Harddrugs

Silhouette van man leunend met zijn hoofd op zijn handen tegen de muur met een felblauwe achtergrond.

Wat zijn harddrugs?

Harddrugs zijn sterke, bedwelmende middelen. De Nederlandse overheid zegt dat deze drugs een groot risico zijn voor je gezondheid. Ook is de kans op een drugsverslaving groot. Het is verboden om deze drugs te maken, te vervoeren of te verkopen. Alle harddrugs kun je terugvinden op Lijst I van de Opiumwet. 

Soorten harddrugs

Een aantal voorbeelden van soorten harddrugs zijn:

Als je kijkt naar hoe schadelijk drugs zijn, klopt het verschil tussen hard- en softdrugs niet helemaal. Alcohol is bijvoorbeeld ook een drug, maar niet verboden. Sterker nog, alcohol is sociaal geaccepteerd en hoort vaak bij een feestje.

Gevolgen en effecten van harddrugs

De gevolgen en effecten van drugs zijn voor iedereen anders. Iedereen reageert verschillend. Het directe gevolg is bekend: een kater. Maar op de lange termijn kunnen er grotere problemen ontstaan, zoals drugsverslaving, geldzorgen, slechte gezondheid en problemen in relaties. De vicieuze cirkel die ontstaat, is moeilijk zelf te doorbreken, doordat het patroon langzaam is ontstaan. Zo kun je in een isolement raken, waardoor jouw leven niet meer van jou lijkt te zijn, maar van de drugs. Met harddrugs loop je ook een groter risico op overdosering. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Straffen en schaamte

Naast de heftige gevolgen die harddrugs op je lichaam hebben, riskeer je ook zwaardere straffen bij dit type drugs. In veel landen, vooral buiten Europa, maken ze geen verschil tussen soft- of harddrugs en krijg je in beide gevallen hoge straffen als je drugs in je bezit hebt. Ook het gevoel van schaamte kan als straf werken. Je wilt stoppen met gebruiken, maar het lukt steeds niet. "Hoe is het zo ver gekomen?" kun je je afvragen. Schaamte kan ervoor zorgen dat je je probleem met drugs niet deelt.

Afkicken van harddrugs is mogelijk

Ben je de controle kwijt over je drugsgebruik? Wij luisteren naar jouw verhaal en bieden hulp die bij jouw situatie past. Het delen van je probleem is de eerste stap in de goede richting. Dit is moeilijk en dat begrijpen we. De eerste stap zet je alleen, daarna doen we het samen. Onze professionals weten precies hoe ze je kunnen helpen en gaan altijd open met je in gesprek. Tijdens een intake kun je je zorgen met ons delen en bespreken we de mogelijkheden. Jouw persoonlijke verhaal staat centraal tijdens je behandeling. Zo kun jij ook duurzaam herstellen van een verslaving.

Bel ons, wij helpen

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Rob die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn leven was één grote leugen. Iedere dag beloofde ik mezelf om te stoppen, maar binnen een paar uur verbrak ik deze belofte en ging ik weer gewoon door met gebruiken.'

Veelgestelde vragen over harddrugs

Is alcohol een harddrug?
Hoe behandelen jullie een verslaving aan harddrugs?
Ben ik verslaafd aan harddrugs? Stel hier je vragen: 040-3035023
Wat is het verschil tussen harddrugs, softdrugs en legale genotsmiddelen?