met de vergisting van suikers, zoals die in vruchten en granen voorkomen. Gist, een klein organisme, speelt hierbij een cruciale rol, door suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Dit laatste zorgt voor de bubbels in bier en champagne. In de productie wordt een pap van grondstoffen en gist onder ideale omstandigheden samengebracht. Van nature stopt de gisting bij 15% alcohol, bij bier is dit 5% en bij wijn 12%. Ga je de alcoholhoudende drank daarna nog verhitten en vervolgens afkoelen, ook wel distilleren genoemd, dan kan het percentage oplopen tot 80%. Diverse grondstoffen, zoals druiven (wijn), granen (bier), rijst (rijstwijn) en zelfs aardappels (wodka), kunnen dienen als basis voor alcohol.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie alcoholverslaving

Eeuwige zoektocht naar het ultieme geluksrecept van alcohol

Het hele proces van alcohol maken is al sinds de ontdekking een inspiratie om het ultieme recept te creëren. De romantische en bijna mystieke verhalen die horen bij de perfecte wijn, champagne of gin geven veel mensen een bijzonder gevoel. Maar wat als je niet meer zonder dit gevoel kan leven? Dan kan je te maken hebben met een alcoholverslaving. Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Neem dan contact op met ons team.

Wat doet alcohol met je lichaam en hersenen?

Alcohol heeft een verdovend en verslavend effect op je lichaam en je hersenen. Het lost goed op in water en wordt hierdoor gemakkelijk opgenomen in je bloed om vervolgens over je gehele lichaamsvocht te worden verspreid. Je bewustzijn wordt erdoor beïnvloed en het zorgt voor een verandering in je stemming en gedrag. Wanneer je regelmatig drinkt, ontstaat er gewenning en gaat je lijf om steeds meer vragen om hetzelfde effect te ervaren. We spreken van alcoholisme wanneer je niet meer zonder alcohol kan leven. Je bent afhankelijk geworden van deze verslavende stof en vertoont ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt. 

Risico’s en gevolgen van alcohol voor jou

Hoe schadelijk alcohol is, merk je pas na een tijdje. De gevolgen zijn vaak niet direct zichtbaar, tenzij je in een keer teveel alcohol drinkt en je een alcoholvergiftiging hebt. Je ervaart vaak pas de dag erna de kortetermijngevolgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid, de welbekende kater. De symptomen en gevolgen op de lange termijn laten zich zien in de vorm van depressieve gevoelens, geheugenverlies, problemen op sociaal gebied of financiële problemen. Dit zijn heftige gevolgen voor een drankje dat zo normaal is.

Zet de eerste stap als je geen controle meer hebt over je alcoholgebruik

Heb jij het gevoel dat je geen controle meer hebt over je alcoholgebruik? Kun jij je een leven zonder alcohol niet meer voorstellen? Deel dan je verhaal met ons team. Wij hebben jarenlange ervaring met het behandelen van verslaving en het herstellen hiervan. We weten ook dat de eerste stap zetten de moeilijkste is. Daar hebben wij respect voor. Wacht niet en neem contact met ons op als alcohol de baas is in je leven. Wij kunnen je in onze afkickkliniek helpen naar een leven dat weer van jou is.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: