Ketamineverslaving

Effecten, gevolgen en risico's van ketamine

Staande, depressieve man in vest met capuchon op en de handen in het gezicht drukkend.

Ketamine is een medicijn dat wordt gebruikt als narcosemiddel en voor het bestrijden van pijn bij onder andere kanker. Het heeft een verdovende en hallucinerende werking en is hierdoor ook ontdekt als partydrugs. Het kan je een dromerig gevoel geven waardoor je muziek intenser ervaart en je geen last hebt van eventuele lichamelijke ongemakken. Je voelt je vrij en goed. Maar wat zijn de andere effecten, gevolgen en risico’s van ketamine die je misschien niet kent? Denk hierbij aan de kans op het ontwikkelen van een verslaving met daarbij behorende blijvende hersenschade of blaasproblemen. Hier ben jij je misschien helemaal niet bewust van wanneer jij denkt het gewoon eens een keer te willen proberen; dit zien wij namelijk dagelijks in onze afkickkliniek. Het begint als onschuldig een keer gebruiken en dit kan resulteren in een heftige verslaving aan Keta, K, special K, ket of vitamine K, wat andere namen zijn voor deze drugs. Maak jij je zorgen over jezelf of een dierbare? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt.

Dosering en bijbehorende kortetermijneffecten van ketamine

Ketamine is een tripmiddel dat vrij snel werkt wanneer je het gebruikt. Je ervaart al na 5 tot 15 minuten dat je geestelijke bewustzijn van je lichamelijke wordt gescheiden, de dissociatieve werking. Dit kan aanvoelen alsof je buiten je lichaam treedt. Onderstaande factoren hebben invloed op hoe lang keta werkt:

 • de vorm – poedervorm of vloeibaar
 • de dosering
 • de manier van inname – snuiven, injecteren, rectaal of oraal
 • je lichamelijke gezondheid
 • je geestelijke gezondheid
 • de omgeving waarin je gebruikt
 • of je het middel combineert met alcohol of andere drugs

Al deze factoren samen bepalen hoe jij deze drugs ervaart en hoe snel je weer nuchter bent van keta. Na ongeveer 2 uur zijn de meeste effecten vaak verdwenen en ervaar je weer je normale bewustzijn.

Lage dosering 

Wanneer je een lage dosis ketamine neemt, kom je vaak in een dromerige, zweverige toestand terecht. Je kunt je gedesoriënteerd voelen, waardoor lopen raar voelt en er ook raar uitziet. Dit lijkt een een beetje op zeeziekte. Ook kun je last krijgen van misselijkheid. Soms wordt er bewust gekozen om kleine hoeveelheden keta bij te nemen, zoals een kleine lijn of sleutelpunt. Deze hoeveelheid wordt dan een bump genoemd. Bij bumpen stapel je kleine dosissen op om zo langzaam een tripeffect te bereiken. 

Hoge dosering

Bij een hoge dosis kun je de ervaring hebben dat je lichaam niet meer bij jou hoort en je uit je lichaam treedt. Je lichaam kan namelijk helemaal anders aanvoelen, alsof het van hout, rubber of plastic is gemaakt. Je kunt ook het gevoel hebben alsof je ‘oplost’ in je omgeving of dat je in een compleet andere dimensie dan je lichaam zit. Een ketaminetrip kan zeer beangstigend zijn en resulteren in een badtrip of in een K-hole. Een K-hole ervaring is een zeer sterke ketamine-ervaring en wordt vergeleken met een bijna-doodervaring.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie ketamineverslaving

Heftige risico’s en bijwerkingen van ketamine

Vaak ben jij je niet bewust van de risicovolle bijwerkingen van ketamine. Het kan namelijk gebeuren dat je er misselijk van wordt en gaat overgeven. Ook je spiercoördinatie en kracht zijn vaak grotendeels verdwenen. Deze combinatie van bijwerkingen is gevaarlijk, omdat je geen controle meer hebt over je lichaam en het gevaar loopt om te stikken in je eigen braaksel. Daarnaast kun jij vallen en jezelf verwonden zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Andere lichamelijke effecten zijn het verhogen van je hartslag en bloeddruk, speekselproductie en het verwijden van je luchtwegen. Geestelijke effecten kunnen zijn: ernstige angsten en psychoses. Wanneer je ketamine hebt gebruikt in combinatie met alcohol of een andere drug loop je een hoog risico op bewusteloosheid, ademhalingsproblemen en zelfs een coma. Herken jij deze risico’s en heb je hulp nodig om te stoppen met gebruiken? Bel dan vandaag nog voor het maken van een afspraak voor een intake.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Langetermijngevolgen van ketamine die niet zo dromerig zijn

Wanneer je gedurende een lange periode ketamine gebruikt, loop je een groot risico op het ontwikkelen van ernstige geheugenproblemen en blaasproblemen. Daarnaast is een ander belangrijk gevolg de grote kans op een ketamineverslaving. Want deze drug werkt zeer snel geestelijk verslavend. Dit komt omdat je snel tolerantie opbouwt. Hierdoor heb je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. Je wilt steeds vaker de dromerige staat die keta je geeft om te ontsnappen aan je realiteit. Hierbij houden je hersenen je voor de gek en laten je geloven dat je niet meer zonder kan. Je ‘moet’ gebruiken in plaats van dat je ‘wilt’ gebruiken. De controle ben je kwijtgeraakt en je bent obsessief bezig met het gebruiken van ketamine of met de volgende keer dat je weer gaat gebruiken. Ook kun je problemen ervaren op je werk, school en in de relaties met vrienden en familie door je gebruik. Je weet dat het zo niet langer kan, maar stoppen lukt niet meer.

Zet vandaag de eerste stap 

Wij weten dat het moeilijk is om te erkennen dat je een probleem hebt met ketamine en toe te geven dat je hulp nodig hebt. Wij weten ook dat het de enige manier is om de neerwaartse spiraal van een verslaving te doorbreken. Met onze specialistische behandeling kunnen wij je begeleiden om duurzaam te herstellen. De eerste stap is de moeilijkste en kan alleen jij zetten, maar daarna doen we het samen. Neem daarom vandaag nog contact op met ons team. Ook kunnen zij je nog meer informatie geven over de effecten, gevolgen en risico’s van ketamine.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Bart die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn verslaving was op zijn hoogtepunt en gebruik stond bovenaan mijn lijst van levensbehoeften.'

Veelgestelde vragen over de effecten, gevolgen en risico's van ketamine

Hoe lang blijft keta in je bloed?
Wat zijn bijwerkingen van ketamine?
Kunnen de gevolgen van ketamine dodelijk zijn?
Is ketamine schadelijk voor je hersenen?