Wat is cannabis?

Depressieve man zittend tegen een verweerde muur in donkere kleding met capuchon op en handen half voor het gezicht.

Cannabis is een verzamelnaam en is afkomstig van de hennepplant. Van deze plant worden de volgende softdrugs gemaakt: wiet (ook wel marihuana genoemd) en hasj  (oftewel hasjiesj). Deze drugs en de verschillende varianten hiervan zijn bekend onder namen als: Skunk, Haze, Orange Bud, White Widow, Ganja, shit, weed, kiev, pot, stuff. Wiet wordt gemaakt van de bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant. Hasj is een concentraat van de hars die zich op deze plant bevindt. Zowel de hars als de gedroogde bloemtoppen bevatten de werkzame stof THC, waardoor je een “high” gevoel kan ervaren. 

Het ontstaan van cannabisgebruik

De harskliertjes, trichomen genoemd, zitten alleen op de bloemtoppen van de bovenste bladeren van de cannabisplant. Deze scheiden een hars af die van nature stuifmeel aantrekt. Deze plant werd van oudsher gebruikt voor de behandeling van diverse medische aandoeningen. Daarnaast werd hennep vroeger geteeld voor de zaden, olie en vezels. Deze bevatten amper geestverruimende stoffen en je kan hier dus ook niet van onder invloed raken. 

THC en de andere werkzame stoffen in cannabis

Van de roesopwekkende stoffen, ook wel cannabinoïden genoemd, is THC ook wel delta-9-tetrahydrocannabinol genaamd de belangrijkste. Daarnaast zijn cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN) de andere werkzame stoffen in cannabis. THC zorgt voor het gevoel van ‘high’ of ‘stoned’ zijn. CBD zorgt niet voor een roes, maar heeft een rustgevende en pijnstillende werking. Het zijn de hoeveelheid THC en de andere cannabinoïden in een plant die het effect bepalen. Cannabis valt in de opiumwet onder softdrugs.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Medicinale cannabis voor verschillende aandoeningen

Deze softdrug wordt bij een aantal aandoeningen ook gebruikt als medicijn. Zo zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat cannabis werkt bij chronische pijn, aandoeningen met spasticiteit en pijn, palliatieve behandelingen, syndroom van Gilles de la Tourette en epilepsie. Er wordt momenteel verder onderzoek gedaan naar andere aandoeningen en de positieve invloed van cannabis hierop. Belangrijke kanttekening hierbij is dat medicinale cannabis alleen wordt ingezet om de klachten te verminderen; dit middel lost niet de oorspronkelijke aandoening op. Daarnaast wordt het bij medisch gebruik voorgeschreven door een arts met de daarbij behorende dosering.

Wat doet cannabis met je lichaam en geest?

Doordat het THC-gehalte in cannabis sterk is toegenomen sinds enkele jaren, is het geestelijke en lichamelijke effect steeds groter. Je voelt je stoned, vrij van zorgen en in je eigen droomwereld. De keerzijde is het schadelijke effect dat deze softdrugs heeft op jouw lichaam en geest, op zowel korte als lange termijn. Zo kan je last krijgen van geheugenverlies, depressiviteit of slaapproblemen. Daarnaast werkt cannabis geestelijk zeer verslavend, waardoor zelfstandig stoppen uiteindelijk niet of nauwelijks meer mogelijk is en je te maken krijgt met een cannabisverslaving.

Cannabis gebruiken

Dit kan op verschillende manieren. Zoals:

Roken

De meest populaire manier om cannabis te gebruiken is de drug te roken, ook wel ‘blowen’ of ‘smoren’ genoemd. Je vermengt de marihuana of hasj dan met tabak en rolt het tot een stickie of joint. Je kan cannabis ook puur roken in een stickie. Dit kan ook met een pijpje (chillum), in een waterpijp (bong) of met een verdamper (vaporiser). Je voelt het effect dan na enkele minuten en het houdt tot ongeveer twee tot vier uur aan.

Eten en drinken

Cannabis kan ook verwerkt worden in zogenaamde edibles, zoals spacecake. Het wordt dan meegebakken in normale cake. Of je drinkt deze in de vorm van thee. De dosering hiervan is moeilijker, omdat het via je maag pas veel later in je bloed terecht komt dan wanneer je deze rookt. Zo kan het één tot vier uur duren voor je effect voelt. Maar deze effecten houden dan over het algemeen langer aan.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Cannabis en de kans op verslaving

Kan jij je een leven zonder wiet of hasj niet meer voorstellen? Ervaar jij de heftige afkickverschijnselen van wiet wanneer je wilt stoppen? Deel dan je verhaal met ons team. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van verslaving en de behandeling hiervan. We weten ook dat de eerste stap zetten de moeilijkste is: toegeven dat je een probleem hebt met je cannabisgebruik. Daar hebben wij respect voor. Wacht daarom niet en neem contact met ons op als je vragen hebt over cannabis en het gebruiken hiervan.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over wat is cannabis

Wat is cannabis?
Ben ik verslaafd aan cannabis? Stel hier je vragen: 040 3035023
Waarom is cannabis verslavend?
Wat zijn de risico’s van het overmatig gebruiken van cannabis?