Bij Connection SGGZ helpen we je tijdens het afkicken van je verslaving. We begeleiden je en geven je inzichten en handvatten, zodat jij je leven weer op de rit kunt krijgen. Het is belangrijk om te snappen hoe je verslaving werkt en waarom jij afhankelijk bent geworden. Pas dan kunnen we gericht aan de slag met je herstel. Tijdens het proces begeleidt ons gespecialiseerd medisch team jou om veilig en effectief af te kicken.
Afkicken
Wat is afkicken?
Afkicken is stoppen met het gebruiken van verslavende middelen of stoppen met verslavende gewoontes. Vaak gaat dit samen met afkickverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Deze symptomen kunnen lichamelijk en geestelijk zijn en zijn soms zo heftig dat ze het stoppen zeer moeilijk maken.
Hoe lang duurt het afkicken?
Van de meeste middelen dien je zowel lichamelijk al geestelijk af te kicken. Lichamelijk afkicken is in de eerste dagen het heftigst. Hiervoor is in sommige gevallen ook een detox nodig om je lichaam door de ontwenning heen te helpen. De lichamelijke detox is een zware maar korte periode. Een goede begeleiding tijdens deze periode is onmisbaar. Het verschilt per middel, maar vaak ben je na 10 dagen over de ergste piek heen. De geestelijke verslaving is echter voor iedereen anders. Vandaar dat we bij Connection SGGZ voor iedere cliënt een programma op maat maken.
Wil je meer weten over ons detoxprogramma? Bel ons dan op 040-303 5023 of vul je gegevens in op ons online contactformulier. We beantwoorden graag al je vragen.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
4 fases van afkicken van een verslaving
Afkicken ziet er voor iedereen anders uit. Ons professionele team weet waar je tegenaan kunt lopen en wat de valkuilen zijn van stoppen met je verslaving. Over het algemeen doorloopt iedereen wel dezelfde fases tijdens het afkicken:
- Het probleem van je gebruik en je verslaving erkennen en hier hulp bij vragen.
- De detox en het overwinnen van de lichamelijke afkickverschijnselen.
- Geestelijke ontwenning en de psychische klachten die daarbij kunnen komen kijken. In deze fase is er veel aandacht voor onderliggende problemen die hebben geleid tot je verslaving en deze in stand houden. Je moet wennen aan je nieuwe levensstijl zonder verslavende middelen of gedragingen.
- Tot slot bieden we nazorg om een terugval te voorkomen.
"Alleen de eerste fase doe je zelf. Vanaf dat moment pakken we je hand en begeleiden we je naar een nieuwe toekomst."
Afkicken met of zonder opname
Tijdens het intakegesprek kijken we welke behandeling het beste past bij jou en jouw verslaving. Dit kan een dagbehandeling, een opname in de kliniek of een poliklinische behandeling zijn. Een opname in een prachtig, natuurrijk gebied van onze kliniek in Zuid-Afrika en Meerlo haalt je uit je dagelijkse omgeving en kan triggers voor je gebruik wegnemen. Zo kun jij je volledig op jezelf en je herstel focussen. Afkicken zonder opname kan door middel van een dagbehandeling of een poliklinische behandeling. Het voordeel hiervan is dat je kunt blijven werken en thuis blijven wonen.
Heb je hier vragen over of wil jij je direct aanmelden? Bel ons op 040-303 5023 of vul je gegevens in op het formulier onderaan deze pagina.
We helpen je afkicken bij de volgende verslavingen:
Tips om af te kicken
Er zijn geen tips die het afkicken makkelijk maken. Het is altijd een moeilijk proces en volledige inzet is essentieel. Wel kunnen de volgende tips je meer grip op het proces geven:
- Stel je in op de ontwenningsverschijnselen die gaan komen. Houd in gedachten dat de moeilijkste periode een tijdelijke periode is, waarbij wij je begeleiden en steunen.
- Zoek afleiding. In onze behandelingen nemen wij tijd voor bijvoorbeeld mindfulness en creatieve uitingen. Zo kun jij je hoofd leegmaken en ontspannen.
- Help je lichaam door de moeilijkste periode heen door veel water te drinken en gezond te eten. Alcohol en drugs zijn een aanslag op je gezondheid, maar het stoppen van deze middelen is ook zwaar voor je lichaam.
- Veel bewegen kan helpen tegen somberheid, onrust en slaapproblemen. Vooral als je dit buiten doet in de frisse lucht. Daarom hebben ook sport en beweging een plek in ons programma.
- Praat over je verslaving en de problemen die je ervaart. Dit doe je natuurlijk bij verschillende therapieën tijdens je behandeling. Ook je familie en vrienden kun je hierbij betrekken. Een ondersteunende omgeving kan je herstel namelijk bevorderen.
"Onze belangrijkste tip is en blijft: zoek hulp! Je staat er niet alleen voor."
Wil jij hulp bij het afkicken?
Afkicken is een heel uitdagend proces. Daarom zijn onze programma’s ingericht om jou zo kwalitatief en persoonlijk mogelijk te ondersteunen en te begeleiden. Onze wachtlijsten zijn kort, waardoor je snel kunt rekenen op hulp. Ook over de kosten van verslavingszorg hoef je je geen zorgen te maken. Je zorgkosten worden namelijk vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wacht daarom niet langer en neem contact op. Je nieuwe toekomst is binnen handbereik!