De overheid maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs op basis van gezondheidsrisico's. Zo worden harddrugs beschouwd als stoffen die je gezondheid ernstig in gevaar kunnen brengen. Middelen met minder ernstige risico's noemen we softdrugs. De verdeling staat in de Opiumwet. We leggen het verschil tussen harddrugs en softdrugs uit.
Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Wat zijn harddrugs?
Harddrugs zijn sterke stoffen die erg verslavend kunnen zijn. Als je deze drugs vaak gebruikt, kun je problemen krijgen met je lichaam, geest en sociaal leven. Alle drugs die hieronder vallen, staan op lijst I van de Opiumwet, gemaakt door de overheid. Voorbeelden hiervan zijn:
- cocaïne
- heroïne
- speed
- MDMA/ecstasy
- crystal meth
- 3-MMC
Wat zijn softdrugs?
Softdrugs hebben meestal mildere effecten dan harddrugs. Ze worden door de overheid als minder schadelijk gezien, omdat ze minder ernstige gezondheidsrisico's hebben. Deze stoffen staan op lijst II van de Opiumwet. Voorbeelden van softdrugs zijn:
- paddo's
- cannabis
- medicijnen zoals diazepam en benzodiazepine
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik wil hulp
Schadelijkheid in de praktijk
Hoe de verschillende soorten drugs zijn ingedeeld, heeft invloed op de wet, regels en straffen. Je krijgt bijvoorbeeld een hogere straf wanneer je harddrugs verkoopt, dan wanneer je softdrugs verkoopt. De opiumwet zegt niets over de kans op een drugsverslaving. Zo vallen tabak en alcohol onder de meest verslavende drugs. Maar deze staan niet in de Opiumwet. Je kan harddrugs ‘soft’ gebruiken, door voorzichtig te zijn. En je kan softdrugs ‘hard’ gebruiken, door bijvoorbeeld veel te blowen of medicatie te misbruiken.
Het gaat om jouw gezondheid
De overheid wil je met de verdeling helpen, zodat je een goede keuze kunt maken over het gebruik van drugs. Heb jij hulp nodig? Neem dan vandaag nog contact op met ons team. Zij leggen je graag het verschil uit tussen harddrugs en softdrugs en de gevolgen daarvan.