Van de afkickverschijnselen van wiet kun je je zo ziek voelen dat de verleiding groot is om gewoon weer te beginnen. Maar als je weet wat je kunt verwachten, sta je al een heel stuk sterker. Lees hieronder onze tips om met de klachten om te gaan. Blijf je moeite hebben met volhouden? Vertel ons waar je tegenaan loopt, zodat we je persoonlijk advies en tips kunnen geven die passen bij jouw situatie.
Afkickverschijnselen wiet

Waarom is het lastig om af te kicken?
Bij een cannabisverslaving denken je hersenen wiet nodig te hebben om te kunnen functioneren. Ze zijn afhankelijk geworden van de positieve effecten van de drug en doen er alles aan om het middel binnen te krijgen. Je wordt bijvoorbeeld chagrijnig, somber of bang als je stopt. Op die manier kan je eigen brein jouw wilskracht en goede voornemens saboteren.
Omgaan met afkickverschijnselen
De klachten die je ervaart als je stopt met blowen zijn over het algemeen niet levensbedreigend. Maar afkickverschijnselen kunnen wel wijzen op afhankelijkheid. Als je niet weet hoe je hier op een gezonde manier mee om kunt gaan, kun je telkens in oude patronen vervallen. Uiteindelijk kun je zo een cannabisverslaving ontwikkelen.
Duur van afkickverschijnselen
Als je stopt met cannabis, kun je na 1 tot 3 dagen onthoudingsverschijnselen krijgen. Na ongeveer een week heb je het ergste wel gehad en nemen ze in kracht af. Je hersenen hebben in totaal zo’n 1 tot 2 weken nodig om weer te wennen aan een situatie zonder cannabis. Bepaalde mentale klachten, zoals slaapproblemen en craving, een sterk en plots opkomend verlangen naar cannabis, kunnen langer aanhouden.
Tijdens een behandeling voor wietverslaving geven we je daarom handvatten voor zowel de korte als lange termijn.
Wietgebruik als copingstrategie
Soms komen er tijdens het afkicken allerlei lastige emoties en negatieve gedachten los. Dit kan komen doordat je wiet gebruikt om die gevoelens juist te dempen. Als je stopt, komt alles weer terug. Daarom besteden we bij Connection SGGZ ook altijd aandacht aan mogelijk dieperliggende oorzaken voor jouw gebruik.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Meer informatie over cannabis
Afkickverschijnselen van blowen
Een cannabisverslaving is geestelijk, maar de afkickverschijnselen van wiet en hasj zijn ook lichamelijk.
Geestelijke afkickverschijnselen
- slaapproblemen
- kort lontje, stemmingswisselingen
- gevoel van innerlijke onrust
- somberheid, depressiviteit
- irreële angsten, paniek
- psychose
Lichamelijke afkickverschijnselen
- problemen met je maag en darmen
- overmatig zweten
- trillende handen
- hoofdpijn
Psychose als je stopt met blowen
Er lijkt een verband te bestaan tussen blowen en psychoses. Maar ook als je ineens stopt met cannabis, kan dit een psychose triggeren. Dit kan erg beangstigend zijn. Denk jij dat je aanleg hebt of heb je dit eerder meegemaakt? Bel ons dan op 040 303 5023. Samen bespreken we welke aanpak goed bij jou aansluit.
4 tips om afkickverschijnselen de baas te blijven:
- schrijf wat het je oplevert als het lukt om te stoppen
- zoek afleiding – ga bijvoorbeeld sporten of ga bij iemand langs die niet blowt
- vertel je omgeving van je voornemen
- koop iets leuks van het geld dat je bespaart door niet te blowen
Ik wil hulp
Onze hulp
Cannabis is een softdrug, maar verslaving hieraan kan net zo lastig te doorbreken zijn als aan harddrugs of alcohol. Merk je dat het niet lukt om er ook op de lange termijn vanaf te blijven? Of denk je de symptomen van wietgebruik te herkennen bij een naaste? Bel ons dan op 040 303 5023 en deel jouw uitdagingen en ervaringen met het stoppen met cannabis. Die eerste stap, erkennen dat je er zelf niet aan uitkomt, is meestal de moeilijkste. Je maakt dan wel de weg vrij naar een leven waarin jij het weer voor het zeggen hebt. Tijdens jouw hersteltraject krijg je verschillende manieren aangereikt om met de afkickverschijnselen van wiet om te gaan op korte én lange termijn.